Ögonundersökning kan hjälpa till att diagnostisera Fibromyalgi enligt ny studie

Öga
Bildkälla

Fibromyalgi saknar idag biomarkörer
Att diagnostisera fibromyalgi kan vara svårt för läkare eftersom det inte finns något specifik diagnostiskt test. De får istället förlita sig på symptomen som beskrivs av patienten.

Ny studie som kan hjälpa till att diagnostisera
Nu har forskare visat att en ögonundersökning kan hjälpa till att diagnostisera fibromyalgi i en studie med titeln ”Fibromyalgia Is Correlated with Retinal Nerve Fiber Layer Thinning”  som publicerades i tidskriften  PLoS One.

Det man framförallt kunde skilja mellan patientgrupp (n=116) med frisk kontrollgrupp (n=144) var avvikelser gällande det retinala nervfiberskiktet. Detta var alldeles för krångligt för mig att sätta mig in i, men ni som kan eller är intresserade av att fördjupa er får gärna dela med er av era kunskaper i kommentarsfältet.
Läs hela studien i fulltext här

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Ewa

  Äntligen kanske diagnosen blir synlig.

  Gillad av 2 personer

 2. Ska man be om en remiss till ögonläkaren då eller?

  Gillad av 1 person

 3. någon som förstod mer av artikeln? visar markörerna som påvisar för fibromyalgi även annat tex inflammationer eller liknande? jag tänker om jag inte har direkta symptom för fibro kan det bli svårt att få igenom en remiss till ögonläkaren som testar just detta…

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: