Framtidens läkemedel närmar sig

Genom nanoteknik (lipsomal form) kan man kraftfullt minska på inflammation i CNS
Inom alternativvården finns idag liposomal form att införskaffa när det gäller en mängd olika vitaminer, antioxidanter, co-enzym med mera. Kravet är att det som ska administreras i kroppen är vattenlösligt. Det finns dock inte så många studier. Någon har kunnat konstatera att kroppen i vart fall behåller mer C-vitamin i en studie. Om ni känner till fler intressanta studier, gärna oberoende, skriv gärna i kommentarsfältet.

Fördelen med liopsomal form är att verkningsämnet lättare kan passera blod-hjärnbarriären och även cellmembran då verkningsämnet med ultraljudsbehandling görs till nanostorlek, dvs betydligt mindre och i mer genomtränglig form.

Jag har intresserat mig för hur läkememedel ska kunna transportas till ”svåra” ställen. Att passera blod-hjärnbarriären är svårt. Det är också kroppens skydd för att centrala nervsystemet (CNS) inte heller ska kunna bli infekterat, så det ska vara svårt. Att administrera så att läkemedlet även tas upp på cellnivå är en annan utmaning, inte minst då många kosttillskott som säljs bryts ned i tarm och mage och inte kommer dit där det är tänkt att verka.

Hjärnans patologi, såsom vid autoimmuna sjukdomar, förvärras, inte bara av en hög nivå av inflammatoriska cytokiner, utan också av frisättningen av stora mängder fria radikaler. Därför är det självklart av stort intresse att ta fram läkemedel som kan passera blod-hjärnbarriärren.

Mycket intressant och lyckad studie med liopsomal form
I en studie på möss har man konsterat att administrering av läkemedel genom liposomal form minskar inflammation. Genom att på konstlad väg skapa MS hos möss, kunde man visa att liposomal form av  några speciella peptider minskade symtomen avsevärt.

Den aktuella studien visar fördelarna med liposombaserade nano-läkemedel som en ny strategi för att leverera aktiva farmaceutiska substanser för behandling av neurodegenerativa sjukdomar som involverar neuroinflammation. De använde den vanligaste djurmodell för multipel skleros (MS), experimentell autoimmun encefalomyelit (EAE).

För att minska inflammation använde man sig av NSSL som bestod av två olika peptider, en med 7 och en med 11 aminosyror. Läs studien för att se innehållet.

EAE inducerades i 6-7 veckor gamla möss. Det orsakar experimentell autoimmun  encefalomyelit (EAE). Efter den sjunde dagen blev mössen sämre. Mössens symtom bedömdes på en skala 1-6. Där 1 var normalt beteende till 6, där döden inträffade.

På följande tabell kan ni se hur kontrollgruppen som inte fick läkemedel blev som sämst vid dag 12, symtomen ökade från 0 till ca 3.5 i de obehandlade mössen. De möss som administrerades 50 mg (NSSL) per kg kroppsvikt kom aldrig över 0.5 i symtom. Ett fantastiskt bra resultat!
nssl

Finansiering
Denna studie fick delvis stöd av Barenholzfonden. Det är en fond som inrättats av professor Barenholz- Det är pengar som Hebrew University och professor Barenholz får från olika patent som är avsedda att stödja forskning. Det finns inga kopplingar mellan de patent som han får från  royalties och denna forskning, så det är i grunden en forskningsfond
Studie i fulltext 

Än mer intressant vore det att testa på människor
Tänk er om detta skulle kunna fungera på ALS, MS, RA, ME/CFS, Parkinsons, Alzheimers, Fibromyalgi med mera? Jag hoppas att några tittar på detta i Sverige. Ett oerhört intressant utvecklingsområde!

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Hej Mats!
  Men hur kommer det sig då att de näringstillskott vi pratade om redan tas till cellnivå? Att detta familjeföretag har tillsammans med sitt vetenskapligt team redan löst den gåtan.
  Med vänlig hälsning,
  Sanna

  Gilla

 2. Ammie

  Hade ju varit toppen ..kanske lever jag så länge att jag går uppleva detta . Viktigt att läkare tittar på vad som utlöser sjukdomar . I mitt fall åkte in på BB åkte hem med ett barn OCH fibromyalgi. .34 år senare har ingen frågat när/hur blev du sjuk . Skrämmande ..för mig tydligt ..en förlossning med mycket stor blodförlust är orsaken. Det värsta är att min dotter drabbades förra året av stor blodförlust när hon födde barn. Hon har ännu inte repat sig riktigt och läkare Skickar till psykolog 😣😢

  Gillad av 1 person

  • Fruktansvärd historia. Självklart hoppas jag mest på att man finner orsaken till alla skumma sjukdomar, men om man kan få ett bättre liv med symtomlindrande behandling är det bättre än inget.

   Gilla

 3. ja visst var försäljningsargumentet av dessa så mkt dyrare vitaminvarianter (de liposomala) att upptaget i cellerna var så mkt högre?
  läst lite om detta av ngn amerikan som pratade sig väl om bl.a. lipo-c vitamin.
  läste att fibropatienter blev bättre av astaxantin tillskottet som ju innehåller dels algen astaxin(?) dels vitamin e + c (ej liposomalt)…så om man man tar dessa vitaminer och ev den starka antioxidanten glutation -liposomalt-, märker fibropatienter en ännu större förbättring då undrar jag (sidospår lite) någon här som testat som har fibro?

  Gillad av 1 person

 4. Casper

  Flera alternativa läkare har också provat med liposomala eteriska oljor, med goda resultat för just dessa svåra kroniska sjukdomar.

  Kvickt sökt på Google Scholar tex.:

  http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814608005980

  Gillad av 2 personer

 5. havsskatten

  Hej Mats!
  Tack för ditt fantastiska och idoga arbete. Du gör verkligen skillnad!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: