Alzheimers kan upptäckas 7 år innan symtom uppstår

Ett immunsvar mot döda celler leder till att mikroglia aktiveras
Forskare har i en studie visat att personer med genetiskt anlag för Alzheimers sannolikt kommer att visa onormala immunreaktioner så tidigt som omkring sju år innan den förväntade debuten av demens. Dessa immunsvar kan detekteras med hjälp av ett protein som kallas ” TREM2 ” som kan återfinnas cerebrospinalvätskan.

”Aktiviteten hos mikroglia stimuleras av de döende hjärncellerna, inte av fynden från amyloida proteiner, s k plack, som också förekommer i Alzheimers sjukdom ”, sade Christian Haass, professor vid Ludwig Maximilian University (LMU) i München, Tyskland.

TREM-2 är ett protein som hos människan kodas av TREM2 genen

Ökningen av TREM2 nivåer sker innan den förväntade förekomsten av demens. De kan övervakas och tidpunkten för uppkomsten av demens kan därmed exakt förutsägas, konstaterade forskarna.

”TREM2 nivåer kan därför vara en biomarkör som används för att spåra immunaktivitet medan Alzheimers fortskrider, oavsett om sjukdomen är genetisk eller inte. TREM2 kan också tjäna som en terapeutisk markör för att övervaka läkemedelsrespons”, förklarar Michael Ewers, professor vid Ludwig Maximilian University (LMU).

I studien ingick 127 personer med en medelålder på 40 år. De hade genetiska anlag för Alzheimers. De allra flesta visade inga symptom på demens eller hade endast mindre kognitiva funktionsnedsättningar.
Källa

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

  1. Anna

    Vet du om man kan kolla detta idag?

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: