Försäkringskassan håller nu inne på ersättning under utredningstiden

laget
Reklam från Försäkringskassan:  Att bli sjuk eller skadad behöver inte vara samma sak som att vara ute ur spelet. Du kan komma tillbaka i arbete på olika sätt. Laget Sverige är en kampanj för att uppmärksamma att alla behövs och kan delta efter förmåga. Sjukskrivning är inte svart eller vitt. Läs mer

Försäkringskassan ber nu alla sjukskrivna att delta i ”Laget Sverige”
Försäkringskassan skriver bland annat i sin annonskampanj: ”Att vara sjuk eller skadad ska inte vara detsamma som att vara ute ur spelet. Det går att vara med i Laget Sverige på sitt sätt.”

Underförstått innebär det att de som är sjukskrivna till varje pris ska sättas i arbete för att kunna delta i detta ”lag”…

Försäkringskassan informerar
Den 1 november 2016 förändrar Försäkringskassan sin handläggning av sjukpenning. Tidigare har Försäkringskassan betalat ut sjukpenning vid förlängd sjukskrivning medan de har utrett rätten till den, men de saknar stöd i lagstiftningen för att hantera försäkringen på det här sättet. Förändringen innebär att de, vid en komplettering av läkarintyg eller annat underlag, inte kan betala ut sjukpenning förrän efter utredningstiden. Den som är sjukskriven kan inte heller få sjukpenning under kommuniceringstiden (den tid som man kan lämna synpunkter eller ytterligare underlag innan Försäkringskassan fattar beslut).

Om den som är sjukskriven sannolikt har rätt till sjukpenning kan Försäkringskassan fatta ett tillfälligt beslut och fortsätta betala ut ersättning. Försäkringskassan kommer att informera de som är sjukskrivna om hur sjukförsäkringen fungerar och kontakta de som inte bedöms ha rätt till ytterligare ersättning.

Varför ändrar Försäkringskassan sina rutiner?
Två kammarrättsdomar uppmärksammade Försäkringskassan på att de inte har tillämpat lagstiftningen på rätt sätt. Därför har de nu sett över hur de administrerar försäkringen och beslutat att ändra sin handläggning.

Vad kan detta få för konsekvenser?
Om vi ser till ME-sjuka och andra med liknande symtom så är denna förändring inte bra. Det kan innebära större svårigheter att få läkarintyg godkända. Många kroniskt sjuka kan behöva vända sig till Socialtjänsten för att ha råd med räkningar och köpa mat.

Min fru som har diagnos ME/CFS, Fibromyalgi och IBS har bara på en månad fått två begäran om komplettering av läkarintyg. Vi har ännu inte sett Försäkringskassans beslut. Jag utgår från att hon inte får någon ersättning på några månader.

Från och med nästa månad  blir det ingen ersättning under utredningstiden.  Min fru vill gärna vara med i ”Laget Sverige”, men än så länge är hon inte ens tillräckligt bra för att platsa, inte ens att sitta på avbytarbänken. Jag kan dock intyga att både hon och jag gör allt vad vi kan för att  hon ska kunna delta i ”laget”. Det är faktiskt det enda hon vill!

En vädjan till alla läkare som skriver läkarintyg
Var extremt övertydliga i de fall ni anser att er patient inte ännu kan delta i ”Laget Sverige” – Tack!

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Alla som följer detta vet att Claudia fortfarande existerar, lever, pga av hennes familj och inte pga Sveriges (numera bristande) skyddsnät. För mig gör FKs förändring ingen skillnad, de har nekat mig sjukpenning sedan de gjort TMU och FMR kommit fram till att det inte finns medicinsk risk att arbeta 100% för mig. Att jag inte lyckats ens hålla mig vaken 8h/dygn senaste 5 åren är inget som påverkar FKs bedömning. FMR har dessutom flertalet gånger i flera andra fall visat att hon förkastar diagnosen och dess funktionsnedsättningar, utan vidare grund än ”jag tror inte att”.

  Jag är säker på att ”vi” kommer få vårt erkännande om sjukdomen och lidandet framöver. Jag är dock inte säker på att vi fortfarande finns kvar då…

  Gillad av 1 person

 2. Detta är fruktansvärt, och jag undrar hur lagligt det egentligen är då vi alla har betalat för försäkringen och betalar skatt! De fäller ju ”laget Sverige!” Vilken rättvisa finns i detta! Totalt inhumant!
  ”Låt sjuka bli friska, så de sedan kan sitta på avbytarbänken”! Min man säger att kan ett fotbollslag vinna med halta och lytta! Vi behöver fräscha anfallare. Låt de sjuka få rehabilitering och komma tillbaka i lugn och ro! Det är skamligt”, säger han! Det är maktkorruption.

  Min dotter är i samma situation som din fru! Hon vill inget annat än komma tillbaka efter sin diagnos ett år sedan, men för henne finns det ingen möjlighet att t.ex. pröva mer än par veckor med ett par timmar i veckan, sen måste hon vara beredd att gå dit 25%, men det kan inte det p.g.a. att hon är för sjuk. dessttuom är hon mitt i en utredning, vårdcentralsläkaren vill gå i botten med om det är något annat än ME hon möjligen lider av, ska hon då under utredningstiden inte få några pengar?!? Vad ska leva av? Det är ju horribelt! Totalt horribelt!

  Gillad av 1 person

 3. Fredrika

  Väldigt tråkigt att läsa detta! Det är så tragiskt och skrämmande att försäkringskassan tillåts agera som de gör. När jag fick veta att jag troligtvis inte skulle få sjukpenning i fortsättningen, tog det 5 månader innan försäkringskassan fattade slutlugt beslut och drog in den. Med de nya reglerna hade jag inte fått ersättning under den tiden heller. Jag kan tala om att det räckte att vara utan inkomst under det året som gick innan jag fick rätt i förvaltningsrätten ich fick sjukpenning igen. Det var i juli i år och jag har precis lämnat in ett nytt läkarintyg. Och jag kan säga att det inte finns någon trygghet i systemet och jag vet inte säkert om jag får någon utbetalning den 26 oktober. Alltså om 2 dagar. Vi långtidssjukskrivna står helt utanför laget. Vi har tydligen inte hyra, mat, mediciner m.m att betala varje månad. Vem blir friskare av att ha det så här???

  Gillad av 1 person

 4. Ammie

  Man blir totalt utsliten som kvinna i vården till en riktig skitlön. ..efter 40 år när man bidragit till alla andras pensioner ..sjukersättning mm som dom levt gott på så kommer nu turen läs oturen till mig …dålig pension. .låg ersättning och sjuk …fy fan rent ut

  Gillad av 1 person

 5. Det förvånar mig att det är helt legitimt att slänga bort våra skattepengar på skit reklam och sen sabotera läkarna med den stressen att deras intyg inte blir godkända .
  För att inte prata om den tortyr som den sjuke utsätts för .
  VI människor är inga robotar …..vi är inga duracell kaniner ….vi är av kött och blod …..vi klarar inte hur mycket stress som helst .
  Jag hoppas någon inom fk myndigheten läser detta : Nästa gång du får influensa med hög feber ……ska du gå och jobba …..det snurrar i ditt huvud ….du har inte sovit på natten för att din kropp har värkt …..du ska naturligtvis göra ett perfekt arbete trots sprängande huvudvärk ….yrsel….svettattacker ….mjölksyra i hela kroppen …..du är så snurrig så du inte fattar hur du ska ta dig hem …..väl hemma säckar du ihop och skakar för din kropp orkar inte …..men nästa dag ska du vara på jobbet igen ….och nästa och nästa .
  Kan du förstå nu hur sjukdomen me är ?
  Jag hoppas verkligen det och jag önskar ingen detta helvete .
  Men ingen går säker ….kom ihåg det .

  Gillad av 1 person

 6. Sandra

  De låter inte klokt! Hon som nyss har gjort en TmU som dessutom Visar på hur sjuk hon är i kroppen!! Hon har full sjå att ta sig igenom dag för dag och dom funderar / behöver kompletteringar 🤔😳 Som du skriver vi kämpar oss blå lila i ansiktet dagligen för att kunna hålla huvudet just ovanför vatten ytan… förstår inte alls hur de kommer sig att dom kräver komplettering?

  Men min nya f kassan person (hon va jätte gullig) sa något då vi pratade sist om att man nu med nya regler skulle va tvungen att uppdatera sitt sjukintyg ja fattade inte så mycke men hon sa annars riskerar man att bli utan sjukpenning… jaha sa ja men ska ja skicka in ett nytt då?! Nää sa hon vi pratar ju nu så ja noterar att ja tagit upp de med dej..::

  Ja fattar lika lite av de hon pratade om som de ja skriver nu 😂😂
  Claudias TmU utredning borde va tillräckligt … ❤️

  Gillad av 1 person

 7. Therese

  Detta är ett smart sätt att göra sig av med svårt sjuka som inte har anhöriga som hjälper till med att överklaga och bestrida försäkringskassans beslut. Den som lever ensam och är svårt sjuk med svåra kognitiva problem och hjärntrötthet står sig slätt i ”Laget Sverige”. Konsekvensen blir att du står utan pengar till hyra och mat och mediciner när nu försäkringskassan kan frysa utbetalningen av sjukpenning utan förvarning och kan begära hur många kompletteringar de har lust med( Nej medicinerna ingår inte i högkostnadsskyddet de flesta med ME/CFS betalar allt ur egen ficka) Detta leder till ökade symtom . Exempelvis är många beroende av mekokobalamin för att minska hjärntröttheten. Men det är bara vissa läkare som kan skriva ut det enligt den ordination som krävs för ME/CFS. Detta leder till stigande homocystein i de fall där du inte kan metylera så kallad ” vanligt B 12″, vilket i sin tur leder till ökad risk för hjärt-kärl sjukdom dvs stroke. För att minska risken så måste patienten köpa det i tablettform (apoteket har inte preparaten). Nu har du en patient som får förvärrade symtom, minskad kognitiv förmåga och i värsta fall så sjuk av påfrestningen att denne inte tar sig till affären för att köpa nudlar som nödproviant (lika bra det för de flesta har svåra matintoleranser mot just sån mat) Laget Sverige handlar alltså om att göra sig av med samhällsparasiter !!! Att de flesta sedan har varit hårt arbetande och fungerande människor innan Influensan (som aldrig gick över) slog till räknas inte I ”Laget Sverige” ! De riskerar att självmordsstatistiken visar en kraftig ökning efter att Laget Sverige gjort sitt och sparat in de pengar de nu behöver till annat ! Då blir det svårt att vinna nästa val ! Döp om till ”Slaganfallet Sverige” istället, Det kostar väl bara 2,3 miljoner med lite reklam…Det låter mer sanningsenligt för det är det det handlar om. Slå på den som ligger!

  Gillad av 1 person

 8. Marianne

  Låter förskräckligt! En mardröm! Inget blir väl bättre av detta. Sjuka kommer bli än mer ekonomiskt utsatta och gå till arbete för tidigt innan de ens fått diagnos. Blir bara en ond spiral!

  Gillad av 1 person

 9. IngelaL

  Så länge det inte finns påtryckningsmedel för FK att medicinskt utreda människor eller för fysisk och psykisk rehabilitering så finner jag det märkligt att de ska agera medicinsk expertis på något det egentligen inte har sakliga grunder för att bedöma.

  Gillad av 1 person

 10. Anneli Petersson

  Jag är rädd att jag snart ger upp… Jag känner mig totalt identitetslös när även rätten att får ersättning vid sjukdom nu också tagits ifrån mig – rätten att vara sjuk… Efter negativa beslut om ersättning under de senaste 2 åren (naturligtvis med sjukintyg och utredningar som bekräftar arbetsförmåga och med mångåriga ersättningsperioder pga samma diagnoser) har jag nåt en punkt där jag på allvar funderar på att avsluta mitt liv. INGEN pratar om oss som faktiskt inte kan arbeta! Det liv jag lever nu är inte det jag hade planerat för – jag har inte valt att vara sjuk!

  Gilla

 11. Anneli

  Efter flera negativa beslut från Fk gällande rätten till ersättning trots läkarintyg och utredningar som styrker arbetsoförmåga är jag på.väg att ge upp. Jag känmer mig identitetslös när rätten att kunna försörja sig vid sjukdom inte gäller längre. Fick diagnoserna ME och Fibromyalgi 1996 och har sedan dess endast arbetsprövat korta perioder annars haft sjukpenning och sjukersättning som stoppades i september 2014. Vet fortfarande intr riktigt anledningen till Fks kovändning i frågan. Jag har inte valt att vara sjuk! INGEN pratar om oss som faktiskt inte kan arbeta!!!! Jag försöker mota bort tankar på att avsluta mitt liv – varje dag!

  Gillad av 1 person

 12. Catharina Rosenberg

  Märkligt hela synsättet på sjuka och sjukdom! Lyssnade för en tid sedan på ett program på SR där bl a företrädare för FK deltog och som handlade om ohälsotalen i Sverige och hur dessa kan sänkas. Inte en gång under debatten nämndes sjukvård, miljö eller liknande som relevanta faktorer i sammanhanget utan hela fokus var vilken inverkan sjukförsäkringsreglerna har på ohälsotalen, dvs att antalet sjukskrivna i sin helhet är ett resultat av ekonomiska insitament att arbeta! Det är som att kronisk sjukdom går att lagstifta bort genom sjukförsäkringsregler, som att kronisk sjukdom som faktiskt är så funktionsbegränsande att arbetsförmåga saknas inte existerar. Mycket märkligt!

  Gillad av 1 person

 13. Försäkringskassans allmänna ombud drev en process ända till Högsta Förvaltningsdomstolen mot ett antal ME-sjuka för några år sedan. FK hävdade att ME inte var en sjukdom och att simulanter minsann inte ska ha någon sjukersättning. FK förlorade och HFD skrev en prejudicerande dom som gick ut på att FK omedelbart måste bevilja alla ansökningar om sjukersättning (utan ifrågasättande!) i alla de fall där patienterna hade diagnosticerad ME. Tyvärr har jag inte ärendenummer på domen, men RME kanske kan informera om detta. Observera att detta gäller för ansökan om sjukersättning!

  Gillad av 1 person

 14. Det här är fruktansvärt kränkande mot alla som vill komma tillbaka till arbetslivet, men som är för sjuka för att klara av det! Man måste få bli frisk i sin egen takt. Det går inte att provocera fram, bara för att Försäkringskassan måste sänka sjuktalen. De som tvingas ut för att arbeta riskerar att bli varaktigt försämrade och aldrig någonsin kunna platsa i ”Laget Sverige”!

  Att FK dessutom ska ta på sig rollen att bestämma vem som är frisk eller tillräckligt sjuk för att bli beviljad sjukpenning är fruktansvärt horribelt! De flesta som arbetar där har inte tillräckliga medicinska kunskaper för att kunna göra en sådan bedömning. Inte ens de försäkringsmedicinska läkarna borde kunna göra en sådan bedömning, eftersom de inte träffar patienterna. Det är ju läkarna som, i bästa fall, kan göra en riktig bedömning av hur sjuk en människa är. Egentligen är det endast den som är sjuk, som känner hur mycket han eller hon klarar av att göra.

  Det borde därför vara varje människas rättighet att själv bestämma om man är tillräckligt frisk för att kunna arbeta. Sjukförsäkringen är ju en försäkring, som ska täcka upp när man inte är arbetsför. Alla som arbetar eller har arbetat har betalat skatt för att få tillgång till denna försäkring. Även när man har sjukpenning eller sjukersättning betalar man skatt. Som det är idag, så är det fruktansvärt godtyckligt om man blir beviljad sjukpenning eller inte.

  Nej, jag är för att vi ska införa medborgarlön eller basinkomst, så kan vi skrota Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen och deras godtyckliga bedömningar!

  Gillad av 1 person

 15. Eva

  Jag har varit sjukskriven för utmattning i långa perioder sedan 2002, nu senast sedan 2012. Efter att min läkare sedan många år slutade fick jag i veckan en tillfällig läkare som utan större undersökning friskskrev mig, påstod att jag var arbetsovillig, överviktig och allt möjligt. Jag har vänner som vill hjälpa mig att reda ut situationen. Men idag ringde försäkringskassan och sa att det är slut med sjukpeng. Om jag finns kvar i systemet eller är nollad vet jag inte. Och så läser jag det här. Jag som inte tänkt på att ta livet av mig på flera år sitter nu här och funderar på om det i förlängningen är enda alternativet. Jag skulle inte ens behöva tänka så.

  Gilla

 16. veronica

  man blir mörkrädd….samma situation här. Jag blev kontaktat av min (nya) handläggare på FK den 7/11 att hon ev. beslutar att inte godkänna mitt nya läkarintyg som hon fick den 1/11,då läkaren inte svarat rätt på hennes förfrågan hon skickade den 22/9 ? … Jag har inte vetat om detta, att jag är ”under granskning”…. jag har fortfarande samma problem som tidigare, har varit sjukskriven i 1 år och 11 månader. Neurologiska skador i händer, diskbråck i nacken, utsliten axel som är under behandling, ev. operation planerad.. diskbråck i ländryggen, har börjat få problem med fötter och knän oxå pga. övrig värk. . men min handläggare anser att jag är 100% arbetsför inom annat yrke (tidigare lagerarbetare i 18 år).. Jag fick ett brev hemskickat, daterat 16/11, att jag var under utredning… det kom till mig per post 20 dagar efter att dom dragit in min ersättning i väntan på beslut.. I samma veva har jag nu blivit uppsagd från mitt arbete, med 6 månaders uppsägningstid.. utan möjlighet att söka A-kassa. INGEN ersättning från arbetsgivare under dessa 6 månader. . Jag var tvungen att på egen hand söka tjänstledigt från min arbetsgivare under uppsägningstiden… anmäla mig på arbetsförmedlingen som arbetslös för att överhuvudtaget få möjlighet till någon ersättning.. Japp, nu är jag tvungen att söka nytt jobb på 100% , eller söka försörjningsstöd… Om försäkringskassan beslutar att dra in ersättningen så borde dom ha en plan för den drabbade, dom borde förstå att man är beroende av ersättning för att överleva. Jag har 2 hemmavarande barn, jul är i antågande och hyra, räkningar ska betalas… och mat hade varit bra att ha…förra månaden fick jag några dagar från oktober utbetalt…denna månaden får jag förhoppningsvis 4 dagar a-kassa.. men det blir inte mycket att leva på… LAGET SVERIGE???? vad hände? Jag har inte fått hjälp av försäkringskassan, eller arbetsgivare att komma tillbaka…? snarare så är det: ENSAM OCH ÖVERGIVEN….

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: