5 promille av bosatta i södra Sverige smittas av borrelia årligen

800 av 154000 rapporterades smittade i Blekinge

Blekinge har 154000 invånare, vilket motsvarar ca 1.54% av den svenska befolkningen. De hade 800 inrapporterade borreliafall i år. Normalt 600. Det innebär att ca 0.5 % av antalet invånare smittades av borrelia bara i år.

Omräknat i ett nationellt mått

Om vi leker med tanken att i vart fall hälften av alla svenskar utsätts för samma risķ för borrelia som de i Blekinge (ganska troligt, om inte mer) så innebär det matematiskt att  0.5% av ca 5 miljoner drabbats. Det är 25000 personer. Då pratar vi enbart om de som rapporterats…

Det är dags att ta borrelia på högsta allvar

Siffran 10000 om året används ofta. Men så har skett under ca 20 års tid… Den kanske ska regleras upp? Vem bestämmer det?

Borrelia är en folkepidemi. Långtifrån alla blir friska! Det är dags att ta borrelia på större allvar!

Källa

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=105&artikel=6532585

Min fru har varit feldiagnostiserad i 8 år. För drygt ett halvår sedan fick hon veta att hon hade borrelia trots flera negativa prover inom svensk sjukvård. Efter lång antibiotikabehandling mår hon ca 50% bättre. Den behandlingen har vi själva fått bekosta. 

 

 

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. C Olsson

  Den senaste uppskattningen av antal svenska diagnosticerade och behandlade borreliafall var 40 000 fall/år. Källa: Johan Berglund 2010 och ScandTick 2012. Dessa siffror presenterades även av ScandTick på NorVects konferens 2014 (om jag nu minns rätt på året).

  Gilla

  • C Olsson

   Gruppen Bota Borrelia NU (på facebook) har också informerat om detta i deras gruppbeskrivning sedan ett antal år tillbaka i tiden, dock menar den gruppen att denna siffra (dvs, 40 000 fall/år) enbart gäller tidig (dvs, akut) borrelios, dvs dom menar (om jag nu förstår saken rätt) att dessa siffror inte inkluderar stadium 3 (även benämnt sen eller kronisk borrelios). Men det kanske istället är bättre att fråga ScandTick eller Johan Berglund om man då skall lägga till dom ca 5-10 % som har en kronisk (dvs, sen borrelios) vid diagnos av svenska läkare, eller om siffran 40 000 fall faktiskt även inkluderar sen borrelios (även benämnt kronisk borrelios eller stadium 3).

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: