Dansk studie visar att multiresistenta bakterier intar viloläge

elplugg
Det är som att dra ur kontakten

Forskare runt om i världen arbetar hårt för att vinna kampen mot multiresistenta bakterier. En ny publikation frän den 19 december 2016, BASP Centre, Department of Biology, University of Copenhagen, presenterar nu hur bakterier ofta kan överleva antibiotikabehandling som så kallade persister celler. 

Alexander Harms förklarar: ”Denna fantastiska motståndskraft beror ofta på viloläge i ett fysiologiskt tillstånd som kallas persistens, där bakterierna blir toleranta mot flera antibiotika och andra stressfaktorer. Bakterieceller kan byta till persisters genom att aktivera särskilda fysiologiska program som bokstavligen drar ur kontakten. När de är persisters, kan bakterierna överleva långvarig antibiotikabehandling och kan orsaka återkommande infektioner när som helst efter det att behandlingen avslutats.”
Läs mer här

Tidigare studier har visat att borreliabakterien intar vilande form
Leona Gilbert, Leena Meriläinen m.fl. (2015) har gjort en omfattande vetenskaplig litteraturgenomgång och laboratorieundersökningar för att undersöka borreliabakterien B. burgdorferis möjligheter till att överleva hos den infekterade värden, dels genom att ändra form från spiroket till så kallade runda kroppar (round bodies RBS eller RB för singularis) och därmed saknar mätbar metabolisk aktivitet, dvs är vilande. Dels genom att bilda biofilmliknande kolonier vari de finner skydd mot både upptäckt och utplåning. De har även visat att B. burgdorferis bildar blåsor (blebs) vilket jag redogör för längre ner.

Borreliabakterien i ”rund form” har ingen mätbar metabolisk aktivitet, dvs är vilande
För att till fullo förstå den komplexa livscykeln för B. burgdorferi och mekanismer för hur pleomorfism förknippas med sjukdomar, är det viktigt att förstå vad som framkallar olika former och varför. Genom olika serumkomponenter, näringssvält eller osmotisk stress (doxycyklin) kunde man påvisa att B. burgdorferi kan ändra form, från spiroket till RB och tvärtom. Intressant är att i rund kroppsform fanns ingen mätbar metabolisk aktivitet (ATP) jämfört med i spiroketform, varför RB är en vilande form av bakterien. Men, de har förmågan att återgå till spiroketform och återfå sin ATP-aktivitet. Låg ämnesomsättning ökar överlevnaden av bakterier under antibiotikabehandling.
Läs studien i fulltext här

Det kan tyckas märkligt att Sverige ligger efter och inte tar till sig ny information
Studie efter studie visar att vektorburna infektioner är ett mycket komplicerat område. Förutom borrelia finns över 30 patogena mikrober som kan överföras från fästing till människa. I Sverige testas man normalt inte ens för en bråkdel av dessa infektioner, om ens någon.

Det finns mycket fakta som talar för att aktiv infektion av borrelia är svår att upptäcka och även behandla när lång tid har gått. Svårt sjuka patienter avfärdas då läkare blint tittar på provsvar och inte på symtom. Om bakterier är i vilande form är det inte svårt att lista ut att antikroppsproduktionen även är lägre, vilket självklart bidrar till osäkerheten inom borreliadiagnostik.

Att i Sverige enbart utgå från behandlingsrekommendationer på 10-20 dagars antibiotika är inte bara fel, utan ett övergrepp mot alla de som är drabbade.  För att få bukt med borrelia som är i vilande form, krävs flera olika antibiotikum och under lång tid. Precis som man behandlar tuberkulos.

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Anita Söbye

  … men har man blivit värd för en bakterie , så kommer det det fler och så …https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20667005

  Gillad av 1 person

 2. Carina

  Ett litet påpekande (vilket kanske är en rätt så oviktig detalj), men svensk rekommenderad behandling är 10-21 dagar (inte 20 dagar alltså) och det är ACA (vilket är den sannolikt vanligaste yttringen vid sen, europeisk borrelios) som behandlas längst i Sverige. Källa (bland annat): https://lakemedelsverket.se/malgrupp/Allmanhet/Sjukdom-och-behandling/Behandlingsrekommendationer—listan/Borrelia/

  Gilla

  • Carina, med tanke på din kunskap hade jag varit tacksam om du hade kommenterat det väsentliga i detta inlägg, inte om det var 20 eller 21 dagars antibiotika som är ”max behandling” i Sverige. Det är precis som du själv skriver helt irrelevant. SBU är själva lite röriga då de använder både 20 och 21 dagar i sina studier. Nu vill jag inte ha en ytterligare diskussion om den rekommenderade behandlingslängden. Det jag önskar Carina, är att du bemöter det som faktiskt konstaterats om ”vilande” bakterier.

   http://www.sbu.se/sv/publikationer/SBU-utvarderar/behandling-med-antibiotika-for-patienter-med-borrelia/

   Gilla

   • Carina

    Du hittar ingen information om hur stadium 3 behandlas i Sverige i SBU:s rapport eftersom SBU (mig veterligen) ENBART tog upp studier gällande stadium 1, stadium 2 och restsymptom. Svensk rekommenderad behandling hittar man i den svenska behandlingsrekommendationen! Och en AKTIV borrelios (vare sig den är tidig eller sen) kan inte (enbart) vara en infektion med sk ”persisters”, det förstår du kanske själv? Jag är alltså helt och hållet enig med professor Ying Zhang gällande det.

    Gilla

 3. Karin Goldring

  Läste om det sympatiska nervsystemet och tog mig vidare.
  Kanske är det inte så att mitt hjärta (44 – 220 slag/minut vid långtidsEKG) Arytmi
  Min smärta som har hållit i sig i över 25 år diagnos: fibromyalgi
  Mina förmodade artrit och spondartrit
  Min hyperhidros (onormal allmän svettning)
  Mina återkommande lunginflammationer
  Min bacercysta
  Min eländiga trötthet
  Mina kräkningar vid ansträngning
  Mina onda muskler
  mm mm mm
  inte är separata utan har samma ursprung?
  Min husläkare vet om allt men någon helhetssyn kan jag inte få hos honom.
  Tänk om forskningen verkligen kom fram till något, som kan ge några svar och förhoppningsvis något som kan lindra det värsta.
  Och tänk om alla kloka forskare kunde arbeta ihop och slå samma sina rön!
  Det är bara att hoppas :o)

  Gillad av 1 person

  • Jag har också för högt hjärtslag 😦 och även fått fibromyalgi stämpeln, fast jag bestämt att inte godkänna denna skamstämpel!! Har samma symtom och jag vill krama om dig och desto fler andra som går igenom samma dilemma.. Undrar ofta varför man säger att man är nöjd att ha fått den stämpeln 😦 Det är som man inte orkar kämpa för det man vet vad man har, eller är det för att de är rädda?

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: