Immunmodulerande behandling med hjälp av peptider är ett spännande område
Men också ett enormt utvecklingsområde. Peptider är egentligen en form av protein med färre antal aminosyror. En kedja med färre än 51 aminosyror kallas för peptid och fler än 50 kallas för protein. Det verkar för mig som om kunskapen om proteiner är betydligt större än peptider.
Det finns många spännande studier som visar att peptider kan ha positiv effekt vid behandling av svåra sjukdomstillstånd. Ett av alla exempel är NSSL som använts mycket effektivt mot inflammation i ett framkallat MS-liknande tillstånd hos möss. Peptider har förmågan att passera både blod-hjärnbarriäen och cellmembran.
Studie
Rysk forskning verkar ha kommit långt fram avseende peptider
Ryssarna har bland annat tagit fram en peptid som utvinns ur thymus/brässen. Läkemedlet, eller snarare kosttillskottet, heter Vladonix som genomgått ett antal studier som visar att det har en positiv påverkan på immunsystemet, framförallt på T-celler. Det påstås återställa immunsystemets funktion och har enligt studier inga allvarliga biverkningar.
Studie
Vad händer i Sverige?
Professor Artur Schmidtchen, Lunds Universitet, har startat två företag för att utveckla läkemedel baserade på peptider. Företaget Dermagen som är inriktat på behandling av hudsjukdomar orsakat av bakterie- och svampinfektioner samt företaget Ximmune som är inriktat på behandling av inflammatoriska tillstånd, vilket är mest intressant för egen del. Det sker i ett internationellt samarbetsprojekt med Lunds universitet och flera andra länder.
De peptider Schmidtchen forskar om ingår som en del i kroppens immunförsvar, det så kallade komplementsystemet. Det är ämnen som skyddar kroppen mot främmande ämnen och bakterier.
”Peptidernas uppgift är att kontrollera denna bakterieflora och förhindra infektioner och detta gör de genom att punktera bakteriemembranet”, sade Artur Schmidtchen till Vetenskap & Hälsa för ett antal år sedan.
Källa
Schmidtchen har bland annat deltagit i en studie där de kunnat påvisa att peptiden NLF20 visat ha potenta antimikrobiella effekter mot de gramnegativa bakterierna Escherichia coli och P. aeruginosa, de grampositiva Bacillus subtilis och Staphylococcus aureus och svamparna Candida albicans och Candida parapsilosis.
Källa
Antimikroboella peptider (AMP)
Schmidtchen har publicerat många artiklar på Pubmed om antimikrobiella peptider (AMP). Hans forskning handlar mycket om hur vi skyddar oss mot infektioner med hjälp av kroppens egna peptider. Olika peptider ger olika skyddseffekter mot de angripande mikroberna.
AMP bildar en gammal typ av medfödd immunitet som funnits universellt i alla levande organismer, vilket ger en huvudsaklig första försvarslinje mot invaderande patogener.
Källa
Det som gör AMP extra intressanta är att de inte triggar utvecklingen av resistens hos bakterier i samma omfattning som konventionell antibiotika gör.
Källa