ME-sjuka kan ha syrebrist i cellerna

Intressant norsk studie avslöjar inte grundproblemet
Den norska studien som presenterades förra veckan är intressant, men den säger egentligen ingenting om grundproblemet. Vi vet nu, eller i vart fall tyder mycket på, att energiproduktion hos ME-sjuka inte fungerar som den ska. Det kan bero på att cellerna inte får tillräckligt med syre. I cellerna finns mitokondrierna som skapar energi.

Energi eller laktat bildas beroende på om syre finns eller ej
Puryvat kan antingen bidra till att energi eller laktat bildas i den metabola processen som sker i mitokondrien. Det som avgör är om det finns syre eller inte. Om det finns syre bildas energi. Om det inte finns syre bildas laktat.

Kort om den norska studien
Forskarna i den norska studien konstaterade att pyruvatdehydrogenase (PDH) har nedsatt förmåga. Det handlar om processen när glukos omvandlas till puryvat för att slutligen kunna användas av mitokondrierna i energiproduktionen (ATP).  Studien visar att det hos ME-patienter leder till ökad laktatbildning samt ökad konsumtion av vissa aminosyror som bränslealternativa vägar för ATP-produktion. De refererar även till en äldre studie med 100 CFS-patienter som jämfördes med 82 friska kontroller, där man påvisat färre aminosyror vid urinprov.

Mitokondrier ger energi
Mitokondrier är cellernas kraftverk och bildar energirika kemiska ämnen som man får i sig av maten. Det viktigaste ämnet som bildas kallas ATP.

Hur går energitillverkningen till?
Det krävs kolhydrater i form av glukos samt fett, protein och syre. Jag tänker nu enbart fokusera på glukos. Det är just i den delen då glukos omvandlas man tror sig ha funnit en avvikelse bland ME-patienter. För att förstå vad som händer med glukos måste man känna till begreppet glykolys.

Glykolys
Glukolys är en metabol process där en glukosmolekyl bryts ned till två stycken pyruvatmolekyler. Vid denna reaktion utvinns bland annat ATP. Det pågår även andra processer, vilket jag inte går in på här.

Vad händer sedan med pyruvat?
Om det finns tillgång till syre (aerob miljö) kan pyruvat omvandlas till acetyl-koenzym-A (acetyl-CoA), som i sin tur vidareprocessas i mitokondrien för att bilda ytterligare energi.

I frånvaro av syre (anaerob miljö) kommer det bildade pyruvatet att reagera med NADH och istället bilda laktat.

Syrebrist kan uppstå av flera skäl
Hypoxi innebär att kroppens vävnader lider brist på syre. Det kan bero på flera olika orsaker som aischemi, anemi, infektioner, autoimmunitet, kemiska belastningar, allergier med mera.

Problemet är att man idag inte kan mäta syre på cellnivå.  Däremot kan man mäta hur syresatt blodet är, vilket inte är samma sak. Det är trots allt mitokondrierna i cellerna som behöver syret.

Kan det finnas lämpliga behandlingsmetoder utifrån denna kunskap?
Det kan vara intressant att titta närmare på de aminosyror som ME-sjuka ”överkonsumerar”, men det kanske i bästa fall enbart är en lindrigare form av symtombehandling? Likaså när det gäller övriga ämnen som krävs vid energiproduktion som exempelvis NADH. Att tillföra mer socker kan medföra risk att ytterligare laktat bildas.

En del ME-sjuka blir bättre av att följa olika protokoll för att öka ATP. Dr Sarah My Hill är en av de läkare som fokuserat mycket på detta. Min fru gick på ett sådant protokoll för drygt ett år sedan men det hjälpte inte henne.

Själv tycker jag att det skulle vara intressant om olika terapeutiska metoder kunde provas och utvecklas i syfte att syresätta ME-patienter mer. Även om grundproblematiken sannolikt är något annat torde en syresatt kropp ha bättre förmåga att kunna självläka.

Källor
http://insight.jci.org/articles/view/89376
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17720950
http://www.1177.se/Stockholm/Tema/Kroppen/Kroppens-byggstenar/Celler-och-vavnader/
https://sv.wikipedia.org/wiki/Glykolys
http://xn--fettfrbrnning-ifb0y.se/pyruvat-for-okad-fettforbranning/
http://www.medinsikt.se/cellpatologi/cellskada/2

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Intressant! Jag har börjat ta Spirulina som innehåller alla väsentliga aminosyror i rätt propotioner, är en färdig glukos i en lagrad energiform ( läs mer på http://www.rawfoodfamiljen.se/top-10-superfood-spirulina/ ) och rik på klorofyll som syresätter blodet. Känner mig starkare, kanske är det syresättningen och aminosyrorna? Kram Camilla

  Gillad av 2 personer

 2. Åsa

  Jag följer nyfiket. Har inte ME/CFS, men däremot Sjögrens syndrom med en fibromyalgi-liknande muskelvärk. Vid träning får jag mjölksyra direkt och upplever att musklerna inte syresätts normalt. Jag kan inte heller överanstränga mig – då får jag lida i flera dagar efteråt av mer värk och ökad fatigue. Min slutsats är att det finns fler sjukdomar som denna forskning kan vara till nytta för.

  Gillad av 1 person

  • Absolut är det så. Därav finns inte heller möjlighet att få fram ett diagnostistiskt test enbart med denna kunskap. Syrebrist i cellerna kan orsakas av så mycket. Jag misstänker att man skulle ha sett liknande resultat om man testade andra patientgrupper som har fatigue med som symtom.

   Gilla

 3. Sari

  Det här tror jag på. Jag har börjat äta MitoQ som kosttillskott som stimulerar just mitokondriernas arbete. Märker absolut en förbättring. Jag har inte blivit frisk. Men definitivt bättre. Har ätit 5 mg MitoQ i ca ett halvår.
  Läs gärna själv mer på http://www.mitoq.com

  Gillad av 1 person

 4. Monica

  Har precis börjat prova Wim Hofs andningsteknik, som skiljer sig en del från t ex yogatekniker. Man gör en kontrollerad ”hyperventilering”, liknande den teknik som dykare gör för att kunna hålla andan längre.
  Har själv ME sedan många år, och denna teknik är en av de få saker som faktiskt ger mig lite mer energi och mental klarhet, som håller i sig ett par, tre timmar efter andningsövningen.
  Jag har bara gjort övningen 2 minuter (varpå man håller andan någon minut), två gånger om dagen. Övningen kan göras liggande i sängen, så den kräver inte mycket energi att göra.
  Tekniken är vetenskapligt prövad och har bevisad effekt på autonoma nervsystemet och immunsystemet.
  Se länken nedan för mer info. Finns mer info och videos på YouTube. (Jag har bara provat andningsövningen ett par minuter, två ggr per dag, men inte hypotermi eller mental övning som nämns i länkat dokument).
  https://www.wimhofmethod.com/breathing-exercises

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: