Eventuellt har ytterligare ett mänskligt organ upptäckts

mesentery
Mesentery (tarmkäx på svenska)

Det handlar om en bukhinna som tunntarmen fäster vid i bakre bukväggen. Det är egentligen ingen som känner till dess funktion mer än att det håller de inre organen på plats.

Huruvida ”organet” bör ses som en del av tarm, vaskulära, endokrina, hjärt- eller immunologiska system är fortfarande oklart, men har enligt forskarna en viktig roll i de alla.  Det kan vara nyckeln till behandling av mage/tarm- och matsmältningssjukdomar.

Professor Calvin Coffey och hans team har hypotesen att detta kan leda oss till en ny vetenskap, som är lika nödvändig att känna till som gastroenterologi och neurologi.

”Detta är allmänt relevant eftersom det påverkar oss alla… Nu har vi etablerat anatomi och struktur. Nästa steg är funktion. Om du förstår funktionen kan du identifiera onormal funktion, och då har du sjukdom. Sätt dem alla tillsammans och du har grunden för ett helt nytt område inom vetenskapen ”, sade han.
Källa

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

  1. Cecilia

    Jag har diagnos ”inflammation i tarmkäx” och har haft det ett bra tag nu. Inte jättenytt m a o. Går dock inte att bota.

    Gillad av 1 person

  2. Ja helt klart är att vetenskapen har mycket kvar att lära om vår komplicerade människokropp.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: