Expertläkare ger läkemedelsråd till sjukhusen – samtidigt som de har uppdrag åt läkemedelsindustrin

bild
44 miljoner kronor betalades i fjol ut till läkare från läkemedelsbolag
Läkemedelsindustrin är flitig i att knyta till sig hälso- och sjukvårdspersonal, knappt 44 miljoner kronor betalades förra året ut till personer inom sektorn.

Ett 40-tal personer, de flesta läkare, tog emot belopp på över 100 000 kronor var från läkemedelsbolagen i fjol enligt Svenska Dagbladets granskning. Samtidigt visar granskningen att flera av dem offentligt har pratat positivt om läkemedel från bolag de fått pengar ifrån.

– Det är mycket pengar, men man får behålla sin integritet, säger Bo Ahrén, överläkare och vice rektor på Lunds universitet, som anlitats flera gånger av industrin. Han fick förra året ut 357 000 kronor från tre olika läkemedelsföretag.

Inom annan offentlig verksamhet hade detta varit brottsligt
Om det hade varit inom annan offentlig verksamhet hade det bedömts som bestickning och tagande av muta. Självklart finns en inte allt för obetydande risk att läkare som bär upp denna extarinkomst kan få svårt med sin objektivitet och  gå ut med vilken ”köpt” information som helst. Det är inte OK!  Alla som arbetar inom svensk sjukvård ska självklart vara ekonomiskt obereoende läkemedelsföretag. Allt annat är vansinnigt.

Flera patientgrupper lider
Vi har flera patientgrupper som får direkt felaktig behandling i detta land, enbart för att läkemedelsindustrin ska tjäna pengar på antidepressiva läkemedel, levaxin och annat som inte fungerar på ens än bråkdel! Många av dessa har, vad jag erfar, antingen aktiva infektioner eller autoimmuna sjukdomar. Istället för att ta tag i det egentliga problemet så blundar man för att läkemedelsindustrin tjänar pengar på kroniskt sjuka personer. Just dessa är deras kassako.

Jag önskar att läkare inte ska vara beroende av läkemedelsbolagen
Det vore en självklarhet. Detta handlar om en förtroendefråga som är mycket viktig. Förstå vad mycket jäv som pågår! Jäv som inte ens deklarerats på grund av att att de ”får behålla sin integritet”.

Läs Svenska Dagbladets granskning här

Och här

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Hans Sandblom

  Tragiskt. En något skruvad liknelse hade varit om aktiva tränare och spelare inom tex Allsvenskan eller SHL hade varit anlitade och avlönade av betting bolag. Då hade lagen slagit till mot dem med böter alt fängelse.

  Gillad av 1 person

 2. Beklagligt verkligen! Vi ska ju inte inbilla oss att vi i Sverige är bättre än något annat land där det finns en aktiv läkemedelsindustri. Tyvärr så drivs inte alla läkare av en vilja att i första hand hjälpa sina patienter utan av sina egna ekonomiska intressen. Uttagningen till läkarutbildningar skulle inte enbart vara styrda av teoretiska kunskaper utan också empatisk förmåga och social kompetens. Då skulle vi förhoppningsvis inte få in lika många som valt yrket för de höga inkomsternas skull.

  Gillad av 1 person

 3. Casper

  Ibland när vi undrar varför hälsovårdsindustrin har så svårt att förstå Borrelios, så kan man komma ihåg följande sitat:

  ”It is difficult to get a man to understand something, when his salary depends upon his not understanding it!” – Upton Sinclair

  Gillad av 1 person

 4. Ingela S

  Mycket viktigt ämne du tar upp här!

  Varför når inte lagens långa arm dessa, kan man undra?

  Det här är ju uppenbara mutbrott, som dessutom
  riskerar patienters liv och hälsa.

  Det handlar inte om små summor heller….

  Gillad av 1 person

 5. Lisa

  Ända förklaringen är väl att när det finns så mycket pengar att tjäna så finns det fler som vill ha! Hela vägen upp i systemet!!!
  Människan drivs av själviska vinningar, snarare en av empati! Tyvärr!
  Annars skulle vi ME sjuka mfl ha den vården vi behöver….

  Gillad av 1 person

 6. Conny Dalfors

  Detta verkar vara ett ”vitt fält” inom sjukvårdsjuridiken, vilket är högst anmärkningsvärt. Som tidigare nämnts av andra är det märkligt att det får lov att fortgå. Frågan är varför ingen sätter stopp för denna verksamhet, som i hög grad underminerar förtroendet för sjukvården och läkemedelsindustrin.

  Gillad av 1 person

 7. Ingela S

  Läkarlegitimationerna borde hänga löst, då det handlar om grova mutbrott.

  Är det så här det sköts bakom kulisserna, så är det verkligen inte konstigt att några ” experter” försvarar gamla ” beprövade metoder med vetenskaplig tyngd” från
  80- och 90- talet.
  Var är tyngden? Vad kan de bevisa?
  Bevis som skulle stå sig mot ny uppdaterad forskning….?

  Diverse nytillkommen psykofarmaka prånglas ut på marknaden med jämna intervaller.

  -Att det inte är fler som reagerar ?

  Det här har tyvärr fått pågå allt för länge nu,

  -NÄR skall de berörda läkarna i denna muthärva ställas till svars?

  Gör om – Gör rätt!
  Plocka bort dessa med så negativa inflytanden i sjukvården, då de har missat läkaretiken totalt!!!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: