Del 2 av Naviaux studie om ME

Bildresultat för björnide
Från Björnide

Läs del 1 här

Jag har försökt att ta reda på lite mer om vad denna studie visat
Forskarna hittade tecken på att ME-patienter går i ide eller dvala. Studien hävdar att ME liknar ett tillstånd som finns i nematodmaskar som kallas Dauer, där ämnesomsättningen anpassar sig till en svår miljö genom att i princip gå i dvala. Detta viloläge möjliggör existens, men inte mycket mer.

Dauer ”tillåter överlevnad och uthållighet”, men på bekostnad av kraftigt inskränkt funktion och livskvalitet.

Forskarna fann 20 markörer av sjukdomen som matchade de förväntade i ryggradslösa djur i Dauer tillstånd.

Denna korrelation tyder på att ME kan vara ett svar på miljön, att kroppen felaktigt ställer in sig på ett tillstånd för att anpassa sig efter extrema förhållanden.

Studien visar att cellerna hos ME-patienter är i ett slags skyddande viloläge, vilket begränsar deras förbrukning av resurser och att delta i svar på infektion eller andra faktorer. Genom att undersöka patienters metaboliter i detalj visade det sig att denna grad av skyddande viloläge korrelerar direkt till klinisk svårighetsgrad.
Läs mer här

Redoxpotential
Forskarna fann att de metabola störningarna hade direkt samband med redox eller tillgången på NADPH, en energimolekyl som krävs för att driva reaktionerna av cellandningen, som befanns vara utarmad hos patienterna. En fri syreradikal som används av immunförsvarets celler för att angripa mikroorgansimer och andra patogener.
Källa

Varför Rituximab eventuellt kan fungera

Vidare påstås att Rituximab kan fungera hos ME-patienter genom att skapa det nödvändiga avbrott i lipidaggregat för att förhindra patogener från att använda denna ”bakdörr” för att krypa in i cellen. 
Källa

Sammanfattning av Ron Davis svar på studien (Open Medicine Foundation)
Publikationen är en milstolpe i ME/CFS-forskningen. Det är den viktigaste och banbrytande studie om ME/CFS hittills. Denna studie är den första omfattande, kvantitativa demonstration av metaboliska brister som kännetecknar sjukdomen. de definierar en tydlig metabolisk ”signatur” som exakt skiljer patienter från friska individer. Studien var även konsekvent även hos patienter med olika symptom eller eller orsak till insjuknande. Resultaten är spännande nyheter för både patienter och forskare. Inte nog med att de underbyggde den biologiska verkligheten i denna stigmatiserade sjukdom, men också pekar på de mest lovande ME/CFS biomarkörskandidater vi har sett. En biomarkör – efterlängtad av forskare – skulle göra det möjligt att exakt och objektivt kunna diagnostisera som aldrig tidigare varit möjligt för denna sjukdom. Dessutom kommer detta att påskynda sökandet efter behandlingar. Dr. Naviaux studie tyder på att båda dessa strävanden skulle kunna utformas på ett sätt som kommer att gynna alla patienter, oavsett deras symptom och orsak till insjuknande. Förutom ett gemensam metaboliskt svar som patienterna visade fanns  en mängd olika individuella svar. Dessa individuella svar kan bidra till symtomatiska skillnader och kan orsakas delvis av genetiska skillnader. På samma sätt, för att effektivt kunna behandla ME/CFS kan det krävas två komponenter: en gemensam behandling för alla patienter och en individuell behandling. Intressant nog kan detta förklara den uppsjö av behandlingar som har hjälpt enskilda patienter men sällan fungerat på andra patienter. En annan viktig slutsats från denna studie är att den metaboliska respons som observerades är motsatsen till det mönster som ses i akut infektion och metabolt syndrom . Vad som är viktigt att notera är att i avsaknad av bevis för en aktiv infektion, är det troligt att de långsiktiga antimikrobiella behandlingar som ofta används för ME -patienter gör mer skada än nytta. Denna genombrottsstudie visar alltså flera nya resultat av stor vikt- och kanske viktigast av allt, sökandet efter behandlingar. För dessa fynd har en inverkan på patientvård, ytterligare utredning och validering via oberoende studier som är avgörande. På grund av detta har Open Medicine Foundation finansierat en mer omfattande studie, där Dr Naviaux  kommer att validera den metaboliska signaturen, och jag kommer även att undersöka betydelsen av genetikens betydelse.  Dessa studier pågår redan. Vi utsåg Dr. Naviaux till Scientific Advisory Board av OMF tidigare i år, och vi är tacksamma för hans sakkunskap när det gäller att reda ut metaboliska mysterier denna sjukdom. Vi är äntligen på rätt väg för att förstå ME/CFS. Vi och många av våra medarbetare arbetar hårt för att översätta denna nya insikt i allmänna och personliga behandlingar. Ju mer stöd vi får till vår forskning, desto snabbare kommer det att ske.
Ta reda på hur du kan stödja ME/CFS forskning här.

 

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. HenrikL

  Mycket bra översättning av en artikel som kan vara något på spåren. Beundrar din idoghet Mats.

  Gillad av 1 person

 2. Katarina

  Stort tack till dig Mats för att du översatt detta!🙂Mycket intressant forskning, håller tummarna för hela vår patientgrupp att forskningen inom kort hittar ytterligare spår.

  Gillad av 1 person

 3. Irene Skogsberg

  Till skillnad från djuren som gått i dvala, de kan går ur sin dvala när tidpunkten är rätt. Det kan inte vi med ME. Hos djur sker det automatisk. Kan vi på konstgjort sätt imitera detta fenomen?
  Intressant forskning att läsa och stort tack Mats Lindström för din översättning.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: