Svar på tal från BCA-kliniken om danska TV-2 dokumentären om Borreliatest

Danska Tv2 sände en dokumentär om borreliatester vid tyska lab den 29/9 2016
Under maj och juni 2015 skickade en redaktion för danska TV2 blodprover från påstådda friska personer till olika laboratorium i Tyskland. Testet som användes var ELISPOT-borrelia. Det är ett test som många svenskar även förlitar sig på, dock ej svensk sjukvård. Redaktionen hävdar att 4 av 5 friska fått positivt på borreliatest (enligt nuvarande riktlinjer skulle det ha blivit 3 av 5).
Läs mer här

BCA-kliniken ger idag följande svar
Observera att detta svar är sammanfattat och fritt översatt av mig, läs gärna deras fullständiga svar här
Som vi befarade, är den danska TV2-kanalen grovt partisk. Enligt vår uppfattning är det tyvärr iscensatt på ett sätt som är målmedvetet ensidigt mot behandling av patienter som lider av sena stadier av borrelios hos Tyskland. Röster från flera patienter, som hade intervjuats, och nu klagar över att det ursprungliga innehållet i sina svar rapporterats på ett helt förvrängd sätt, är en tydlig indikation på detta.

De testförfaranden som erbjuds av BCA har bevisat sitt värde i Tyskland under många år när det gäller upptäckt och behandling av infektioner som överförs av fästingar. Testerna har undersökts i många omfattande studier och är öppet dokumenterade på BCA webbplats. Alla tester som görs på BCA-laboratoriet är av högsta tillgängliga kvalitet.

Enbart knappt 15% av alla borreliatester som BCA får in är positiva
Ett slumpmässigt urval har nyligen bekräftat att mindre än 15 procent av proverna i genomsnitt visat ett klart positivt resultat på borrelia  ̶  trots att många misstänkt att de haft borrelia. Med ett representativt urval från  den totala befolkningen, skulle detta värde även vara mycket lägre.

Naturligtvis beklagar vi djupt att inte ett mycket större antal extremt nöjda, läkta eller mycket stor del läkta patienter fick en chans att alls tala i dokumentären. Även efter denna ”attack”, med hjälp av en dold kamera, förfalskade patienter och påhittade historier erbjöd vi reportrar vid flera tillfällen att erbjuda sådana kontakter Självklart var de inte intresserade att ge dessa patienter en chans att uttrycka sina åsikter.

Läs mer om ELISPOT-Borrelia här

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

En kommentar

  1. Annelie

    Det motarbetas världen över när det gäller Borelia…
    så jag är inte förvånad över detta snedvridna och vinklade program!
    Det tråkiga är att vi blir gång på gång idiotförklarade😢

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: