Hjortdjur sprider fästingar och (indirekt) vektorburna infektioner

White-tailed deer.jpg
Vitsvanshjort är en amerikansk art inom familjen hjortdjur. Den introducerades relativt nyligen till Finland. Läs mer

Drastisk ökning av antal fästingar där hjortdjur finns
På Själö, i den finska skärgården utanför Åbo bedrivs en noggrann fästingforskning. År 2000 fanns 0.28 fästingar per 100 kvadratmeter. 15 år senare varierade antalet fästingar mellan 5.0 och 5.8 fästingar per 100 kvadratmeter, vilket är en ökning på över 20 gånger. Ökningen är parallell med ökningen av vitsvanshjortar på ön.

Vitsvanshjort tillhör liksom rådjur familjen hjortdjur och sprider mycket fästingar, även om viss forskning tyder på att hjortdjur inte kan smittas av borrelia så ökar självklart antalet fästingar där hjortdjur vistas.

Fästingen finns i tre stadier: larv, nymf och adult. Det innebär att fästingen, efter att ha lämnat hjortdjuret, i nästa stadie kan smittas av borrelia av smågnagare, hare mm, och därmed sprida smittan vidare.
Läs artikeln som publicerades i Hufvudstadsbladet den 22 oktober 2016

I Sverige går uppgifterna isär bland professorer om vad som gäller
På Naturvårdsverkets sida kan man läsa att antalet hjortdjur inte har någon betydelse för antal borreliafall. Läs på mer på Naturvårdsverkets sida

Frågan huruvida hjortdjur sprider borrelia och andra vektorburna infektioner eller ej har pågått under flera år och det finns skilda uppfattningar. Professor Thomas Jaenson, medicinsk entomologi, vid Uppsala universitet verkar nog ha den mest logiska förklaringen. Läs mer här

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Annelie

  Ja dom är ju väldigt vackra dessa hjortdjur. Men med tanke på alla fästingar dom bär på så vill man inte ha dom i sin närhet eller på sin tomt.
  Jag har för mej att jag läst att 1rådjur kan ha flera 1000 fästingar på sej och varje fästing kan lägga 1000 ägg.
  Vi har väldigt mycket hjortdjur hos oss i Blekinge och därmed också väldigt mycket fästingar!
  Ju mer hjortdjur desto mer fästingar, det är jsg övertygad om!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: