Två lömska intracellulära bakterier som kan”kapa” röda blodkroppar

brucella
Bilder på röda blodkroppar (erytrocyter) som är infekterade av Brucella

Det handlar om Bartonella och Brucella  
Att parasiterna Babesia och Malaria infekterar de röda blodkropparna är allmänt känt, men att bakterierna Brucella och Bartonella även kan göra det kanske färre känner till. Samtliga infektioner anses i Sverige vara mycket ovanliga på människor.

Bartonella och Brucella är bakterier men påminner om parasiter
Intracellulära infektioner är svåra att diagnostisera och betydligt svårare för både immunförsvaret och även antibiotika att bemästra.

Olika celler kan parasiteras av dessa bakterier, även de röda blodkropparna. Om de röda blodkropparna blir ”kapade” innebär det att kroppen blir mindre syresatt. Följderna av detta kan de flesta räkna ut.

De röda blodkropparna transporterar syre till kroppens alla celler och därmed mitokondrierna (kroppens energitillverkning som är beroende av syre). Cellerna lämnar ifrån sig koldioxid som de röda blodkropparna fraktar till lungorna, där den försvinner med utandningen. När de röda blodkropparna blir parasiterade minskar syretillförseln med minskad energiproduktion som följd, och en anaerob (syrefattig) miljö bildas med ökad laktatbildning som kan leda till mjölksyrekänning och mindre ork. Detta leder givetvis till att kroppen går på halvfart, då alla kroppens organ och system påverkas negativt.

Det ska dock tilläggas att det med dagens forskning inte går att styrka att Brucella eller Bartonella-bakterier skulle kunna slå ut lika stor andel av de röda blodkropparna som parasiterna Babesia och Malaria har kapacitet att göra. Vid parasitnfektionerna kan över hälften av de röda blodkropparna parasiteras med mycket svåra komplikationer som följd. När det gäller malaria är även dödsfall vanligt.

Bartonella

Bartonella är en infektion som sprids från djur till människor. Oftast anses katter vara de vanligaste smittbärarna. Det finns studier som visar att en majoritet av katter bär på infektionen i vissa områden i USA. Bartonella kan överföras på flera olika sätt, även genom fästingbett.

Symtom
Bartonella orsakas av intracellulära bakterier som orsakar systemisk sjukdom. Det verkar dock inte finnas något konsensus vad gäller symtom. I Sverige anses de vara av mer lindrig karaktär som trötthet, sjukdomskänsla och lokal lymfkörtelsvullnad.

Internationellt anses bakterierna kunna orsaka mycket svåra problem med bl a brännande smärta i fötter, ben, armar och/eller händer. Andra symtom kan omfatta ångest, irritabilitet och depression, även suicidala tankar. Hudrodnader liknande klös-/rivmärken kan uppstå.
Läs mer

Diagnostik och behandling
Bartonella är svårt att diagnostisera liksom övriga intracellulära infektionssjukdomar eftersom cellerna de parasiterar utgör ett skydd för både PCR och serologi. Vanligaste sättet för diagnostik är genom serologi. Såvitt jag förstått använder svensk sjukvård normalt utländska laboratorier.

Sjukdomen anses i Sverige vara ovanlig hos människor, men många internationella läkare anser att det är en av de vanligare co-infektionerna till borrelia, och kanske den svåraste av de alla att bemästra, där långvarig kombinationsbehandling ofta är nödvändig.
Rekommenderad behandling i Sverige är 10-14 dagars doxycyklin.

I denna studie har man identifierat infekterade röda blodkroppar av bartonella.

Brucella
Brucellos är en sjukdom som sprids från djur till människor, oftast via livsmedel som opastöriserad mjölk och även otillräckligt värmebehandlat kött. Man kan även smittas vid direktkontakt med smittade djur.

Symtom
Brucellos orsakas av intracellulära Brucella-bakterier som orsakar systemisk sjukdom med många olika symtom. Förutom själva debuten med feber och trötthet kan några av följande symtom vara vanliga:
– huvudvärk
– frossa och svettningar
– buk- och muskelvärk
– viktnedgång
– nedsatt aptit
Läs mer

Diagnostik och behandling
Brucellos anses vara en ovanlig infektion i Sverige. Men som övriga intracellulära infektioner är den svårdiagnostiserad och man kan undra över hur ofta sjukvården testar för den. Bakterierna har en extrem lång överlevnadstid och smittrisken är hög. Det finns flera olika varianter av odlingar och serologi, men sensitiviteten är låg.

Infektionen anses komplicerad att behandla. Normalt krävs kombinationsbehandling av flera antibiotikum som rekommenderas i 6 veckor i upp till 6 månader (ja, faktisk i Sverige), bl a om en infektion spritts till centrala nervsystemet.

I denna studie har man identifierat infekterade röda blodkroppar av Brucella-bakterier.

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

  1. Janna Borgshed

    Hej Mats Såg detta på tv och undrade om du kollat på det? http://www.phagetherapy.com/default.html Tänkte på din fru och hennes avbrott i antibiotikabehandlingen. Mvh Janna

    Gillad av 1 person

  2. Jan-Henrik pettersson

    Stort tack Mats för denna klargörande information. Är själv jättedålig med brännande smärta i handleder och fötter, migrerande smärta i leder svår hosta och märkliga utslag på händer och i munnen, bulor som slår upp i huvudet mm sedan snart 2 år. Problemen började bli akuta hösten 2016 ca 2 månader efter att jag blivit överhopad av älgflugor vid bärplockning. De flesta plockades bort från hår och skägg men tre hade bitit sig fast i huvudsvålen och orsakade infektion och svullnader under tre-fyra veckor. Smärtor och symptom går nu upp o ner. Har varit runt på vc, infektion, hud, reumatologi i omgångar utan resultat eller behandling förrän nu mrs kortison. Infektionskliniken i Kristianstad sade att bartonella var det inte då provet var negativt. Nu senare har jag kollat med utföraren på allm sjukhuset i Uppsala och förstått att man inte testar bartonella schoenbuchensis där enligt docenten på bakt lab. Var fullt frisk tidigare men fruktar nu att jag inte orkar längre. Är nybliven pensionär som hoppats kunna njuta ett par år – kan inte sköta min biodling och knappt bosta tänderna själv längre. Finns någon bot i hollistisk behandling eller något annat?

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: