Brässen påverkar immunförsvaret

bcell
Bildkälla

Enbart spekulation 
Thymus eller brässen är en viktig del av immunförsvaret. I brässen mognar lymfocyter till T-celler . En av brässens viktigaste funktion är selektionen av T-celler. Selektionen innebär både att de som är funktionella får vara kvar och icke fungerande celler väljs bort.
Källa

T-celler har betydelse både för infektion och autoimmunitet
Ur  både ett ”infektionsperspektiv” och ”autoimmunitetsperspektiv” avseende bland annat diagnosen ME/CFS, där diskussioner pågår om det kan bland annat kan bero på låggradiga infektioner eller autoimmunitet är just T-celler intressanta. T-celler har även en direkt koppling till B-celler.

Autoimmunitet
Regulatoriska T-celler, som förhindrar autoimmuna sjukdomar kan störas i ”tillverkningen” i brässen.. Om felaktiga T-celler inte rensas bort kan autoantikroppar bildas från ”felprogrammerade” B-celler, eftersom T-cellerna påverkar B-celler.

Infektion
Både T-celler och B-celler kan bli utmattade vid långvariga infektioner. Läs mitt tidigare inlägg om detta.

Rysk forskning och peptider som tas från brässen
Rysk forskning har intresserat mig gällande deras försök med peptider. De verkar ligga ett snäpp längre fram i den forskningen än vad vi gör i väst. De har bland annat tagit fram ett preparat med peptider som utvinns just ut thymus/brässen. Det heter Vladonix som genomgått ett antal studier som visar att det har en positiv påverkan på immunsystemet, framförallt på T-celler. Det påstås återställa immunsystemets funktion och har enligt studier inga allvarliga biverkningar.
Studie

Homeopati – kan det vara något?
I övrigt fick jag ett tips från en funktionsmedicinare att Thymus D6 och D12 skulle kunna vara underhållande för T-cellerna. Det är också ett preparat från thymus/brässen. Det har med homeopati att göra, vilket jag kanske inte varit så intresserad av men fann det vara av intresse just i detta sammanhang.

Jag läste lite mer om det och fann att möjligtvis Triplex Organocomp skulle kunna ha effekt. Det innehåller både Thymus D6 för att förstärka T-cellerna och Thymus D12 för att balansera T-cellerna. Jag kan dock för lite om homeopati, så detta får ni ta med en nypa salt 🙂
Källa

T-cellernas funktion kanske kan vara en viktig del i jakten på bot mot ME/CFS?
Oavsett vilket så är det intressant detta med att ”trimma” T-cellerna och indirekt B-cellerna, både avseende kroniska infektionssjukdomar och autoimmuna sjukdomar.

Jag hoppas att det finns lite mer forskning inom området då jag är lite nybörjare på just detta med brässen. Ni som kan mer får väldigt gärna dela med er av era kunskaper i kommentarsfältet.

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

En kommentar

  1. Eva

    Intressant läs om Elis Sandberg han behandlade patienter med bräss från djur. Hittade thymus protein A Proboost
    Min son fick svår värk i thymus körteln när han tog örtmedicin
    Fick så ont så han knappt kunde röra sig. Han har ulcerös kolit.

    Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: