Borrelia för dummies, husläkare och infektionsspecialister

Borrelia är svårdiagnostiserad och är i en del fall svårbehandlad
Du behöver inte ha haft ett fästingbett för att smittas av Borrelia. Att få borrelia diagnostiserad kan vara mycket svårt om du gått med infektionen länge.

Borrelia tillhör familjen spiroketer och agerar som en korsning mellan en bakterie och en parasit. Den kan gräva sig genom vävnad för att nå djupt in i senor, muskler, hjärta och hjärna inom en vecka efter en infektion. Det är en organism som älskar kollagen, det huvudsakliga proteinet i bindväv. Kollagen finns i ”höljet” till blodkärlen, bland annat. En del med kronisk borrelia får rödsprängda ögon pga av infekterade blodkärl.

Borrelia orsakar skada genom direkt vävnadsskada, inflammation, och toxinproduktion. Borrelia har en förmåga att förändra proteinerna på utsidan för att undgå immunsystemet, och kan även gå in i en intracellulär form. Allt detta gör det mycket svårt för immunsystemet att effektivt bekämpa infektionen. Dessutom producerar borreliabakterierna biofilm som gör det ännu svårare för både immunförsvar och antibiotika att komma åt bakterierna.

Borreliainfektion kan orsaka flera hälsoproblem. Det är känt som en stor imitatör eftersom det kan härma ett stort antal sjukdomar/diagnoser.

Gifter som produceras av Borrelia har en särskild dragning till fettvävnad, nervceller och hjärnan i allmänhet. Dessa gifter och neurotoxiner orsakar stora störningar och skador på cellerna, som påverkar cellernas funktion, frisättning av signalsubstanser, hormonfunktion och enzymaktivitet. Utmattning som exempel, kan förklaras genom att toxiner från borrelia blockerar kalciumkanaler som är involverade i energiprocesser i cellerna.

Co-infektioner
Borrelia brukar inte vara den enda infektion som en person med kronisk borrelia har. Det finns vanligtvis en mängd olika samtidiga infektioner som också bidrar till sjukdomen. Dessa finns på grund av  bitande insekter eller människor som överfört infektion.

Dessa är de vanligaste: Twar, Babesia, Bartonella, Ehrlichia/Anaplasma, Coxiella, Bartonella, Mycoplasma och flera virus; bl a EBV, CMV och Coxackievirus.

Vanligast uppstår metabolistiska problem: KPU (HPU)
Borellia är känt för att orsaka KPU (Kryptopyrrol). Det kallas korrekt för HemoPyrrollactamUria (HPU) men fortfarande känt som KPU (Kryptopyrrol) och har hittats i 80% hos borreliapatienter. KPU/HPU är annars ett vanligt problem hos personer med toxicitet pga tungmetaller, MS, autism och andra neurologiska sjukdomar.

Personer med KPU/HPU förlorar också för mycket zink, mangan och B6 via urinen. Att ersätta dessa näringsämnen kan hjälpa en person med borrelia att svara på behandlingen.

Dr. Klinghardt
Beräkningar gör gällande att ca 18 miljoner människor i USA är smittade med borrelia. Av dessa är en stor del symptomfria men bär på sjukdomen. Enligt vissa beräkningar är ca häften av alla kroniska sjukdomar orsakade av borrelia.

Alla som smittas av Borrelia blir inte sjuka. Av de smittade kommer de flesta ha en latent infektion, som inte orsakar någon verklig skada eller symptom. Detta kan vara fallet för många under väldigt många år.

I ett stort antal människor är immunsystemet delvis framgångsrikt, Borrelian är inte utrotad men hålls på en låg nivå. Detta är också känt som en latent infektion.

Varför får vissa människor borrelia och inte andra?
Endast 25-50% av de smittade människorna blir sjuka. Den viktigaste faktorn här är immunförsvaret. Så länge det är starkt och vitalt kommer det att eliminera patogenerna utan hjälp. Typiska infektioner blir bara symptomatiska (märkbara) när en person immunundertrycker av någon anledning.

Följande faktorer kan sänka immunitet och göra en person mer sårbar
Allvarlig fysisk stress, fysisk eller psykisk trauma, psykisk stress, sömnbrist, adrenal trötthet, dålig kost, tungmetallförgiftning, hög exponering för miljögifter, vissa mediciner som är immunosuppressiva, kemoterapi och steroider, hög alkoholkonsumtion och genetiska variationer i immunsystemet.

Modern toxicitet – och dess nyckelroll i Borrelia
Tungmetaller som kvicksilver, kadmium, och bly samt kemikalier och mykotoxiner (mögel, antibiotikarester, svamp etc) minskar immunsystemets effektivitet. Dessa gifter kan orsaka undertryckande av immunaktivitet genom att påverka olika delar av immunsystemet, blockera upptaget eller aktiviteten av viktiga infektionsbekämpande näringsämnen. Toxiner kan också orsaka att immunsystemet aktiveras mot kroppsvävnader, vilket orsakar autoimmun sjukdom.

Hur borreliasmitta kan överföras
Fästingbett
Insekter som myggor, loppor, etc.
(Statistiskt sett, behöver du bara ha blivit biten av en mygga fem gånger för att riskera att bli smittad av borrelia enligt Dr. Klinghardt)
Blodtransfusioner från en smittad person
Utbyte av kroppsvätskor med en smittad person
Opastöriserad mjölk från en infekterad ko
Foster från smittad mor
Amning
Mat

Tester för Borrelia
De nuvarande medicinska tester för borrelia är extremt opålitliga, med en stor mängd falska negativa resultat, dvs människor som har borrelia men testar som negativt för Borrelia. Tester som Western Blot och ELISA är beroende på om patienten kan producera effektiva antikroppar mot Borrelia, något som ofta bara sker när de har behandlats på ett effektivt sätt och kan bekämpa infektionen. En negativ Western Blot  eller ELISA kan inte bevisa frånvaro av infektionen. Nyare tester har utvecklats (exempelvis ELISPOT men är ännu inte officiellt godkända som tillförlitliga).

Borreliaexperten Dr Klinghardt har konstaterat att följande laboratorietester visar metabola effekter av Borrelia och kan vara av diagnostiskt värde
Onormal lipidprofil (måttlig höjning av kolesterolvärde)
Insulinresistens
Lågt antal vita blodkroppar men normal CRP (sänka)
Högt kortisol, lågt DHEA
Binjuresvikt (låg kortisol och DHEA)
Lågt testosteron och DHEA
Minskad urinkoncentration (låg specifik vikt)
Komplexa förändringar i cytokiner, interferoner, NK-celler, vita blodkroppar indikatorer, etc.

Om du har några av dessa lab-resultat, kan det vara lämpligt att överväga borrelia som en möjlig orsak. Borreliatest tenderar bara att vara positivt när kroppen bygger upp tillräckligt motstånd mot Borrelia, därför kan positivt test även tyda på att behandlingen fungerar.

Medicinsk behandling och utmaningar
Antibiotika är läkarnas val av behandling för borrelia. Det har störst chans att lyckas om det används under de första 3 veckorna efter infektion.  Vissa läkare med erfarenhet av behandling av borrelia förespråkar användning av antibiotika i 6 månader eller mer, snarare än ett par veckor. Det finns många som har insett att kortvarig antibiotikabehandling inte räcker för att bli av med en borreliainfektion.

Borreliabakterien kan förändras till en rund form som inte har en cellvägg. Denna taktik kan göra det osynligt för immunsystemet, som behöver information av proteiner på utsidan av cellväggen för attack.  Borreliabakterien kan också ändra tillbaka till en spiroketformad form med cellvägg – det är en mångsidig varelse.

Ett annat knep är att borreliabakterien kan ändra den genetiska sekvensen vid antibiotikabehandling och orsaka en frisättning av gifter i kroppen. De gifter som produceras kan komma in i hjärnan och orsaka en Herxheimer-reaktion. Med andra ord kan Borrelia gömma sig från antibiotika och släppa en hel rad av gifter som gör att man känner sig mycket sämre.

Längre antibiotikabehandling måste kompletteras med probiotika
Antibiotika förstör tarmfloran, tar bort en stor och viktig del av kroppens immunförsvar. Tarmbakterier är också viktiga för produktion och assimilering av näringsämnen. När tarmfloran förstörs, kan opportunistiska bakterier och jäst kolonisera tarmen och leda till dysbios och candida.

Antibiotika är också en orsak till läckande tarm, vilket gör tarmväggen genomsläpplig och orsakar att större matproteiner passerar till blodomloppet. Detta kan orsaka problem med immunsystemet, leder, lever och hjärna.

Antibiotika är också immunsuppressivt. Immunsystemet spelar en viktig roll i både eliminering av kroniska infektioner och för att bibehålla optimal hälsa. Eftersom Borrelia har komplexa och föränderliga former ger den förmågan att bilda nya och olika patogener. På grund av risken för nya infektioner innebär det att man behöver göra mer än att bara angripa Borrelia.

Nuförtiden har alla mer eller mindre problem med tungmetaller, svamptoxicitet och andra miljögifter. Mängden immunsuppression bidrar till svårighetsgraden av denna giftiga börda. Det är därför logiskt att reducera immunsuppressiva belastningar.

Källa i kombination med egen kunskap

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Mycket gedigen och bra sammanfattning! Ska ta med denna texten till min läkare nästa vecka. Information om provtagningen guld värd!

  Gillad av 1 person

 2. Sofi

  Glad att Du/ Ni är mina vänner. Jag läser allt❤️

  Gillad av 1 person

 3. Randi Lund

  Flott sammendrag 😊

  Gillad av 1 person

 4. Lillemor Essen

  Som alltid – ett bra inlägg som får mig att fundera på hur i all världen jag skall bli av med alla bakterier, parasiter och virus. Var nästan frisk, då en ny fästing med massor av olika smittor /testat med referens/ infekterade mig för sex veckor sedan, trots abx. Håller detta djur på att förstöra våra tidigare möjligheter att vistas ute i det fria?

  Gillad av 1 person

 5. Backtoheaven

  Tack för bra sammanfattning.

  Gillad av 1 person

 6. Superbra sammanfattning, Mats! Den kan vara till stor hjälp för många både patienter och läkare.

  Gillad av 1 person

 7. Tack Mats!
  Du har hjälpt mig/oss drabbade så mycket med allt du skriver och har tagit reda på.

  Gillad av 1 person

 8. Anna-Kari Andersson

  Gedigen kunskap du har Mats. Därför kan du göra denna omfattande och tydliga sammanfattning🙏
  Du har med ditt oförtrutliga intresse och sökande av kunskap stöttat och hjälpt många. Du kan ha räddat liv🌹 Du har givit hopp. Tack Mats❤️

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: