Hemmatest av antioxidanta vätskor – kranvatten verkar inte vara så bra…

Först lite definitioner där jag förklarar på enklast möjliga sätt så alla kan hänga med

Oxidativ stress
Fria radikaler är ansvariga för en  del sjukdomar och för tidigt åldrande. Fria radikaler saknar negativa joner och ”snor åt sig” dem från friska celler som då blir fria radikaler och det blir en ond cirkel- inflammationer skapas. Denna process kallas för oxidativ stress. Sådant som kan orsaka oxidativ stress är dålig mat, infektioner, stress och annat som belastar kroppen.

Antioxidanter neutraliserar fria radikaler
Vad gör man då för att förhindra att dessa fria radikaler orsakar skada? Jo, man kan försöka undvika sådant som orsakar oxidativ stress och man kan äta antioxidanter. Det finurliga med antioxidanter är nämligen att de har överskott på negativa joner! De skänker dessa till de fria radikalerna så att de blir neutraliserade.

Det är vanligt med fria radikaler (oxidativ stress) hos ME-sjuka
Jag känner två personer som har så kallade FRAS-maskiner, med denna apparat kan man mäta hur mycket oxidativ stress man har i blodet. De flesta med ME,som de undersökt, har oxidativ stress, varför antioxidanter bör vara obligatoriskt att tillföra. Nu finns dessa i bl a grönsaker, frukt och bär, men man kan även dricka antioxidanter genom att exempelvis dricka joniserat vatten. Negativa joner är bra för kroppen och positiva joner är inte bra för kroppen helt enkelt. Sedan kan man förstås inte stoppa i sig allt för mycket antioxidanter. Det finns varningar även för det. Fria radikaler behövs för att immunförsvaret ska fungera. men så länge man har höga värden av fria radikaler så kan det vara bra med antioxidanter.
Så här fungerar en FRAS-maskin

Antioxidanter i vätska mäts i ORP
ORP står för Oxidation Reduction Potentional. Det mäter reduktionspotentialen av en vätska. Om värdet är under noll (dvs ett minusvärde) så är det antioxidant- Om det är över noll är det oxiderande. Man brukar kalla vatten som är antioxidant för joniserat vatten. De går att köpa på butelj, men det blir dyrt i längden. Det går att köpa vattenkannor med ett speciellt filter, vilket är billigare (5-600 kr). Sedan finns det apparater som man kopplar direkt till kranen, men blir då lite dyrare initialt, men kan löna sig i längden.

Hemmatest med en ORP-mätare
Jag införskaffade en ORP-mätare då jag är intresserad av att se vilka vätskor som är antioxidanta och om man kan påverka värdet så att det blir så antioxidant som möjligt med enkla metoder. Apparaten kanske inte är 100%ig men kan säkert ge en vink åt vad som kan vara bra

Några testade vätskor (ännu ej färdigt, måste införskaffa lite apelsiner och annat skoj)
Kranvattnet låg kring  ORP +80 och användes som bas till övriga test. ORP reducerades med mellan 115 och 140 enheter beroende på metod. Kom nu ihåg att allt som är minus är antioxidant.

Gojibär utspätt med kranvatten var ”bäst i test”, gav ORP -72
goji

Kranvatten med askorbinsyra och bikarbonat gav ORP -60 
askorbinsyra

Kranvatten filtrerat i joniseringskanna gav ORP -43
vattenkanna

Mosade färska blåbär gav ORP -37
blåbär

Kranvatten med skivad råpotatis gav ORP – 35
potatis

Chagate på färsk chaga gav ”bara” ORP -31 vilket förvånade mig då chaga har högt ORAC
chaga

Alla vätskor utom kranvatten är antioxidanta i varierad grad. Jag testade även Coca Cola som hade ORP + 100 samt kaffe som hade + 41. Fortsättning följer 🙂

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Anette

  Jättespännande ! Liksom det mesta du skriver. TACK !

  Gilla

 2. Kerstin

  Tack för den tydliga förklaringen! Mycket spännande att du prövar detta. Vi är nog många som är tacksamma för din frenesi vdg ME!

  Gillad av 1 person

 3. Fredrika

  Va intressant! Jag har alltid undrar hur bra blåbär är. Äter alltid en näve till frukost. Min svärmor plockar en massa så jag får av henne☺

  Gillad av 1 person

 4. Tack! Alla är nog inte lika tacksamma som du. Men det skiter jag i. De som har ME får ingen som helst hjälp av sjukvården. Jag förmedlar bara ett smörgåsbord med olika upplägg. Sedan är det upp till var och en att bedöma vad som är rimligt eller inte.

  Gilla

 5. Jonas

  Därför jag kör med bla askorbinsyra, bikarbonat, korallmineraler i vatten från joniseringskanna. Blåbär, avocado mm i morgon-smoothien. Syra-bas balans tror jag är viktigt för att ge kroppen rätt förutsättningar för en god hälsa. Hålla fria radikaler i schack lika viktigt. Detta borde vara det första en läkare talar om för dig när du är sjuk, fast det är ju inte så kunskapsförmedling fungerar i dagen samhälle.

  Gillad av 2 personer

 6. Ingela S

  Kul:)

  Tänk vilka prylar det finns!
  Var inhandlade du ORP-mätaren?

  Gillad av 2 personer

 7. Katarina

  Mycket intressant! Ser fram emot fortsättningen på detta😊 Du är otroligt duktig att förklara saker, är så imponerad av ditt engagemang och dina stora kunskaper!👍 Allt du förmedlar betyder otroligt mycket för oss ME-sjuka. Att få ta del av din blogg är en av dagens höjdpunkter! Varmt tack.🌹💚

  Gillad av 1 person

 8. Irene Skogsberg

  Jag kör med samma som Jonas, askorbinsyra bikarbonat och korallmineral.
  Enbykuren alltså.
  DU Mats har på ett bra sätt förklarat om vad som joniserar. Jättetack! Jag ser fram emot dina kommande tester angående jonisering. 🙂

  Gillad av 1 person

 9. Ronny

  Vore kul att se vad bara askorbinsyra i kranvatten får? Jag brukar köra med det när jag behöver mer elektroner.
  Kan den även mäta i luften? T.ex mängden neg joner i luften?
  Kan den mäta i blod?

  Gillad av 1 person

 10. kul pryl..om den funker med…vad är billigaste priset? dryga tusingen i Sverige? https://handinstrument.se/ph-orp-matare-180/exstik-orp-matare-53-RE300-3834

  Gillad av 1 person

 11. Erika

  Intressant!

  Gilla

 12. Lasse

  Hej, kan man testa t ex olivoljor med samma orp mätare? Jag söker värdet ( i orp ) i produkter som anges polyfenoler i mg. Jag vill utröna det reella värdet i orp då det är det mest påtagliga värdet enligt min uppfattning. Plus att få veta om värdet håller sig stabilt under en längre tid och inte tappar som t ex som med joniserat vatten
  Mvh Lasse

  Gillad av 1 person

 13. testade först nu chaga-te (puttrade på plattan ca 30minuter) och fick ORC -1900 och det verkade inte stanna där men hade inte tid att vänta…detta tog ca 3minuter att stabilisera värdet något.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: