Förlamad i 12 år – har nu på konstgjord väg fått känseln tillbaka

Researcher Rob Gaunt prepares Nathan Copeland for a brain computer interface sensory test.
Kirurger lyckades återställa känseln hos en förlamad man med hjälp av en robotarm som de anslöt till elektroder i hans hjärna
För tolv år sedan var Nathan Copeland inblandad i en bilolycka som resulterade i att han blev förlamad från nacken och ner – ja hela kroppen. Han gick från att vara en aktiv 18-åring till att bli helt förlamad. Han kunde inte röra sina underarmar eller ben, så han behövde hjälp med alla sina dagliga aktiviteter.

Neurokirurgi har nu gjort det möjligt för honom att återigen uppleva känslan av beröring. Han blev försedd med en robotarm som styrs av hans hjärna genom exakt placerade elektroder på hjärnan.

Det har funnits många kända framgångshistorier av människor att styra en robot med hjälp av tankeprocesser, men det här fallet går ett steg längre. Nathan kan uppleva naturliga förnimmelser av beröring via micro-stimulation av sensoriska cortex av hans hjärna som initieras genom tryck på sin robotarm.

Stimulering av hjärnan via dessa elektroder tillåter Nathan att känna trycket och skilja på om det är starkt eller svagt, även om han ännu inte kan skilja varmt från kallt.

”Jag kan känna nästan varje finger, det är en riktigt konstig känsla. Ibland känns det elektriska och ibland dess tryck, men för det mesta, kan jag känna de flesta av fingrarna med definitiv precision.”
Källa

Läs mer här

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: