Två tarmbakterier förstärker effekten av cyklofosfamid

Probiotika har positiv effekt på T-celler och förstärker cancermedicin
I
en ny studie  visar forskare att två arter av tarmbakterier – Enterococcus hirae och Barnesiella intestinihominis – förstärker effekten av det immunosuppressiva läkemedlet cyklofosfamid genom att aktivera T-celler.

Forskarna kan även visa att immunsvaret förstärks av dessa bakterier och att man kan förutspå längre överlevnad hos patienter med framskriden lungcancer och äggstockscancer.
Läs mer

Cyklofosfamid är för övrigt föremål för en klinisk studie på ME-patienter i Norge 
Rituximab är dyrt, och vid Haukeland Universitetssjukhus provar man istället läkemedlet Cyklofosfamid mot ME/CFS i en fas II-studie. Den beräknas bli klar i januari 2017. Syftet med denna studie är att behandla ME/CFS-patienter med cyklofosfamid som intravenösa infusioner med fyra veckors mellanrum, sex infusioner totalt. Effekterna på symtom och tolererbarhet / biverkningar under 12 månaders uppföljning kommer att registreras, och ytterligare tester kommer att utföras för att objektivt registrera förändringar i fysisk förmåga.

I en tidigare pilotstudie med Cyklofosfamid upplevde två av tre ME-patienter en signifikant klinisk respons.

 

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Ammie

  2 av tre är bra men jag är alltid oroad för biverkningar och att medicin blir beroendeframkallande

  Gillad av 1 person

 2. Lilly Bergheim

  Imponert over alt du klarer å følge med på, Mats! 🙂 Det blir spennende å høre resultatene av både Rituximab og Cyclofosfamid neste år.

  Gillad av 1 person

 3. Rosita Hellberg

  Intressant! Hoppas att de får möjlighet att göra en uppföljande studie för att kunna ringa in lite närmare vilken undergrupp av patienter som medicineringen har effekt på.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: