Ny omfattande studie om ME

Robert K. Naviaux har nu publicerat en omfattande studie på 84 ME-patienter och matchande kontroller om orsakerna till sjukdomen.

Studien är väldigt omfattande där alla möjliga prover tagits. Jag får anledning att återkomma senare med mer detaljer då jag i nuläget enbart ögnat igenom den.

Det man bla kan utläsa i resultatet av studien är att möjliga utlösande händelser till ME kan i stort delas in i fem grupper:

1. Biologiska (virus, bakterier, svamp / mögel, och parasitinfektioner

2. Kemisk exponering

3. Fysisk trauma

4. Psykologiska trauma

5. Okända faktorer

De specifika biologiska och kemiska exponeringar och den exakta arten av de fysiska och psykiska trauman var varierande. Flera patienter hade flera triggers som konvergerade under samma år. Även biologiska triggers (p.1) var vanligast, inget enskilt smittämne eller andra enskilda orsaker var statistiskt vanligare.

Likheter och olikheter mellan män och kvinnor
Både män och kvinnor med ME hade en kemisk signatur som var distinkt från friska kontroller. De fanns nio biokemiska störningar som var gemensamma för både män och kvinnor samt vissa specifika könsrelaterade avvikelser (se figur under E).
navi

De största gemensamma avvikelserna var Sfingolipider och Fosfolipider
Sfingolipider finns både i cellmembran och runt neuroner (nervtrådarna). De har isoleringsfunktioner och ingår i myelinet som sitter runt neuroner.

Fosfolipider
 är en grupp av fetter som tillsammans med en mindre mängd kolesterol bygger upp cellernas membran.

Återkommer som sagt…

Läs studien i fulltext här

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: