”Detta är en sjukdom som inte sitter mellan öronen, utan i patientens blod” – Professor Olav Mella

TV 2 Norge (Nyhetskanalen 2) sände söndagen den 8 januari 2017 detta inslag
https://www.youtube.com/watch?v=FokQZ8jc5WM

Först ser vi ett inslag om en av de sjukaste ME/CFS-patienterna i Norge
Journalisten Bjørnar Krisner har aldrig sett en iPhone, inte heller använt Facebook. Han blev sjuk i ME/CFS i 25-årsåldern. Efter att ha varit sängliggandes i ett mörkt rum under över ett decennium har han nu blivit 40 år.
bjorn

I TV-inslaget kan ni även se en intervju med Dr. Øystein Fluge
Fluge berättar om deras senaste forskning om metabolism hos ME/CFS-patienter. Han nämner också de två studierna om rituximab och cyklofosfamid.

En ny studie tyder på att PDH-enzymet inhiberas hos ME/CFS-patienter
Det kan förklara både energibrist och ökad laktatproduktion hos dessa patienter. Resultaten har nu publicerats i Journal of Clinical.

expressen

Expressen skriver följande
Han är 40 år gammal, kommer från världens rikaste land, och har aldrig sett en Iphone eller Facebook. Bjørnar Krisner från Norge har varit isolerad i sina föräldrars hem sen innan jul 2002.

Nu väcks hoppet om att han ska få ta igen allt han missat de senaste 14 åren, enligt norska TV2.
Källa

 

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Chris

  Väldigt bra den där Fluge. Ska bli intressant och se vad hans kliniska studier visar i oktober. Rapporterar du Mats? 😉

  Gillad av 1 person

 2. S

  Hänvisar till:

  http://www.gunnholtsskafferi.se/?p=110

  ,en kommentar till fallet som jag tycker är läsvärd, bra och viktigt.

  —————————————————————————————————————————————

  Jag tycker det är tydligt att forskning som handlar om att hitta medicin (gärna en befintlig sådan) som hjälp/lösning premieras eftersom läkemedelsindustrin ju vill kunna tjäna pengar på folks ohälsa. Man kan se hur psykologin/psykiatrin fått börja gå mer och mer åt hållet ”medicin är inte lösningen” då det blivit så uppenbart att det är så. Allmänna vårdapparaten och psykiatrin skulle behöva slås ihop och se att saker och ting kan hänga ihop/samspela och att det alltid finns en utlösande orsak i botten. Att lägga på en medicin är inte alltid lösningen/hela lösningen då en medicin inte bara påverkar problemet utan även allt annat i en kropp. Ligger dessutom inflammationer och ett lågt immunförsvar i kroppen blir det extra belastning för systemet att hantera medicin.

  Och vill tillägga:

  Jag själv insjuknade för 5 år sen i något som stämmer helt in på ME. Även om jag inte är 100 % återställd, så har jag kommit långt på väg. Ingen aning om jag kommer bli helt återställd, men är lycklig för jag kan leva igen (även om hjärnan och kroppen börjar protestera om jag inte vilar båda kontinuerligt under dagen och utsätter den för onödig påfrestning/stress på alla tänkbara sätt).

  Jag klarar åter ljus, ljud och dofter utan problem. Stojiga/stimmiga miljöer beroende på dagsform, men tycker det överlag är trevligare utan såna miljöer ändå. Jag klarar att resa mig, stå upp, promenera och gå i rask takt och utan att kroppen brakar ihop. Jag kan även få ihop mina tankar – tänka både linjära och ickelinjära sådana, formulera meningar, tala, skriva! Hjärndimman är även borta.

  Jag ser det som att min kropp och hjärna reagerade och agerade som en dator som drabbats av ett rejält datorvirus. Liksom en nedgång i immunförsvar, sämre ork och hälsa under några år (som läkare vägrade ta på allvar) till plötslig totalkrasch. Under återhämtningsperioden och även fortfarande (då jag ätit sämre en period, utsatt mig för stress o.s.v.) märker jag hur hjärnan kan börja tilta/hänga sig, jag fungerar och mår psykiskt sämre och jag ser även i huden i ansiktet att jag drabbas av inflammation (den blir upprörd, röd, inflammerad och får utslag).

  Min vändning och räddning var två dedikerade familjemedlemmar som tog hjälp av så kallade ”alternativmedicinare”, vilka flera av dem i.o.f.s. har diverse medicinska utbildningar bakom sig. Jag blev satt på inflammationshämmande nyttig kost och ”snälla” avgiftningar som skulle slå ut ev virus, parasiter och liknande. Fick även utesluta gluten, mjölkprodukter och socker och stärka upp med rena ”raw food”-tillskott bl.a. multivitaminer, magnesium, d-vitamin, b-komplex, PROBIOTIKA … Och att läka tarmen med hjälp av ekologiskt kött/kyckling-avkok/buljong. Många känner kanske igen storyn, men det har hjälpt …

  När jag påbörjade BIODYNAMISK KRANIOSAKRAL BEHANDLING/TERAPI hos två olika som rekommenderas av Kraniosakrala Terapeuförbundet började saker hända på alla möjliga plan för mig. Min kropp har släppt så mycket djupa spänningar och justerat sig väldigt bra. Lite i taget, men har gått 1,5 år och blir fortfarande bättre och starkare och motståndskraftigare. Så jag skulle säga att kraniosakra behandlingen är den som gjort mest för min återhämtning, särskilt gällande den totalförlamande utmattningen/orkeslös-/kraftlösheten.

  Men för mig blev det bara bättre och bättre efter det. Fick genomgå en hel del avgiftningssymptom med svängningar till att bli sämre ibland, men alltid med resultatet av att efteråt bli stabilt bättre och bättre – även om resan tillbaka pågått flera år och fortfarande gör det.

  Jag jobbar parallellt med att fokusera tankarna på tacksamhet och snälla tankar och vad man kan glädjas åt. Och att tillåta mig släppa ut känslor som sorg i form av lite tårar från gamla trauman som kan poppa upp.

  Kan jag hjälpa en enda person med min text är jag nöjd. Resten får helt enkelt ignorera den.

  Hej!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: