Ny studie om hur borreliabakterier sprider sig i kroppen

De flesta borreliabakterier lämnar blodbanan efter ett tag
Vid en infektion av borrelia färdas bakterierna först i blodkärlen och kan så småningom sprida sig till hjärtat, leder och nervsystem. Men exakt hur dessa bakterier förflyttar sig inuti mänskliga blodkärl och sprids vidare i kroppen har förblivit ett stort mysterium, tills nu.

Bildresultat för monkey bar
Borreliabakterierna kan ”klamra sig fast” i insidan av blodkärlets vägg
En ny studie visar hur bakterierna kan hålla sig fast i insidan av blodkärlens väggar, likt ett barn på en klätterställning, och därefter ta sig igenom endotelcellerna, det lager av celler som täcker blodkärlens insida. Det är även en hypotes Dr Wolfgang Klemann utgår från.
Läs mer här under p.1

Att undersöka samspelet mellan bakterier och blodkärl är viktigt för att förstå hur bakterier sprids genom kroppen via det kardiovaskulära systemet, och för att utveckla metoder för att blockera bakteriell spridning menar medförfattaren Tara Moriarty vid universitetet i Toronto.

Hur borrelia bakterier sprids genom kroppen
Simulerat blodkärl i form av flödeskammare
I studien har forskarna utvecklat en så kallad flödeskammare som simulerar insidan av mänskliga blodkärl. Detta system gjorde det möjligt för forskarna att modellera och spåra hur borreliabakterier interagerar med insidan av blodkärlen.

Forskarna fann att bakterierna bildar bindningar med blodkärlsväggen. Detta rörelsemönster är anmärkningsvärt likt det sätt som vita blodkroppar använder sig av.

Proteinet BBK32 verkar ha en ”vidhäftande förmåga”
Forskarna fann att ett bakteriellt protein som kallas BBK32 hjälper till att stabilisera och stärka banden mellan bakterier och blodkärlsväggen.

Läkemedel som riktas mot BBK32 kan hjälpa till att förhindra spridning av borrelia till lederna, hjärtat och nervsystemet, även om framtida forskning behövs för att testa detta.  Eftersom borreliabakteriernas rörelser påminner om leukocyter, skulle redan existerande läkemedel mot vissa autoimmuna sjukdomar kunna fungera genom att rikta läkemedel mot leukocyt- och blodkärlsinteraktioner.  (Egen not: Det torde dock enbart fungera innan bakterierna lämnat blodbanan)

Studien publiceras den 25 augusti 2016 i tidskriften Cell Reports.
Läs mer här och här

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

En kommentar

  1. Tommy Mårtensson

    Är det detta som svenska sjukvården kallar förkalkade blodkärl. Kan tänka mig hur det ser ut i de små blodkärlen som ska förse hjärtmuskeln syresatt blod, när det hänger klasar av kusar där som man inte hittar här. Sedan släpper några i en klump och orsakar stroke eller infarkt.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: