Del 4 om Naviaux studie om ME

Bildresultat för wake up
Hur ska man kunna väcka någon ur dvala?

Spekulationer om uppföljande studie – Vad kan fungera mot ”dvalan”?
Robert Naviaux som genomförde den nyligen presenterade studien för att konstatera vilka avvikelser som finns hos ME-patienter har erfarenheter av liknande tillstånd. Då är det ju intressant vad han funnit för eventuella behandlingsmetoder hittills. Kan det t o m bli så att det han tidigare funnit kan föreslås bli en generell behandlingsmetod mot ME/CFS?

Så långt ska vi nog inte gå, men vi kan kika på vad Naviaux tidigare ägnat sig åt.  Jag börjar med denna studie som handlar om autism, vilket ME/CFS inte direkt kan kopplas till, men det finns vissa gemensamma beröringspunkter till orsaken. Även om symtomen kan yttra sig på helt skilda sätt.

Den 13 mars 2013 publicerades följande i tidskriften Plus One
”Vår teori föreslår att autism beror på att cellerna förblir låsta i ett defensivt läge och kan därmed inte prata med varandra normalt, vilket kan störa hjärnans utveckling och funktion” sade professor Robert Naviaux. Utifrån det uttalandet såg jag vissa likheter med det han uttalat i sin senaste studie om ME/CFS.

Kan Suramin vara ett kommande förslag på behandling?
Naviaux och forskarteamet använde då en klass av läkemedel som har funnits i nästan ett århundrade för behandling av andra sjukdomar – att blockera signalen för ”fara”, vilket gör att cellerna kan återgå till normal metabolism och återställa cellulär kommunikation.
När celler utsätts för klassiska former av faror, som ett virus, en infektion eller en giftig miljö, aktiveras en försvarsmekanism enligt Naviaux.  Detta resulterar i förändringar i ämnesomsättningen och genuttryck, och minskar kommunikationen mellan angränsande celler.

Hur som helst anser Naviaux att mitokondrierna är det så kallade ”core” (kärnproblemet) hos cellerna. De spelar en central roll avseende cellulär stress, både vid smittsamma och icke-smittsamma sjukdomar, medfödd immunitet och inflammation.

Läkemedlet de testade heter Suramin – en känd hämmare som nyligen använts i läkemedel för behandling av afrikansk sömnsjuka och är egentligen ett antiparasitläkemedel. De fann att Suramin korrigerade symtom på autism, även om behandlingen påbörjades långt efter symtomdebut. Suramin återställde 17 typer av anomalier samt normaliserade hjärnstruktur synapser, signalering cell till cell, socialt beteende, koordination och mitokondriell metabolismnormalisering.

Jag skulle kunna tänka mig att detta läkemedel är ett av de som föreslås för behandling i en uppföljande studie, men det är  enbart  inom ramen för min spekulation…

Ni kan läsa mer om Suramin som är ett antiparasitläkemedel här

Och här

Läs mer om sömnsjukan här

Läs om hela publikationen här

Läs del 1 här

Läs del 2 här

Läs del 3 här

 

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

  1. Kalle Edvard

    Intressant redogörelse om Naviaux studie och lite ”omkringinformation”. Tack!

    Gillad av 1 person

  2. Linda Ljunggren

    Tack för en jättespännande läsning som ger hopp om en bra framtid! Hur kan man få mer information om studier om autism och Suramin i Sverige?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: