Personer med metabolt syndrom behöver ca 30-50% mer vitamin E

Ny studie visar att personer med metabolt syndrom behöver mer vitamin E
Metabolt syndrom definieras av tre eller fler av följande villkor, bland annat bukfetma, förhöjda lipider, högt blodtryck, proinflammatoriska tillstånd,  pro-trombotiskt tillstånd, insulinresistens eller nedsatt glukostolerans.

Studien visar att konventionella blodprover inte är tillförlitliga
Studien som nyligenen publicerades i American Journal of Clinical Nutrition gjorde det också klart att konventionella tester för att mäta vitamin E i blodet kan ha begränsad noggrannhet jämfört med tester som görs i forskningslaboratorier. Det var till den grad att konventionella tester faktiskt kan dölja ett underliggande problem .

Uppskattningen är att 92 procent av alla män och 96 procent av kvinnorna i USA misslyckas med att få ett tillräckligt dagligt intag av vitamin E i kosten.

”Undersökningen visade att personer med metabolt syndrom behöver cirka 30-50 procent mer vitamin E än de som är allmänt friska”, sade Maret Traber, professor vid OSU College of Public Health and Human Sciences.

Denna studie använde en ny metod för att mäta hur mycket E-vitamin kroppen behöver och visar tydligt att personer med metabolt syndrom behöver ett högre intag av detta vitamin.

Om undersökningsmetoden
Studien beskriver tydligt att konventionella metoder inte räcker för att mäta nivån av E-vitamin. Med  en”märkning” av vitamin E med deuterium, en stabil isotop av väte, kunde forskarna mäta mängden av mikronäringsämnen som eliminerades genom kroppen, jämfört med intag. Det avancerade laboratorietestet, som inte är tillgängligt för allmänheten, visade att personer med metabolt syndrom behöll 30-50 procent mer E-vitamin E än friska människor –  vilket visade att de behövde det, då överskott annars utsöndras.

Blodnivåer vid konventionell mätning var på liknande nivåer som för normalt friska personer. Vitamin E kan därför ha högre nivåer i ”cirkulationssystemet” och ge en illusion av adekvata nivåer, trots att det råder brist på vitaminet i vävnaderna.

”Detta innebär i princip att konventionella blodprover för vitamin E, som de nu görs, är värdelösa”, sade professor Maret Traber.

Resultaten stödjer slutsatsen att personer med metabolt syndrom har högre nivåer av oxidativ och inflammatorisk stress, vilket kräver mer antioxidanter såsom vitamin E.

Kort om vitamin E
Vitamin E är en antioxidant som är viktigt för cellskydd. Det påverkar även genuttryck, immunförsvar, sårläkning och skador orsakat av åderförkalkning. Det är även viktigt för neurologisk funktion. Det finns i höga halter i mandlar, vetegroddar, olika frön och oljor.

Studien gjordes av forskare i Linus Pauling Institutet vid Oregon State University och Human Nutrition Program vid Ohio State University, som en dubbel-blind klinisk studie med fokus på E-vitaminnivåer hos personer med metabolt syndrom. Det stöddes av National Institutes of Health, National Dairy Council och DSM Nutrition.
Källa

Gå gärna med i Föreningen för Svårdiagnostiserade Infektionssjukdomar (FSI), som verkar för bättre diagnostik och behandling inom svensk sjukvård
http://www.fsi-sverige.se

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: