Iransk studie visar att probiotika fungerar mot Alzheimers

[En äldre kvinna dricka ett glas mjölk]
Forskare fann att äldre personer med Alzheimers som drack probiotikaberikad mjölk visade förbättringar i kognitiv funktion.

En forskargrupp från Iran är den första att visa hur en daglig dos av probiotika för 3 månader kan vara effektivt för att förbättra minne och tankeförmåga hos patienter med Alzheimers sjukdom.

Professor Mahmoud Salami från Kashan University i Iran publicerade den 11 november 2016 sina fynd i tidskriften Frontiers in Aging Neuroscience .

Forskning har tidigare visat att dessa vänliga mikroorganismer – av vilka många tillsätts till livsmedelsprodukter, kan hjälpa till att skydda mot många infektioner och sjukdomar, inklusive colon irritabile (IBS), eksem , vissa allergier, förkylningar, och tandproblem.

Tidigare djurstudier har också visat att probiotika förbättrar inlärning och minne. Om probiotika har samma effekt på människor, har dock varit oklart.

Om studien
I denna studie har professor Salami och hans arbetslag undersökt effekterna av probiotika på den kognitiva funktionen hos 52 män och kvinnor i åldern 60-95 som hade diagnosen Alzheimers sjukdom .

Deltagarna randomiserades till en av två grupper. En grupp var tvungen att dricka 2dl normal mjölk varje dag under 12 veckor, medan den andra gruppen drack 2 dl mjölk som innehöll fyra probiotiska bakterier:
Lactobacillus acidophilus
Lactobacillus casei
Lactobacillus fermentum  och
Bifidobacterium bifidum 

Resultat

De som fick den berikade mjölken visade signifikanta förbättringar i kognitiv funktion, rapporterade forskarna. De ökade sin genomsnittliga MMSE poäng från 8,7 till 10,6 (av 30 möjliga) under den 12 veckor långa studieperioden, medan poängen sjönk från 8,5 till 8,0 för de som drack den obehandlade mjölken.

Forskarna menar att dessa fynd tyder på att probiotika har kognitiva fördelar och kan påverka metaboliska förändringar positivt. ”Vi planerar att titta på dessa mekanismer närmare i vår nästa studie”, uppger professor Salami.
Källa

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

  1. Margareta Svanberg

    Väldigt intressant!!

    Gillad av 1 person

  2. finns det liknande stöd i produkter för de som är gluten+laktosintoleranta tro ? någon som vet? inte bara tabletter utan födomässigt?

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: