Råmjölk eller colostrum kan hjälpa

”Denna blogg är inte i huvudsak till för att ge behandlingsråd. Jag vill bara lyfta fram vad som eventuellt skulle kunna fungera avseende olika kroniska sjukdomar. De som läser måste därför tänka själva och alla har ett eget ansvar. Även om något kan verka övertygande innebär det inte att just du eller någon du känner kommer att må bättre av det, kanske snarare tvärtom. Jag återger oftast vad andra skriver. Ibland drar jag egna slutsatser och de kan vara felaktiga. Det kan fungera för någon men säkert göra tre sämre. Så är det tyvärr. Det hade givetvis varit lättare att skriva om förkylningar än dessa komplexa, kroniska sjukdomar. Mitt råd är därför att ni ska vara väldigt kritiska och utgå från att det som skrivs kanske kan fungera på en bråkdel om ens överhuvudtaget. Det känns bäst så. Inte ens forskare eller läkare vet vad som gäller i behandlande syfte- Då skulle vi inte ha några problem med just de kroniska sjukdomar, som denna blogg normalt handlar om. ”
/Mats Lindström

Immunoglobulin används för att behandla sjukdomar och störningar i immunsystemet, som:

  • Autoimmuna sjukdomar, när kroppen börjar angripa sina egna celler;
  • Immunbrist – låg funktionalitet av immunsystemet;
  • Inflammatoriska sjukdomar;
  • Andra sjukdomar med försvagat immunsystemet.

Immunoglobulin kan också minska inflammation i kroppen. Vissa sjukdomar, inklusive akuta infektioner, kräver införandet av immunoglobulin för att återställa antikroppar och stärka immunförsvaret.
Källa

Efter att ha läst ovan så tittar vi lite närmare på råmjölk från kossan
”Kunniga forskare har injicerat blod från en patient in i en kos spene och det upptäcktes antikroppar mot patientens åkomma i den resulterande råmjölken”

kalv
De första dagarna efter kalvning produceras råmjölk som innehåller immunoglobulin och flera andra nyttigheter för immunförsvaret.

Processen för reparation härmar ofta tillväxt
Mjölk är utformat för att främja tillväxt och är nödvändigt för alla däggdjurs första levnadstid och det är utan tvekan hur råmjölk har förtjänat sin status som en av världens mest kraftfulla helande livsmedel. Den kanadensisk läkaren, Sir William Osler (1849-1919) rekommenderade råmjölk som ett värdefullt hjälpmedel vid behandling av många allvarliga sjukdomar, ofta kallades mjölk för ”vitt blod”.  Idag finns en otrolig mängd olika produkter utvunnet av råmjölk att tillgå för de som söker behandling för olika sjukdomar, eller för att i allmänhet förbättra sin hälsa.

Det finns ingen möjlighet för läkemedelsföretag att ta patent på råmjölk varför det är ointressant ur kommersiellt syfte. Det behöver inte innebära att det inte kan ha liknande effekter som läkemedel.

Vad är råmjölk?
Råmjölk är den första mjölken ett däggdjur (i detta fall kor) producerar de första dagarna efter kalvning. Immunfaktorer i råmjölk är högst de första 12 timmarna efter kalvens födelse.  Råmjölk innehåller immunoglobulin (antikroppar) som ska skydda kalven innan kalven själv byggt upp ett immunförsvar. Om kalven själv måste bygga upp ett immunförsvar tar det 4-5 veckor att komma upp i samma antikroppsmängd som den får bara på några timmar, direkt efter födseln.

ColostrumGraph
Figur 1. Koncentration av Immunoglobulin timme efter timme efter kalvning

Kan människor dra nytta av råmjölk?
Generationer av bönder vet att svaret är ett rungande ”Ja!” De tusentals vetenskapliga studier som finns och de till synes mirakulösa påståenden tycks alla bekräfta det magiska – det som fungerar för kor gäller också för människor!

Kalvar föds i huvudsak med läckande tarm. Det vill säga deras tarmkanal är porös för att de stora immunglobulinmolekyler under dräktigheten ska kunna flyttas från kon till kalv rakt ut i blodbanan. Den läckande tarmen  stängs redan efter ca 24 timmar tack vare råmjölken. Den här egenskapen gör att råmjölk kan vara användbart för att läka skador på tarmvägg även hos människor.

Forskning backar upp en hel del av kraven: råmjölk kan vara ett kraftfullt läkemedel.

Obearbetad råmjölk är mest effektivt
Det är viktigt att förstå att den uppsjö av nyttiga ingredienser i råmjölk är utformade för att fungera i samförstånd med varandra. Med andra ord, det finns en synergistisk relation bland alla ämnen som främjar hälsan. Enskilda komponenter i alltför bearbetad råmjölk, antingen genom pastörisering eller avsiktlig separering, kan förstöra denna samverkan och ge oönskat resultat.

Hur mycket kan man dricka?
En del är förstås överkänsliga mot mjölk och laktos. Vi är alla biokemiskt annorlunda och även en liten mängd kan vara för mycket. Jag påstår inte att råmjölk kan hjälpa de som har ett dysfunktionellt immunförsvar. Det kanske rentav kan förvärra situationen (se risk för biverkningar högre upp). Men det är onekligen intressant med råmjölk då det innehåller en mängd olika substanser som annars enbart finns i läkemedel. De som klarar av att dricka mjölk kanske kan prova att dricka små mängder av råmjölk, en halv kopp för att veta hur väl man tolererar det.

Personligen känner jag till en person med ME/CFS som mår  bättre av råmjölk – ”Det upplevs som immunförsvaret kommer igång och jag får tillbaka min kraft”. En febertopp kan förväntas efter några dagars intag. Detta är dock ett anekdotisk exempel, även om det är intressant.

Var får man tag i äkta råmjölk?
Råmjölk är de första dryga 50 litrarna som kon mjölkar efter kalvning. Av dessa behöver kalven drygt 14 liter. Resten kan man utan problem ta tillvara. Det går dock inte att handla över disk utan det är att kontakta bondgård direkt som gäller. Den som lyckas få tag i råmjölk kan dock köpa mer än dagsbehovet eftersom den går utmärkt att frysa utan förändrade egenskaper, till skillnad från vanlig mjölk.

Råmjölk finns även som frystorkade produkter som pulver och tabletter. Det är då viktigt att ta reda på när råmjölken omhändertogs.

Låga NK-celltal, IgG subklassbrist, RNas L dysfunktion hos ME-patienter
Enligt Maija Haavisto har patienter med ME/CFS  oftast måttlig till svår immundysfunktion som inte kan ses vid normala laboratorietester. Vanligtvis tar bara immunologer och infektionsläkare prov för totala IgG-nivåer som ofta visas vara normala även om de kan vara bristfälliga i en eller flera subklasser  (immunoglobulin subklassbrist). Det är svårt att bedöma om immundysfunktion är orsaken eller resultatet av ME/CFS. Det kan nog vara både och, åtminstone i vissa fall, där patienterna visar tecken på genetiska immunbrister (t.ex. totala brister av vissa IgG-underklasser eller genetiska defekter). Det finns behandlingar för många former av immundysfunktion.
NK-celldysfunktion kan svara på låg naltrexon dos (LDN) eller isoprinosin (inosin pranobex). IgG subklassbrist kan behandlas med  immunglobulin. Ampligen kan hjälpa till med problem i samband med RNas.

Tre fallstuder med oral råmjölk (MAF) hade bra effekt på CFS-patienter
GcMAF immunoterapi har varit en lovande behandlingsmetod under de senaste två decennierna. ”Oralråmjölk makrofag-aktiverande faktor” (MAF) som produceras från  råmjölk har visat att makrofager får förhöjd fagocytisk aktivitet. GcMAF-baserad immunoterapi har en bred tillämpning för användning vid behandling av många sjukdomar via makrofagaktivering eller för användning som stödjande terapi.

Tre fallstudier (2015) visade att oral råmjölk (MAF )kan användas för allvarlig infektion och kroniskt trötthetssyndrom (CFS) utan negativa effekter. Studien visade att MAF har lovande kliniska resultat hos patienter med symtom på trötthet, vilket är vanligt i många kroniska sjukdomar.

Autoimmuna sjukdomar och råmjölk
Center For Nutritional Research (CNR) menar att läckande tarm spelar en viktig roll för autoimmuna sjukdomar som lupus, reumatoid artrit, multipel skleros, diabetes, fibromyalgi, sklerodermi med flera. Råmjölken innehåller immunfaktorer som enligt CNR kan reglera immunsvaret, reparera skadade celler, verka antiinflammatoriskt för att minska inflammation som är kännetecknande för autoimmuna sjukdomar.
Läs mer

En anekdotisk berättelse om borrelia och råmjölk
Melanie led av intensiv ledvärk, svaghet och känslighet för ljud och ljus. Hennes tillstånd försämrades och andra symptom plågade henne. Hon fick diagnosen borrelia. Melanie var så försvagad att hon ansågs för svag för medicinering. Hon var tvungen att finna andra lösningar. I ett par år försökte hon med flera kost- och kompletterande alternativ som hon hade läst om, men inget verkade fungera för henne. Då fann hon uppgifter från Mayo Foundation (1920-talet). Ett av de dokument hon kom över, var upprättat av Dr JR Crewe i januari 1929. Det är fascinerande att läsa detta och inse att den färska obehandlade råmjölken var en effektiv behandling mot tuberkulos (svårbehandlad bakterie) och även andra sjukdomar.

Melanie fann en gård i närheten som sålde obehandlad mjölk som produceras ekologiskt i stora mängder. Hon drack sedan enbart obehandlad mjölk och hemlagad, obehandlad kefir i 90 dagar. Efter att ha utstått en helande kris, såsom körtelsmärta och att ha hostat upp grönt slem blev Melanie frisk och fick förnyad energi, hudfärg, och inget mer håravfall. De 12 kg hon hade förlorat efter 4 års sjukdom hade återvänt.

I en studie blev 43% av CFS-patienter bättre av immunoglobulin

Lyckade fallstudier med parvovirus-associerade CFS-patienter

Forum för patienter med CFS där bl a råmjölk diskuteras som framgångsrik behandlingsmetod

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

En kommentar

  1. ja bäst är väl att direkt gå till mjölkbonden och införskaffa råmjölken, man vet väl tyvärr aldrig hur färsk mjölken som en tablett är producerad på när man köper av en hälsokostbutik tex….

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: