Peptider som immunmodulerande behandling

Immunmodulerande behandling med hjälp av peptider är ett spännande område
Men också ett enormt utvecklingsområde. Peptider är egentligen en form av protein med färre antal aminosyror. En kedja med färre än 51 aminosyror kallas för peptid och fler än 50 kallas för protein. Det verkar för mig som om kunskapen om proteiner är betydligt större än peptider.

Det finns många spännande studier som visar att peptider kan ha positiv effekt vid behandling av svåra sjukdomstillstånd. Ett av alla exempel är NSSL som använts mycket effektivt mot inflammation i ett framkallat MS-liknande tillstånd hos möss. Peptider har förmågan att passera både blod-hjärnbarriäen och cellmembran.
Studie

Rysk forskning verkar ha kommit långt fram avseende peptider
Ryssarna har bland annat tagit fram en peptid som utvinns ur thymus/brässen. Läkemedlet, eller snarare kosttillskottet, heter Vladonix som genomgått ett antal studier som visar att det har en positiv påverkan på immunsystemet, framförallt på T-celler. Det påstås återställa immunsystemets funktion och har enligt studier inga allvarliga biverkningar.
Studie

Vad händer i Sverige?
Professor Artur Schmidtchen, Lunds Universitet, har startat två företag för att utveckla läkemedel baserade på peptider. Företaget Dermagen som är inriktat på behandling av hudsjukdomar orsakat av bakterie- och svampinfektioner samt företaget Ximmune som är inriktat på behandling av inflammatoriska tillstånd, vilket är mest intressant för egen del. Det sker i ett internationellt samarbetsprojekt med Lunds universitet och flera andra länder.

De peptider Schmidtchen forskar om ingår som en del i kroppens immunförsvar, det så kallade komplementsystemet. Det är ämnen som skyddar kroppen mot främmande ämnen och bakterier.

”Peptidernas uppgift är att kontrollera denna bakterieflora och förhindra infektioner och detta gör de genom att punktera bakteriemembranet”, sade Artur Schmidtchen till Vetenskap & Hälsa för ett antal år sedan.
Källa

Schmidtchen har bland annat deltagit i en studie
där de kunnat påvisa att peptiden NLF20 visat ha potenta antimikrobiella effekter mot de gramnegativa bakterierna Escherichia coli och P. aeruginosa, de grampositiva Bacillus subtilis och Staphylococcus aureus och svamparna Candida albicans och Candida parapsilosis.
Källa

Antimikroboella peptider (AMP)
Schmidtchen har publicerat många artiklar på Pubmed om antimikrobiella peptider (AMP). Hans forskning handlar mycket om hur vi skyddar oss mot infektioner med hjälp av kroppens egna peptider. Olika peptider ger olika skyddseffekter mot de angripande mikroberna.

AMP bildar en gammal typ av medfödd immunitet som funnits universellt i alla levande organismer, vilket ger en huvudsaklig första försvarslinje mot invaderande patogener.
Källa 

Det som gör AMP extra intressanta är att de inte triggar utvecklingen av resistens hos bakterier i samma omfattning som konventionell antibiotika gör.
Källa

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: