Lite juldagsfunderingar om reaktiverade och persisterande infektioner

tomten
Bildkälla
 

Svensk sjukvård har nog en del att lära om infektionssjukdomar
Det finns normalt en hygglig förmåga att upptäcka aktiv infektion i det initiala skedet av sjukdomar – så snart antikroppar bildats. Men om infektionen blir latent med risk för reaktivering ELLER persisterande infektion så blir det mycket svårare.Enligt tysk läkare bör man vid reaktivering eller persisterande infektion använda sig av IgA
Jag fick fick precis svar av en tysk läkare att persisterande och reaktiverade virus- samt vissa bakterieinfektioner inte går att fastställa med vare sig IgM eller IgG med säkerhet. I princip alla tyska labb införde möjligheten att kunna kontrollera just dessa två typer av infektioner med IgA för ca 15 år sedan.

Jag fann denna gamla intressanta studie: Persistent Viral Infections

Många kroniska, degenerativa sjukdomar i nervsystemet är relaterade till viral persistens.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK8538/
Dagens svenska standardmetoder är osäkra
I övrigt verkar det saknas säkra metoder att upptäcka reaktiverade eller persisterande virusinfektioner. PCR fungerar inte om viruset har en mutation. IgM och IgG fungerar bara vid första insjuknandet. Odling används knappt.http://www.internetmedicin.se/page.aspx?id=1169

Sommarens studie om Alzheimers är också av intresse
Virus av herpesfamiljens åtta olika virus inducerar täta cykler genom reaktivering och latens. Ständigt utmanar de immunsvaret och driver ackumulering av minnes-T-celler. Emellertid kan immunsystemet inte helt ta bort dessa virus. Den kontinuerliga antigenstimuleringen aktiverar kroniska inflammatoriska svar som successivt kan inducera neurodegenerativa mekanismer i genetiskt känsliga, ofta äldre personer.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4965253/

Ungefär 1/3 återaktiverar latent cytomegalovirus (CMV – ett av de 8 herpesvirusen)
En annan studie som indikerar att mina farhågor är berättigade när det gäller svårigheten att upptäcka reaktivering eller persisterande form av olika infektioner.

”Det finns inga standardmetoder för att detektera reaktivering” kan man här läsa:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4915565/

Många känner till att Twar är svårt att diagnostisera
Liksom herpesvirus kan twar reaktivera, trots att det är en bakterie. Men det är inget konstigt med det då tuberkulos, som också är en bakterieinfektion kan ligga latent (vilande form) och reaktivera. Oftast sker en reaktivering i samband med annan infektion eller andra påfrestningar – t ex stress. Det kan således ligga latent (som även borreliabakterien nu visat sig kunna göra enligt ett par studier – vilket svensk sjukvård förnekar och verkar ointresserade av).

Denna studie är från 2003 där man började med att testa med IgA. Har inte förstått allt riktigt än, men det verkar som att vid normala infektioner är IgM och IgG rätt tillförlitliga. Däremot inte vid reaktivering.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC145278/

Reservation för eventuella fel 😉 
Nu skrev jag bara rakt upp och ner utan någon större tankeverksamhet. Det kan säkert finnas något fel, eller någon studie kanske inte alls vara bra. Jag har inte haft tid att engagera mig fullt ut i detta. Men sammantaget finns det allt för mycket som pekar på att det är viktigt att vi försöker få mer kunskap om just reaktiverade och persisterande infektioner. De är svårast att upptäcka.

Jag skulle gärna vilja gå en grundkurs i detta med IgA för att förstå hur man kan påvisa en aktiv virus eller bakterieinfektion 🙂

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Carina

  Professor Sven Bergström och Co:

  ”Activation of latent Lyme borreliosis concurrent with a herpes simplex virus type 1 infection.”

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12587627

  Jag tror alltså inte att svensk sjukvård förnekar att en borreliainfektion kan ligga latent.

  Gilla

 2. Bra Carina, då har vi en studie till, förvisso enbart en fallstudie, som bekräftar det svenska läkare normalt inte känner till. Sven är ingen kliniker vad jag vet. Däremot en av Sveriges främste forskare avseende vektorburna infektioner. Men nu var det något år sedan han publicerade något vad jag känner till. Precis som jag skrev ovan var det en annan infektion eller stress som utlöste den latenta infektionen.

  Gilla

  • Carina

   Från den svenska behandlingsrekommendationen, bakgrundsdokumentationen, professor Dag Nyman, ett klipp:

   ”Positiv PCR och positiva borreliaodlingar från hudbiopsier kan finnas flera månader efter behandling. Även efter en initialt lyckad behandling av erytem kan sena disseminerade former av Lyme borrelios uppstå hos 1–3 % (2).”

   Klicka för att komma åt Borrelia-bakgrund_webb_bokm%C3%A4rken.pdf

   Jag tror alltså inte att svensk sjukvård förnekar att en borreliainfektion kan ligga latent. Att vissa svenska läkare inte känner till det, är ju förstås möjligt.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: