Kan 5 personer utgöra ett statistiskt vetenskapligt underlag?

Nej, det krävs fler än 5…

Danska TV2 skickade iväg 5 blodprover till två tyska laboratorium. 3 gav positivt på borrelia hos BCA-kliniken. Ett gav gränsvärde (efter nya referenser) samt ett gav negativt svar från Arminlabs.

Hur gick urvalet till. Vad har de för sjukdomshistorik?

Vi vet inte varför danska TV2 valde ut just dessa 5 personer. Att de testade negativt på ”gamla” ELISA (dvs inte C6) är totalt ointressant då alla pålästa vet att ELISA är totalt värdelöst efter längre tids borreliainfektion (även latent). Antikroppsbildningen avtar nämligen med tiden.

Särskilt om ELISPOT (borreliatest)
När det gäller ELISPOT-Borrelia finns i vart fall ett par studier som visar på att specificiteten är rätt hög. Inte enbart 20% som danska TV2 och den bloggande barnläkaren vill påskina. Men självklart skulle det vara önskvärt om uppföljande studier kunde göras.

Specificiteten avslöjar hur stor andel av testade friska personer som får falsk positivitet. Om specificiteten är 95% så innebär det att 5 av 100 testade får falsk positivitet. Danska TV2 lät testa 5 personer.där 4 påstods ha fått falsk positivitet, dvs en specificitet på 20%. Detta kan aldrig ligga till grund för vetenskapliga bevis, enbart för att skapa misstro.

Det finns några vetenskapliga studier på ELISPOT. Här är två exempel. Båda talar för att risken för falsk positivitet är låg.

1. I denna studie (okt 2012) undersöktes 94 seropositiva patienter med klinisk borrelios innan antibiotikabehandling. Sensitiviteten (känsligheten) var 89,4%. Forskarna undersökte även 160 seronegativa försökspersoner (120 friska seronegativa och 40 patienter med autoimmuna sjukdomar). Specificiteten var 98,7%.

Källa: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3474945

2. I den andra studien (sep 2013) undersöktes 80 friska kontroller och 25 kliniskt diagnostiserade Lymepatienter. Studien visade att ELISPOT hade en sensitivitet på 84% och en specificitet på 94%.

Källa: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3972671/

 

 

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: