Lite julspekulationer om PDH, leptin och ME/CFS

santacomputerbeardgrows
Bildkälla

Intresset för neuroinflammation hos ME/CFS-patienter växer
Bland annat har Natelson och Shungu beskrivit ökad laktat (mjölksyra), minskad glutation och minskat blodflöde, vilket troligen är resultat av ökad inflammation och oxidativ stress.

Läs gärna Cort Johnsons senaste inlägg. Han kan liksom jag 😉 vara lite spekulativ emellanåt, men det är intressant. Jag fortsätter sedan spekulera längre ner i inlägget.
Källa

Minskade nivåer av PDH-enzym hos ME-sjuka har konstaterats
En ny studie tyder på att PDH-enzymet inhiberas (minskar) hos ME/CFS-patienter, vilket kan förklara både energibrist och ökad mjölksyreproduktion hos patientgruppen. Patienterna har varit  föremål för uppföljning i den norska rituximab-studien. De har regelbundet donerat blodprov till en biobank. Baserat på det insamlade materialet i biobanken har forskargruppen genomfört en omfattande och detaljerad kartläggning av ämnesomsättningen hos 200 ME-patienter (enligt kanadakriterierna) och 100 friska kontrollpersoner. Forskningen leds av norrmännen Karl Johan Tronstad, Øystein Flüge och Olav Mella.

(PDH) Pyruvatdehydrogenaskomplexet är ett enzym som inleder citronsyracykeln (kroppens energitillverkning). I celler finns enzymet på insidan av mitokondrierna , vilket gör att pyruvatet först måste transporteras in i mitokondrien innan enzymet kan verka. Denna process är ATP-beroende eftersom det krävs energi att föra det negativt laddade pyruvatet över mitokondriens membran.

Orsaken till att PDH-nivåerna är låga är för närvarande okänt.
Källa 

Leptin aktiverar PDH
I denna studie har man visat att leptin aktiverar både PDH och citronsyracykeln (kroppens energitillverkning). Leptin i sig utövar en direkt och akut insulinliknande effekt och stimulerar glukosupptag, glykogensyntes, laktatbildning (mjölksyra) och glukosoxidation.
Källa

ME-sjuka har höga nivåer av leptin

Leptin har visat sig vara tätt korrelerade till många pro-inflammatoriska cytokiner, och att vara den mest utmärkande skillnaden mellan ME/CFS-patienter och friska kontrollpersoner.  Vissa forskare går så långt som att föreslå att utmattningens svårighetsgrad är mycket nära korrelerad till leptinnivåer, potentiellt ger det inte bara en markör för sjukdomen utan även en markör för sjukdomens svårighetsgrad på en molekylär nivå.

I Mady Hornigs rapport som presenterades i februari 2015 var leptinnivåerna förhöjda hos alla med ME/CFS. ‘The one immune factor moderately increased in ME/CFS was leptin (p<.03).’ Hennes forskarteam noterade att leptin tätt korrelerade med de flesta av de immunfaktorer i senare skede av sjukdomen men inte tidigt. Det föranledde att de tog kontakt med Jarred Younger som forskat mycket om leptins inblandning i ME/CFS. Younger menade att systemisk inflammation kan finnas hos ME/CFS-patienter tidigt men att mikroglia och astrocyter i det centrala nervsystemet påverkar mer efter längre tids sjukdom.
Läs mer

Varför är PDH-nivåerna låga och leptin-nivåerna höga hos ME-patienter?
Just detta med leptin och PDH är intressant. Men det är något som inte stämmer. Om man nu sett att höga leptin-nivåer är vanligt hos ME-sjuka går det inte riktigt ihop med att PDH-nivåerna skulle vara låga eftersom närvaro av leptin ska öka nivåerna av PDH. Kan det vara så att PDH inte påverkas som det ska hos ME-sjuka varför leptin-nivåerna höjs än mer?

Kan orsaken bero på brist av co-enzymer (kofaktor)?
Vad är det som gör att samspelet mellan leptin och PDH inte fungerar som det är tänkt? Är det brist på något co-enzym (kofaktor)?  En kofaktor har egenskaper som saknas hos de 20 olika aminosyrorna och kan möjliggöra katalys eller förbättra enzymets katalytiska förmåga.

Detta är dock för krångligt för mig. Jag har förstått att  liponsyra och NADH kan ha inverkan när man läser mer om PDH, men jag kanske är ute och cyklar… Jag skulle verkligen vilja lära mig mer om sambandet mellan leptin och PDH.

Fundera på det och kom gärna med synpunkter och ha en riktig God Jul!
Bildresultat för merry christmas

 

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Casper

  Hej. Litet angående det här. Har du någonstans en bra lista, eller kanske ett inlägg, på vilka blodprov det skullle löna sig att be om när man går till sin lokala hälsovård?

  Problemet är ju att många inte visar några avvikelser på de standardtester som vanligen görs, och i långa loppet leder det sedan till att de med ME inte blir trodda.

  Finns det någon bra samling av tester som du skulle rekommendera, som möjligen skulle kunna visa avvikelser? Oberoende vad för avvikelse. Det viktiga skulle vara att få fram ens någon indikator på att allting inte är normalt. Här kom ju nu fram leptin. En enkel lista på rekommenderade tester som man skulle kunna ge i handen på sin läkare?

  Tackar…och god jul.

  Gillad av 1 person

 2. Sven Källström

  Intressanta studier du hänvisar till. Och din avslutande viktig fråga – om det konstaterade tillståndet av högt leptin och lågt PDH är VÄL VÄRD att fundera över. Utan att ha hunnit läsa om detta i mina biblar i bokhyllan (jul ila) så är även min första tanke, att det kan handla brist på ngt Co-enzym eller ngn slags störning i process Leptin –> PDH. Som många biokemiska processer kan troligen även denna process gå i BÅDA riktningarna (d.v.s. processen är ”framåtriktad” men kan samtidigt gå i motsatt riktning). Så
  då blir frågan: Vilka faktorer befrämjar ”framåtriktad process” och vilka processer bidrar till en reversibel proces? Väl värt att grubbla vidare över!

  Gillad av 1 person

  • Sven Källström

   Kommentar till mitt Eget inlägg, ovan. Jag var nog ”Bulbekväm” när jag författade detta opus. Läser just nu artiklarna under ”Källor” – och därefter återkommer jag.

   Gillad av 2 personer

 3. Intressant! Mycket intressant!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: