Positivt borreliatest räcker inte alltid för att få behandling

Bildresultat för the bad news lyme
Bildkälla

Många som genomfört borreliatest i Sverige kan ha positivt resultat, men ändå inte få någon behandling.
Vanligt är att få följande skriftliga standardsvar Resultatet talar för en tidigare genomgången Borrelia-infektion. Serologi avseende borrelia kan oftast inte skilja på en aktuell eller genomgången infektion. Att upprepa provtagning vid positiv serologi ger därför ingen ytterligare information. Specifika antikroppar uppträder med fördröjning på upp till några veckor efter symtomdebut. Endast hälften av patienter med erytema migrans (hudrodnad) utvecklar antikroppssvar. Ett sådant svar hjälper knappast en läkare att fatta rätt beslut. Det går att tolka hur som helst. Ibland får patienten behandling och ibland inte, oavsett om symtom finns eller ej. Det enda säkra tecknet som gör att behandling ges är om hudrodnad förekommer, vilket det gör i ca 70% av fallen enligt en engelsk studie där 508 patienter med konstaterad borrelia fick svara på ett ental frågor. Av de som kände till att de blivit bitna av en fästing fick kliniska symtom i genomsnitt 15 dagar efter bettet (varierade mellan 9-28 dagar).
Läs studien här 

Uppföljande test med Western Blot kan göras vid positivt utfall, men görs sällan
Western blot, WB, även immunoblot, är en vanlig molekylärbiologisk metod som används inom proteinkemin för att detektera och identifiera specifika proteiner med hjälp av antikroppar. Proteinerna är kategoriserade enligt vikt och kallas för band. Provtagningen sker på just de band som är specifika. Vissa menar att positivt resultat på två av banden behövs, andra menar att det räcker med positivt resultat på ett av banden.

Problem uppstår huvudsakligen i två fall
1. Vid nyinfektion, då hudrodnad inte uppträder
2. Längre tid har gått efter symtomdebut. Patienten kanske inte uppsökte sjukvård omgående

Det är svårt att just i dessa fall, med dagens standardprover, avgöra om man har en aktiv borreliainfektion eller inte. Självklart är det då inte heller lätt för en läkare att göra rätt. Om patienten får behandling eller inte blir mer eller mindre slumpartad. När längre tid har gått efter symtomdebut, är även dagens behandlingsrekommendationer högst osäkra, vilket de flesta känner till. SBU rekommenderade redan för tre år sedan ytterligare forskning. Någon sådan forskning (i Sverige) känner inte jag till.

Bättre provtagnings- och behandlingsmetoder behövs i Sverige!
Det är oerhört viktigt att alla är ödmjuka och faktiskt håller med om att detta är ett starkt utvecklingsområde. Det måste först och främst fokuseras mer på bättre provtagningsmetoder. Trots allt är ELISA antikroppsprov idag den vanligaste formen för att undersöka om man har en aktiv borreliainfektion (i de fall hudrodnad saknas).

Finska staten har tillsammans med ett finskt universitet utvecklat ett nytt test (TickPlex) som påstås kunna söka på över 20 infektioner. Det ska inom kort komma ut på marknaden och jag hoppas verkligen att det är riktigt bra och att Sverige då inom kort kan validera testet. Läs om testet här

Sandra 35 hade positivt på IgM och fick ingen behandling 
Sandra hade genomgått flera undersökningar, men läkarna visste inte vad det var. Hon hade typiska borreliasymtom, bl a vandrande smärta i hela kroppen. I september 2015 fick hon ett skriftligt utlåtande av sin läkare att hon hade positiv IgM-titer vid borreliaserologi (men ingen antibiotikabehandling). Enligt läkarutlåtande anses det inte ha något värde. Istället så spekulerade läkaren i följande: ”…därefter rör det sig nu nog om sekundära komplikationer i form av inaktivitet kombinerat med kortisolbrist.”

Läs hela inlägget här

Borrelia

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Lars

  Känner igen detta. Har i alla prov visat på förhöjda IgG samt IgM och senaste provet steg värdena. Läkare har under hela tiden hävdat utläkt fast sjukskriver mig för alla de symtom jag har. LP visade inget fast har stora problem med hjärnan. I mörkfältsmikroskopi visar har borrelia i provet. Har även myntrullar. Så allt talar för aktiv borrelia och barton, med hjärninflammation eftersom symtom talar för detta.
  Jag drabades 1998 och vården tog första provet 2012 först fast jag påtalade min misstanke men de vägrade.
  Har även ställt frågan till infektion om ej borrelia vad är det då. Kom med olika förslag men de vägrar utreda eller svara på frågan. Min tolkning man vill mörka och visar på oseriösa hantering. Troligen är det deras fantasi som styr valet. Misstänker de gissar psykiskt något som de ej an på visa genom prover utan är mer psykisk blockering i vården och försvara eget agerande.

  Gillad av 1 person

 2. ingrid ahlinder

  Hej, Jag vill tacka för alla bra inlägg som jag fått ta del av. Jag skulle vilja rekommendera dig en bok

  som heter Medial Läkning av Anthony William. Han talar mycket om EBV Epstein-Barr-Viruset, hur det

  verkar och orsakar Fibromyalgi, MS, Borrelia, Bältros, Candida, Sköldkörtelproblem, mm mm. han har

  också förslag på hur vi botar detta. Allt gott till dig.

  M.V.H.

  Ingrid Ahlinder

  ________________________________

  Gillad av 1 person

 3. Lars W

  Du är ju verkligen inne på pudelns kärna här. Drömmen vore att man tillräckligt säkert kan diagnosticera aktiv infektion. I och med det skulle vi ju kunna sluta tjafsa. Just nu är det ju som du skriver att proverna är så dåliga att läkare ofta kan tolka positiva prover som falskt positiva samtidigt som man nog ytterst sällan tolkar negativa prover som falskt negativa. Har man fått behandling (typiskt 14 dagar doxy) så har man ju fortfarande antikroppssvar. Har man fortfarande symptom efter behandling så tolkar nog alla läkare i Sverige detta som restsymptom snarare än persistent infektion (här behövs tydligen inga bevis). Dvs hur man än vänder sig så får man ingen diagnos och ingen hjälp. Bättre diagnosmetoder skulle verkligen kunna lösa upp den knuten.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: