Kortisonbehandling mot borrelia kan vara farligt

Ansiktsförlamade pga borrelia blir felbehandlade
I ett akut skede får 2/3 av patienter med ansiktsförlamning kortisonbehandling, då sjukvården oftast utgår från att det är en bakomliggande virusinfektion.

Forskare, från Massachusetts Eye and Ear/Harvard Medical School, har (den 6 september 2016) i den största studien i sitt slag studerat långsiktig återhämtning (i genomsnitt 15 månader) av 51 patienter med borrelia-associerad ansiktsförlamning. Det kunde konstateras att patienterna får sämre läkningsprocess av kortison då de istället skulle haft antibiotika.

”Med tanke på att ingen tidigare forskning slutgiltigt har visat fördelarna med kortikosteroidbehandling för någon manifestation av borrelia, inklusive neurologiska, reumatologiska eller hjärtmanifestationer, uppmanar vi starkt försiktighet vid förskrivning av kortikosteroider i de fall där ansiktsförlamning är ett tydligt resultat av akut borrelia tills det finns bättre bevis ”, säger Dr. Jowett. ”Lämplig antibiotikabehandling bör omedelbart inledas i alla fall.”
Läs mer här

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Casper

  Hej Mats. Om du vill förstå politiken bakom varför kronisk Borrelios inte accepteras inom sjukvården se denna film:

  De personer som har konstruerat standarden för Borrelios (CDC / IDSA), är jäviga för att de har intresse och äger patenten för Lymerix vaccinet mot ”Borrelios” (deras defintion på Borrelios). Det är rent bedrägeri på bekostnaden av oss alla av en liten grupp korrumperade forskare.

  Gillad av 1 person

  • C Olsson

   Svensk (och många andra länders) definition av kronisk borrelios är en borreliainfektion som har pågått i mer än 6 månader (även benämnt stadium 3). Källor: Läkemedelsverkets behandlingsrekommendation (både den föregående och den nuvarande svenska rekommendationen) samt Folkhälsomyndighetens rapport som publicerades hösten 2013. IDSA kallar detta istället för late Lyme disease.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: