Bakgrund
Som en del av er känner till beslutade en domstol i Storbritannien i somras att Queen Mary University of London (QMUL) tvingades lämna ut rådata från den kontroversiella och starkt kritiserade PACE-studien, som rapporterade att två behandlingar – kognitiv beteendeterapi och gradvis ökad träning – skulle hjälpa att lindra symptomen av sjukdomen kroniskt trötthetssyndrom (CFS). Studien pågick mellan åren 2002 – 2009 och publicerades 2011 i The Lancet. I studien deltog 640 personer. Studien kostade över 8 miljoner dollar och är den dyraste studien som genomförts avseende CFS.
Ända sedan artikeln publicerades och efter att uppföljande artiklar har publicerats, har kända forskare, läkare, patientorganisationer ifrågasatt slutsatserna och velat ta del av studiens rådata, då mycket lutat åt att stora felaktigheter begåtts.
Det var en oblindad studie av kognitiv beteendeterapi (KBT) och gradvis ökad träning (GET) för patienter diagnostiserade med CFS, där deltagarna fick använde subjektiva självrapporteringar.
Mediarapporteringen gav vid publiceringen en överdrivet positiv bild av resultaten. Resultat som nu efteråt visat sig vara helt värdelösa. 47 % av deltagarna hade dessutom minst en bekräftad psykiskdiagnos, vilket är problematiken med ”Oxfordkriterierna” då de inte är lika strikta som ”Kanadakriterierna”. De senare används sedan flera år i Sverige vid diagnostisering av ME/CFS.
Preliminär analys av nu offentliggjorda rådata från PACE-studien
Patienten Alem Matthees som begärde att PACE-studiens data skulle offentliggöras, har nu tillsammans med två andra patienter samt två akademiska medförfattare sammanställt en preliminär analys. De två akademiska medförfattarna är Philip Stark (professor i matematik och fysik) och Bruce Levin (professor i biostatistik).
Pace-studien jämförde tre behandlingar med den specialiserade sjukvården (SMC): kognitiv beteendeterapi (KBT), gradvis ökad träning (GET) och adaptiv stimuleringsterapi (APT).
White et al. rapporterade (2013) att KBT och GET var förknippat med kraftigt ökad förbättring hos 22% av deltagarna efter 52 veckors uppföljning, jämfört med endast 8% för APT och 7% för SMC.
Granskningen av rådata visade istället att förbättringen endast var 6,8% för kognitiv beteendeterapi, 4,4% för gradvis ökad träning, 3,1% för den specialiserade sjukvården, och 1,9% för adaptiv stimuleringsbehandling.
Analysen visar att de tidigare rapporterade förbättringsresultaten var kraftigt överdrivna. Dessutom var p-värdet endast p=0.10, det vill säga inte statistiskt signifikant. Det innebär att placeboeffekt kan ha större betydelse för resultatet (se nedan bild).
Slutsats
Det stora problemet med PACE-studien är att det är världens mest omfattande och att flera professionella ME/CFS-mottagningar världen övar tillämpar dessa behandlingsmetoder i den felaktiga tron att de kan ha positiv effekt. Det har självklart inneburit att även svensk sjukvård fått en skev uppfattning om diagnosen.
Förhoppningsvis kommer Alem Matthes initiativ tillsammans med den pågående internationella forskningen om både bakomliggande orsaker till ME/CFS och behandlingsterapier snart få positivt genomslag för patientgruppen.
Läs mer
Läs även del 1-3
Stort tack för din sammanfattning och översättning Mats!🙂🌹Så skrämmande hur denna studie gått till. Vi som är drabbade av ME vet att varken KBT el GET ger någon bot el förbättring mot denna djävulska sjukdom. Att patienter med utmattningsdepression och annan kronisk trötthet (avskyr att denna benämning fortfarande används tills med ME) ”klumpats” ihop med ME-sjuka är mer än beklagligt och att dessutom siffror justerats/manipulerats är horribelt! Hoppas att sjukvården och de som trott på PACE-studien nu tar del av att den varit en bluff. Min önskan är att de även bemödar sig med att läsa på om sjukdomen och få förståelse för att ME är en komplex och för många en mycket allvarlig sjukdom.
GillaGillad av 1 person
Reblogga detta på Går kroniska sjukdomar att bota? och kommenterade:
Den vetenskapliga tidskriften Journal of Health Psychology har nu gjort ett specialnummer med ett 20-tal artiklar som starkt kritiserar bluffstudien PACE-studien.
GillaGilla