Den globala medellivslängden ökar

Global Burden of Disease Study (publicerad i Lancet den 8 oktober 2016)
Den globala medellivslängden har ökat med 10 år sedan 1980. 2015 var den 69 år för män och 74.8 år för kvinnor. Mycket tack vare mindre dödlighet i hiv/aids, malaria och förlossningskomplikationer.

Det fanns dock regionala avvikelser. I Syrien minskade genomsnittslängden för män mellan 2005 – 2015 med 11 år pga krig.

Särskilt att notera är att dödligheten i alzheimer och andra demensformer har ökat med 40 procent sedan 2005. Som förklaring anges att det till stor del beror på en åldrande befolkning, dvs att dessa sjukdomar vanligtvis är åldersrelaterade.

De 30 vanligaste dödsorsakerna

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: