Tre frågor till medicinskt kunniga

jämföra
Frågan berör serologi
Jag har förstått det som att svensk sjukvård utgår från att indikation på aktiv/reaktiverad infektion innebär att IgM måste vara utom referens när det gäller de flesta (alla ?) infektionssjukdomar. Det vore därför intressant om någon medicinskt skolad kan svara på dessa tre frågor. Svara gärna i kommentarsfältet.

1. Oavsett patogen, kan B-cellernas antikroppsproduktion avseende IgM minska över tid och faktiskt vara inom normal referens, trots en pågående infektion?

2.  Kan IgM vara inom referens trots en reaktivering av ett av de åtta olika herpesvirusen?

3. Om IgM är inom referens, kan IgG ändå ha ett visst intresse för om det är en pågående/reaktiverad infektion?

Om ni inte vill svara offentligt får ni gärna maila mig på databas@outlook.com

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Anita Söbye

  Tror inte du får något svar , men vad Jag minns om virus,( har dock inte läst, engagerad Mig i Borrelia) så angriper de slemhinnor och nervsystem, inte blodet därmed så tror jag att ryggmärgsprover skulle vara mer tillförlitliga, och så finns det på Biomedicinska biblioteket, ”skolböcker” där framgår det vad virus/bakterier livnär sig på, är också viktigt led i en adekvat utredning. Läs gärna De äldre versionerna, innan ”vetenskapen” började med upplärning via ”man to man” du kommer bli förvånad så mkt som har försvunnit ur läroböckerna

  Gillad av 2 personer

 2. Anita Söbye

  borrelia tillhör samma spirochetfamilj som luesspirocheterna (T.Pallidium) I USA kunde man under 70 -talet identifiera ett syndrom Lyme,s diease som orsakades av ”Borrelia burgdorferi” och spirocheten överförs via fästingbett ..den kliniska bilden vid Lyme disease karakteriseras av erythema chronicum migräns, ledsymptom (Artalgi, artrit) kardat och CNS- engagemang …. I Sverige beskrevs en grupp patienter som under sommarmånaderna insjuknade i bilden en långvarig seriös meningit… flera hade haft erythema chronicum migräns eller andra symptom som liknande den vid Lyme disease. När ett stort antal fästingar av arten Ixodes ricinus undersöktes kunde man från vissa dessa isolera en borrelia art. med immunofluroecsensteknik var det möjligt att visa det förelåg antikroppar mot spirochen i så väl serum som SCV (Se där tog fel på serum) från patienter med kronisk meningit….. Diagnos ställs genom påvisande av antikroppar i serum eller CVS med immunfluorscensteknik. ..frågan är om Ni har blivit mätt mot rätt antigen? … vidare står det att prognosen är god om behandling insätts i rätt tid , vid sen insatt behandling har neurologiska resttillstånd rapporterats. ”Källa Infektionssjukdomar årgång 1984”

  Gillad av 1 person

 3. Jag tror att det finns svar, men ingen vågar svara då det skulle leda till stor oro i leden. De flesta läkare förstår nog vad jag menar.

  Gilla

 4. Carina

  Du frågar: ”1. Oavsett patogen, kan B-cellernas antikroppsproduktion avseende IgM minska över tid och faktiskt vara inom normal referens, trots en pågående infektion?”

  Svaret på den frågan är: Ja, definitivt!

  Tex vid en aktiv, sen borrelios förväntar man sig faktiskt inte att hitta några IgM-antikroppar (även om vissa kan ha det) vilket du säkert redan vet.

  Kanske jag kan ge dig svar på dom andra frågorna senare.

  Gillad av 1 person

 5. Carina

  Gällande ett antal olika virus, mykoplasma och TWAR, ett klipp (som dock inte ger något svar på frågorna):

  ”PCR
  Flertalet relevanta luftvägsvirus kan numera
  påvisas med s.k. realtids-PCR i nasofarynxsekret,
  svalgsekret eller BAL-vätska. En metod som påvisar
  adenovirus, influensa A och B, parainfluensa,
  RSV, metapneumovirus, coronavirus, enterovirus,
  rinovirus samt bakterierna mykoplasma och
  Clamydophila pneumoniae finns på Virologiska
  laboratoriet, Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
  Metoden är upp till dubbelt så sensitiv som tidigare
  metoder och svar kan erhållas inom ett
  dygn.”

  Klicka för att komma åt Pneumoni.pdf

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: