Depression kan ha annan orsak än psykisk belastning enligt ny studie

depression
Psykologer kan behöva bytas ut mot läkare
Forskare har nu ytterligare bevis på att immunsystemet spelar en viktig roll i mental hälsa. Det innebär att KBT och andra liknande psykologiska verktyg inte alltid har samma effekt som vissa läkemedel. Efter att ha identifierat läkemedel som minskar inflammation i ett antal autoimmuna sjukdomar har det visat sig att man även kan behandla symptom på depression på liknande sätt. De som lider av depression har enligt en nypublicerad studie inflammation – exakt på samma sätt, som om de lider av en autoimmun sjukdom.

En ny klass av antiinflammatoriska läkemedel kan hjälpa till att behandla depression
Forskaren Dr. Golam Khandaker, vid Institutionen för Psykiatri vid University of Cambridge i Storbritannien publicerade den 18 oktober 2016 sina resultat i tidskriften Molecular Psychiatry .
Källa

Depression kan vara en autoimmun sjukdom
Inflammation
 är ett resultat av immunsystemets svar på skada eller infektion, varvid immunceller frigör pro-inflammatoriska proteiner, såsom cytokiner, för att bekämpa skadliga patogener. Men denna inflammatoriska reaktion är inte alltid bra. Ibland påbörjar immunsystemet felaktigt ett angrepp på friska celler och vävnader, vilket leder till autoimmuna sjukdomar, såsom Crohns sjukdomreumatoid artrit, och psoriasis.

Exempel på läkemedel som kan fungera
Sambandet mellan immunsystemet och hjärnan kan ge ny förståelse och insikter för nya terapier för depression. Adalimumab, Etanercept, Infliximab och Tocilizumab visade alla statistiskt signifikanta förbättringar vid depressiva symtom.

Resultaten indikerar en potentiellt avgörande roll för cytokiner avseende depression och att cytokin-modulation kan vara effektiva läkemedel mot depression i de fall patienter har kronisk inflammation.
Läs studien här

 

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: