Neoerlichia är den tredje vanligaste patogenen i fästingar (Österrike)

Candidatus Neoehrlichia mikurensis (CNM) påträffades första gången hos en människa i Göteborg 2007
En 77-årig man hade efter en kajaktur hastigt insjuknat och drabbades av en infektion med hög feber och anemi . Han behandlades med antibiotika utan framgång och odlingar av blodet visade inget resultat. Efter att ha gjort PCR på blodet kunde man fastställa att det rörde sig om CNM och mannen kunde behandlas med antibiotika verksam mot CNM.
Läs om fallbeskrivningen här

Förr i tiden ansågs neoehrlichia endast påverka patienter med nedsatt immunförsvar
Även svårighetsgraden av sjukdomen tycktes vara högre hos patienter med nedsatt immunförsvar. Enligt Dr Heimo Lagler (Medical University of Vienna. Österrike) finns växande bevis för att CNM också kan infektera i övrigt till synes friska individer. Vidare har de senaste åren visat en ökande förekomst av CNM-infekterade fästingar i motsats till en stabil förekomst av andra fästingburna patogener.

heimo

Neoehrlichia är en intracellulär bakterie som tillhör familjen Anaplasmataceae 
Denna familj omfattar sex släkten: Ehrlichia, Anaplasma, Wolbachia, Neorickettsia, Aegyptianella och Neoehrlichia.

Liksom alla andra medlemmar av familjen Anaplasmataceae är CNM en gramnegativ obligat intracellulär bakterie och har påvisats i leukocyter (vita blodkroppar) av smittade personer men de exakta målceller har inte identifierats med säkerhet

Bakterien isolerades initialt på den japanska ön Mikura och är nära besläktad med C.Neoehrlichia lotoris, som hittills enbart har isolerats från tvättbjörn.

Candidatus  betyder att man ännu inte har lyckats odla bakterien, vare sig i endotelceller eller i andra odlingssystem .

CNM är den tredje vanligaste bakterien i fästingar (Österrike)
CNM kan hittas i fästingar och gnagare i Europa och Asien, men inte i USA, Storbritannien och Australien.
I Österrike var förekomsten av CNM 4.2% av insamlade fästingar (2002/2003). Efter Borrelia och Rickettsia är CNM den vanligaste fästingburna patogenen i Österrike. Frågan är hur vanlig bakterien är i Svenska fästingar?

Osäker diagnostik
På grund av olika diagnostiska begränsningar, kan man utgå från att det är ett högt antal CNM-infektioner som missas. PCR är den enda kända metoden för att detektera patogenen. CNM kan detekteras i blod och benmärg, men inte i cerebrospinalvätska eller urin. Vidare har genomet hos bakterien inte sekvenserats ännu och antigenerna är ännu okända så det finns faktiskt inga tillförlitliga serologiska analysmetoder.

Behandling
Den rekommenderade behandlingen för CNM (i Österrike) är doxycyklin (100 mg två gånger dagligen), ett antibiotikum mot intracellulära bakterier. Vid intolerans mot doxycyklin används rifampicin (300 mg två gånger dagligen).

Även om ett läkemedel mot CNM har definierats, är den optimala behandlingslängden okänd.
Läs hela artikeln här

 

 

 

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: