Fibromyalgi kunde identifieras i 93% av fallen i ny studie

neuralsignat

Forskare vid University of Colorado Boulder har upptäckt en biomarkör i hjärnan
Enligt deras resultat kan metoden identifiera fibromyalgidrabbade med 93 procents noggrannhet. Det är ett potentiellt genombrott för framtida kliniska diagnoser och behandling av fibromyalgi.5 miljoner drabbbas av fibromyalgi årligen i USA
Centers for Disease Control and Prevention (CDC) uppskattar att fibromyalgi drabbar mer än fem miljoner vuxna årligen i USA, med betydligt högre förekomstfrekvens hos kvinnor än hos män. Historiskt sett har fibromyalgi varit svårt att diagnostisera och behandla på grund av brist på biomarkörer och symptom som överlappar andra vanliga kroniska sjukdomar.

37 patienter undersöktes med en ny teknik av magnetröntgen
Forskarna använde funktionell MRT (fMRI) för att studera hjärnaktiviteten i en grupp av 37 fibromyalgipatienter och 35 friska kontrollpersoner. De utsattes för en rad olika icke-smärtsamma visuella, hörbara och förnimbara signaler samt smärtsamma tryck.Den multisensoriska testningen gjorde att forskarna kunde identifiera en serie av markörer, eller neurologiska mönster, som korrelerade med överkänslighet mot smärta som karakteriserar fibromyalgi.

Upptäckten kan leda till ökade möjligheter av diagnos och behandling
Resultatet av denna studie gör att det finns en möjlighet att identifiera patientens subtyper, som kan vara viktiga för att välja behandling på individuell basis.

Detta är även ett naturligt steg i utvecklingen av vår förståelse för fibromyalgi som en störning i hjärnan”, säger López-Solà.

Resultaten publicerades nyligen i tidskriften Pain , utgiven av International Association for Study of Pain.
Läs mer här

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

En kommentar

  1. heder åt dig som kämpar för synliggörande av annars så osynliga sjukdomstillstånd. Du kämpar inte bara för din fru utan även för oss alla med sjukdomar som så ofta blir förbisedda och vi sjuka som blir missförstådda!
    TACK!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: