Varför bedöms behandlingssvikt av borrelia som restsymtom?

Är det logiskt om en person som behandlats för borrelia, men får tillbaka symtom, ska avfärdas med påståendet att infektionen är utläkt med motiveringen att vederbörande fått adekvat behandling vid första tillfället?

Vad är egentligen adekvat behandling? Vem, vilka har den kunskapen att säga att det ska vara 10, 14 eller max 20 dagars behandling för borrelia – oavsett hur komplicerad, eller hur lång tid man gått med infektionen? Det är väl självklart att man måste behandla så länge symtom finns, eller återuppta behandling om symtom återkommer – i synnerhet om labbproven visar på aktiv infektion?

Vem kan överhuvudtaget anse något annat?

Tänk om man skulle resonera på samma sätt vid behandling av cancer, tuberkulos eller i princip vad som helst. Vad är det som gör att just borrelia är så olämpligt att prata om, skriva eller tycka om. Sverige är tyvärr ett utvecklingsland när det gäller borreliadiagnostik och dess behandling. Då har jag inte ens nämnt alla co-infektioner eller alla herpesvirus som reaktiverar, där svensk sjukvård inte heller har tillgång till rätt diagnostik.

Läs om Thomas som fick en allvarlig form av ACA (en form av borrelia). Det tog 4 år innan han fick behandling. Behandlingen gjorde att han blev bättre några månader. Men när symtomen återkom och proverna visade samma skyhöga värden på både IgG och IgM som vid första tillfället fick han hem ett brev från läkaren. – Du har genomgått adekvat behandling och infektionen anses utläkt. Klicka gärna på länken nedan och läs.

Thomas, 61, ordinerades salva, fotinlägg och stödstrumpa mot borrelia

 

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Casper

  Logiken tycks vara: Du är fruktansvärt törstig. Nån ger dig en tesked vatten. Du beklagar dig efter det att du är fortfarande törstig. Du har nu restsymptom av att ha druckit vatten.

  Gilla

 2. Carina

  Det är en sak jag undrar över, det står i svaret från läkaren att ”om du får nya symptom så får du givetvis vända dig till vårdcentralen”. Har det verkligen framgått att mannen har fått tillbaka symptomen igen (då menar jag alltså inte ACA:n som ju även kan vara ett restsymptom) när hans läkare kontaktade infektionskliniken?

  Gillad av 1 person

 3. Carina

  Visste du att det vetenskapliga underlaget gällande hur ACA skall behandlas är så dåligt att dom varken vet vilken behandling som behövs och heller inte hur lång behandling som behövs. Detta är dom faktiskt så ärliga att dom informerar om i norska riktlinjer. I dom svenska behandlingsrekommendationerna så informerar dom inte riktigt lika tydligt om detta.

  Gillad av 1 person

  • Det verkar rätt logiskt, då jag känner en till som har ACA som inte får behandling efter att ha fått ”adekvat behandling” under några veckor.. Jag har bett vederbörande att försöka få lämna vävnadsprov (biopsi). Just när det gäller ACA så är PCR förträffilgt bra. Vi får se vad läkaren säger.

   Gilla

  • Carina

   Formulerade mig lite tokigt ser jag, för jag antar att om du redan hade känt till det, så hade du nog även informerat om det. 🙂

   Gillad av 1 person

 4. Carina

  I Sverige är en läkare tillåten att ge en längre/bättre behandling till dom borreliafall som behöver det. Här kommer ett mail-svar från Läkemedelsverket 2010:

  ”Vi vill också starkt betona att rekommendationerna är att betrakta som en vägledning och att läkare, inom ramen för sin fria förskrivningsrätt, i det enskilda fallet kan avvika från rekommendationerna”

  Gillad av 1 person

  • Tack för den upplysningen Carina. Jag tror dock att det är mycket ovanligt. Få läkare verkar tyvärr känna till möjligheten vad jag erfar.

   Gilla

  • Carina

   Jag tror faktiskt att du har lite fel Mats, för jag själv tror nämligen att dom allra flesta svenska läkare känner till att dom är tillåtna att skriva ut mer antibiotika till dom specifika patienter som behöver ha det. Och om man ändå skulle råka på någon läkare som inte tycks känna till det, så kan man ju alltid vända sig till någon annan svensk läkare. Eller hur?

   Gillad av 1 person

   • I den första ansatsen är du och jag tyvärr helt oense. Den erfarenhet vågar jag faktiskt påstå att jag har utifrån alla patientkontakter. Däremot har du rätt i att man kan gå vidare – även begära second opinion, men de allra flesta orkar tyvärr inte det. De allra flesta litar på det som den första läkaren säger – typ; du har fått adekvat behandling, infektionen anses utläkt.

    Jag tror att du håller med mig.

    Gilla

   • Carina

    Det du skrev nu ändrar inte på vilka rättigheter en svensk läkare faktiskt har, Mats. En svensk läkare är tillåten (vilket jag är rätt så säker på att dom allra flesta svenska läkare känner till) att ge en längre behandling till dom patienter dom behöver ha det. Att många patienter har dåliga erfarenheter ändrar inte på detta faktum.

    Gilla

   • Du har rätt i det, men det jag menar är att det oftast är upp till patienten. Det ska inte hänga på patienten. Det är läkarens ansvar att bedöma.

    Gilla

   • Carina

    Vi diskuterar alltså huruvida det är få (vilket du själv påstår, Mats) eller dom allra flesta (vilket jag själv hävdar) svenska läkare som känner till vilka rättigheter dom faktiskt har.

    Gilla

 5. Carina

  Nu har jag fått svar gällande detta från CVI/Björn Olsen, han säger: ”Det är inget hinder att ge längre tider om det anses medicinskt motiverat. Tack och lov är det ovanligt vid vektorburna infektioner”

  Gillad av 1 person

 6. Yvonne Karlsson

  Jag förstår inte din poäng Carina. Det Björn Olsen säger är ju att det är väldigt ovanligt vid vektorburna infektioner. Det är väl självklart eftersom de anser att infektionen är utläkt trots en massa kvarvarande problem. Alltså räcker en kort kur. Om man tror att problemen bara är restsymtom så kommer ingen läkare skriva ut mer antibiotika.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: