”Du har nog kroniskt trötthetssyndrom eftersom proverna är normala…”

cmv
En 32-årig sjuksköterska kontaktade mig då hon blivit sjuk 

Hon blev väldigt dålig i somras och är det fortfarande. Hon hade tagit bilder på olika utslag och besökt läkare vid flera tillfällen, även visat upp sina hudrodnader. Alla svenska prover var normala, och det enda hon fick till svar: ”Du har nog kroniskt trötthetssyndrom.”.  Hon vägrade tro på det, eftersom hon verkligen kände i hela kroppen att hon hade en eller flera infektioner. Sedan i november är hon utförsäkrad. Hon får således inte en enda krona av Försäkringskassan. Är det OK?

När jag fick fick se bilderna och även all information om hennes olika symtom så misstänkte jag direkt ett antal olika infektioner. Jag har varit i  kontakt med hundratals som har dessa olika symtom, och även sett deras provsvar (från Tyskland). Det är därför inte särskilt svårt att bedöma vilka infektioner som kan vara aktuella.

Idag kom resultaten

Borrelia EliSpot
Provresultat: Full Antigen 8 
0-1 = negative
2-3 = weak positive
> 3 = positive
Är det påhitt, tyska läkare som vill blåsa alla?

Elispot-twar
Provresultat: 6
0-1 = negative
2-3 = weak positive
> 3 = positive
Är det påhitt, tyska läkare som vill blåsa alla?

Mycopl.pneum. IgG-AB (ELISA) positive
Provresultat: 1,865
Ratio < 0,8 = negative
Ratio 0,8 bis 1,1 = very weak
Ratio >= 1,1 = positive
Är det påhitt, tyska läkare som vill blåsa alla?

Yersinia EliSpot
Provresultat: 17
0-1 = negative
2-3 = weak positive
Är det påhitt, tyska läkare som vill blåsa alla?

CMV EliSpot
Provresultat: 151
0-1 = negative
2-3 = weak positive
> 3 = positive
Är det påhitt, tyska läkare som vill blåsa alla?

Coxsackie IgG-/IgA-antibodies (referens till höger)
4 Coxsackie-Virus IgG A7 (IFT) + 1:100 < 1:100
4 Coxsackie-Virus IgG B1 (IFT) + 1:10000 < 1:100 
4 Coxsackie-Virus IgA A7 (IFT) + 1:100 < 1:10
4 Coxsackie-Virus IgA B1 (IFT) + 1:100 < 1:10
100 gånger mer IgG-titrar  – kan det bero på aktiv infektion, eller är det påhittat av tyska läkare som vill blåsa folk på pengar?

Jag vet att det inte finns tyska läkare som vill blåsa alla
Sedan kan det säkert finnas de som vill tjäna pengar, men att utgå från att alla privata laboratorium i Tyskland håller på med bluff och båg – det håller inte!

Det är verkligen dags för svensk sjukvård att öppna upp ögonen. Den du möter, som har normala provresultat, men ändå är väldigt sjuk, kan vara full med infektioner. Så är det tyvärr.

Nu ska jag försöka hjälpa ovan sjuksköterska att få adekvat behandling enligt vetenskap och beprövad erfarenhet, men det kommer förstås bli dyrt då hon får betala allt själv.

I hennes fall har jag dock bett henne att ta ett CMV-prov i Sverige då det inte är gjort. Hon borde där få träff med tanke på det höga avvikande värdet. Även självklart Yersinios bör hon testa då det är en anmälningspliktig sjukdom.

Jag kommer följa upp detta fall och ni kommer få uppdateringar. Personligen tror jag att hon kommer att bli frisk, eftersom hon inte varit sjuk så länge som de flesta jag i övrigt haft kontakt med. Desto längre tid man går med dessa infektioner, desto större risk att de blir kroniska. Nu var CD57-värdet OK (134 /ul), vilket i vart fall inte tyder på kronisk infektion, vilket är bra.

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Stigo

  Det var inte dåligt höga värden. Har du sett något liknande? Så har hon fått alla dessa infektioner på bara så kort tid tro? Jag gissar att hon mår väldigt dålig. Precis som många andra.

  Snart blir det ändring i Sverige då tex Björn Olsen börjar lära sig engelska så han kan vara med på Ilads föreläsningar och läsa forskning som är gjord utomlands. Konstig att en läkare inte har lärt sig någon engelska överhuvudtaget. Jag trodde inte han var så gammal. Dags att gå i pension kanske?

  Gillad av 1 person

  • Jag har aldrig sett så höga värden på CMV tidigare. Detta var verkligen högt.

   Problemet är att det läkemedel som normalt ordineras är Valcyte, det har rätt svåra biverkningar. L-Lysin som en del förespråkar mot dessa infektioner kanske inte är tillstäckligt.

   Gilla

 2. Hans Sandblom

  Blir så trött på svenska vården när jag läser detta och tänker på min egen resa. I övrigt är det alltid lustigt när en läkare varnar för utländska läkare som bara vill tjäna pengar. Precis som vår svenska vård skulle vara gratis. Personligen betalar jag ca 60kkr per år till vården inom landstinget och för det har jag inte fått mycket. Ett par undersökningar, axelryckningar och erbjudande om att köpa antidepressiva mediciner. Tänk om man kunde få tillbaka dessa pengarna och lägga dem på advekvat vård istället.

  Gillad av 1 person

 3. Marcus

  Hej!

  Är själv sjuk sedan över 3 år tillbaka med svåra neurologiska symptom. Har blivit grundligt undersökt av svensk sjukvård som ej hittat någon förklaring till alla mina symptom. Kom sedan i kontakt med Borrelia-Föreningen bland annat och skickade sedan prover till ArminLabs som visade positivt för både borrelia och co-infektioner/virus. Har varit i Tyskland och Vital Klinik i drygt 6 veckor för IV-behandling m.m men mår ej bättre, inte det minsta. Tvärtom. Men har förstått att detta kan ta tid och kräva långvarig behandling.

  Min fråga som jag har, som jag är nyfiken på, är: Vad är ett CMV-prov?

  Det jag hade positivt på var/är:

  Borrelia

  Mycoplasma pneumonia

  Coxsackievirus

  Yersinia (Svag positivt)

  Chlamydia trachomatis

  Herpesvirus/Epstein Barr

  Kanske glömt något men samtliga värden var höga så antar att allt detta ger mig mina svåra neurologiska symptom/besvär?

  Gillad av 1 person

 4. Anna

  Hej!
  Jag har varit dålig i omgångar i flera år nu, troligen sedan 2007. Har träffat många läkare genom åren. Många har försökt vifta bort mig och tyckt jag ska gå hem och ta några Ipren. 2012 blev det lite illa en period så 1177 tyckte jag skulle bege mig till närmaste sjukhus genast. Då trodde de jag åkt på Guillame Barré-virus. Då testade man mig för det och borrelia med LP, proverna normala. Sen har det varit en rad vändor med mindre allvarliga men inte desto mindre tuffa för mig och min familj. Har nu varit sjukskriven sedan 2015-10-06, först med virusinfektion och sen blev jag inte bra… Läkaren har åter testat borrelia och en massa andra. Allt normalt. Ett ANA-prov stack ut, nov 2015, 1600 titrer, (normalspann 0-800). En reumatolog ansåg att jag inte var sjuk, att jag skulle äta Ipren på heltid, träna mer och om jag fick ont, ta lite mer Ipren. Fick antibiotika i 3 v då en läkare trodde på borrelia med ett halvt positivt prov. Den funkade bra och efter att herxet gått över mådde jag fint. Sen tog kuren slut och då blev jag jättedålig. Vårdcentralens läkare trodde efter det att det fanns borrelia kvar, men han är bakbunden och kan inte hjälpa mig. Skickade mig till Infektionskliniken i Västerås och där…. jösses, jag blev mästrad av en spydig läkare som inte trodde jag hade (haft) borrelia över huvudtaget, och om jag nu hade haft det, mot ALL FÖRMODAN, så finns inget kvar nu eftersom jag inte bara fått två veckors antibiotikakur som socialstyrelsen rekommenderat, UTAN TRE(!!!), så nu kan inget som helst finnas kvar!
  Jag gick därifrån när han erbjöd mig ett LP för att ge mig svart på vitt att jag inte har borrelia.

  19 dec 2016 skickade jag prover till ArminLabs via Optimal Hälsa. Jag fick tillbaka svar 8/1.
  Positivt på:
  Borrelia (4)
  Chlamydia Pneumoniae (13)
  Coxsackievirus
  CMV (267!)
  Svagt positivt på:
  EBV (2)
  Erlichia/Anaplasma (2)

  Jag har hört av mig till 2 kliniker i Tyskland och en i Polen för att höra efter om väntetider etc. Nu är det bara att hoppas jag kan få bli bättre.

  Hälsningar,
  Anna

  Gillad av 1 person

 5. Anna

  Kan ytterligare meddela att försäkringskassan utförsäkrat mig sedan 2016-10-05. Handläggaren sa ”-Nu har du varit sjuk med samma symtom i ett år, så nu kan du jobba.”
  Har överklagat beslutet och fått svaret att handläggningstid är 25 veckor. I juni 2017 kan jag se fram emot att få veta om jag fick vara sjuk 2016-10-05–2016-12-31. Spänningen är oliiiidlig! 😬

  Gilla

 6. Säger vara FY! Åt att hon inte får hjälp, att de inte tar henne på allvar, att CFS i sig inte skulle vara en allvarlig sjukdom, att man inte kan undersöka henne med alla resurser sjukvården har och sist FY att FK kan göra så i dagens Sverige, att skriva ut människor som är allvarligt sjuka och har betalat sin försäkring sjukförsäkringssystem vi har i Sverige! Fy, fy, fy!

  Gillad av 1 person

 7. Jag vet genom egen erfarenhet att svenska läkare vill inbilla sjuka deras egen fantasi. Möjligen helt medvetna om detta. De får då sälja mer tabletter och får fler besök eftersom sjuka ej blir friska. Därmed kan de sko sig på sjuka. Om läkare blir ifrågasatt menar de att sjuka inbillar sig.
  Vi saknar läkare i vårt land menar läkare som är läkare. Nu har vi en sjuk läkar kår som är uppenbart oproffsigt och skor sig på sjuka.

  Gillad av 1 person

 8. Anita Söbye

  @lasse .. det är nog snarare Läkemedelsindustrin som är boven, de kontrollerar det mesta speciellt i västvärlden, enligt min mening …Men vi kan faktiskt göra något åt det, det är väl det som innebär att vi lever i ett Demokratiskt land, har Ni trappat tron på demokratien?

  Gillad av 1 person

 9. Ingrid Tomenius

  Det är inte denna kvinna du menar?? Mycket intressant reportage – tur att media i viss mån är våra vänner…

  http://www.expressen.se/nyheter/karin-32-fangen-i-sin-egen-sang–i-fem-ar/

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: