Till SVT som nu granskar Försäkringskassan

Detta inlägg är även skickat via e-post till SVT  Se deras förfrågan här
Jag har ett facebookforum som heter Databas ME/CFS med drygt 2000 medlemmar, där de flesta har fått diagnosen ME/CFS.

ME/CFS är en fruktansvärd diagnos
De allra flesta har ett rent helvete rent ut sagt. De har oftast insjuknat i en eller flera infektioner, men har inte blivit friska. Så fort de gör något får de ligga i sängen flera dagar. En del ligger sängbundna dygnet runt. Jag vet, då min fru har diagnosen.

Det pågår just nu en massiv forskning internationellt sett för att ta reda på vad dessa lider av och hur de eventuellt ska kunna botas. Tyvärr är patientgruppen ofta misstrodd i Sverige på grund av ren okunskap. Det sker ofta förväxling med andra diagnoser som kan ha liknande symtom. Men de med ME/CFS mår inte bättre som de med utmattningssyndrom och andra stressrelaterade sjukdomar gör av exempelvis KBT och motionsaktivitet. De blir sämre! Det är  just ett av kriterierna för att få diagnosen! De lider nämligen av ansträngningsutlöst försämring (PostExertional Malaise, PEM).

En stor del av läkarkåren har tyvärr inte förstått vad ME/CFS är.  Än mindre Försäkringskassan
Hur som helst så ställde jag kort och gott ett par frågor i forumet. Den första tog sikte på de som fått problem av de nya reglerna. Där är det ännu inte många som svarat. Men de svar som inkommit ger ändå en hint.

Den andra frågan ställde jag för någon vecka sedan, och det tog mer sikte på vilka som blivit utförsäkrade, tillfälligt eller över tid.

Efter båda frågeställningarna med svar har jag redovisat några typiska svar som medlemmarna skrivit.

Har du som sjukskriven fått problem med ersättning från Försäkringskassan efter att de nya strängare reglerna infördes den 1 november 2016?fk
Exempel på svar
”Inte ännu men är livrädd att de kommer att hända.”

”Inte ännu men är orolig hur det blir framöver försökt få tag på handläggaren men har inte lyckats med det.”

”Jag blev utförsäkrad.”

”Avslag från 1 jan. trots intyg. 10 dgr att överklaga.”

”Vet inte om det berodde på de nya reglerna eller att jag precis då fick diagnoskod G93.3 skrev ja (fick ingen ersättning).”

”Utförsäkrad. Allt gick åt helvete. .. har inte riktigt orkat nysta i det. Ligger mest i fosterställning.”

”Jag blev nollad i höstas..det var nåt papper som jag skulle ha skrivit på tidigare för att behålla min sgi..så min sgi försvann och blev 0…kul! Blev uppsagd från jobbet med..så ingen inkomst alls nu… 😕”

Är du utförsäkrad, eller har tidigare varit?

fk2
Exempel på svar
”Har inte haft problem på 15 år, men nu har endast halva sjukskrivningsperioden godkänts, och även det är ett preliminärt beslut. Vad som händer om precis påbörjad TMU säger att jag är arbetsför lyckas jag inte få klarhet i…”

”De drog in min sjukpenning april 2016 utan att säga något.
Kommunikationsbrev OCH beslut kom 6 månader senare, alltså har de begått tjänstefel men jag har inte fått rätt då jag inte kunnat överklaga pga försent utskickat kommunikationsbrev.”

”Missade något papper för ett par år sedan. Blev av med ersättningen. När jag pratade med min personliga handläggare nummer elva så uttryckte hon hur det låg till – ”vi kan inte ta hänsyn till att du är sjuk.”

”Jag lyckades aldrig få igenom sjukpenning ifrån början. De sa att den blivit nollad och dessutom trodde de inte på att jag var sjuk..så har inte fått en krona därifrån..miste jobbet hösten 2015  pga att jag blev sjuk..så det är tufft! Har börjat studera nu..så vi  får se hur det ska gå…”

”Jag blev nekad från dag 1! Fick ingen sjukpenning ALLS alltså. Anmälde mig till AF direkt (11 juli 2016) och de utreder nu min arbetsförmåga och är väldigt förstående. Får aktivitetsstöd under tiden. (är alltså inte öppet arbetslös och behöver ej söka jobb)
Har även skickat en överklagan till FK via NN men har inga större förhoppningar om att det ska gå igenom!”

”Inte utförsäkrad men dock indragen sjukpenning.”

”Sjukskriven sen 2002. Utförsäkrad 2009. Överklagade med hjälp av jurist via facket. Vann i förvaltningsrätten, tog 1.5 år. Utförsäkrad igen 2011 då skulle man rehabiliteras på AF.
När jag blev färdig där hoppade jag av ”cirkusen ” med läkare och FK.”

”Orkade inte slåss mer mot FK så jag är nollad, vi lever på mannens lön.”

”Flyttade till Norge. Inte perfekt här heller för vissa men det har funkat väldigt bra för mig. Nu sist fick jag veta att min AAP, vilket är det man får mellan sjukskrivning och förtidspensionering, blir förlängd ett år till. Detta hade jag inte ens sökt för!”

”Min dotter är utförsäkrad, nu kämpar vi med näbbar och klor här.”

”Ja i våras, efter två års sjukskrivning blev jag nekad. Jag väntade då på en TMU men den drog fk in och istället ansågs jag 100% arbetsför. De två handläggarna jag talade med då sa med andra ord att det inte spelade någon roll vad läkaren kompletterade. De hade redan bestämt sig.”

”Likadant i mitt fall – hjälpte inte med vad vi (jag och läkare) än gav dom, de hade redan bestämt sig! De ville inte ens diskutera utan handläggaren sa till mig ”det är bara så det är, du får överklaga om du tycker att det är fel”.”

”Fick sjukpenningen indragen juni 2016. Trots intyg från både vc och stora sköndal. FMR anser att det finns ”en resterande förmåga ”. Väntar fortfarande på omprövning…”

”Till mig sa de att det finns inget i mina läkarintyg som motiverar att jag inte skulle kunna utföra ”ett fysiskt lättare arbete som inte krävde koncentration”. Läkaren tyckte visst att hon beskrivit det och förstod inte vad mer hon skulle göra!”

”Jag riskerade att bli utförsäkrad ett flertal gånger. Men min kontakt på FK(som bemötte mig mycket bra) insåg efter att ha pratat med mig på tel och senare ”live” att jag inte var kapabel att arbeta. Dessutom hade jag en mycket förstående arbetsgivare som anpassade arbetsuppgifterna och jag kunde gå till jobbet när jag hade perioder jag funkade hjälpligt.”

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Ida

  SÅ himla bra, tack Mats! Dom nekade mej tillåmed sjukpenning innan dagarna var slut 2015, jag blev helt och hållet knäckt och mycket sjukare. Vann mha jurist Marie-Louise Aijkens 2 domar i förvaltningsrätten. NU IGEN har de hört av sej efter 1:a november och är på gång att börja bråka med mej igen TROTS domslut! Dom säger att det inte räknas nu aktuellt. Men hallå inget har ändrats förutom att jag blivit sämre. Knäckte ihop i tel och blev självmordsbenägen, sen har jag inte hört nåt mer ÄN. Är så fruktansvärt hemskt när man inte har en chans att försörja sej själv. Att bli nedtryckt och misstrodd på detta sätt. Att aldrig va säker på hur det kommer bli. Aldrig har jag så starkt önskat att jag va frisk så jag slapp ha med dom att göra, men så ser det tyvärr inte ut!

  Gillad av 1 person

 2. Maria

  Jag har blivit utförsäkrad två ggr och det har bidragit till att jag blivit sjukare. Blev ombedd av min handläggare, AF och läkare att ansöka om sjukersättning efter att ha varit sjukskriven i 9 år. Men plötsligt fick jag ny handläggare och hen avslog min sjukpenning! Tänk efter 9 år som helt sjukskriven och enbart försämring! Det var helt fruktansvärt och jag fick en kraftig försämring som fortfarande inte hämtat mig från. Tack vare samma duktiga jurist som Ida fick hjälp av fick jag min sjukpenning och nu även sjukersättning. Handläggaren som gav mig avslag på sjukpenningen ringde tom upp mig och bad om ursäkt efter att Marie-Louise pratat med hens chef… Hon är jättebra och inte alls dyr, rekommenderar verkligen alla som kämpar mot fk att kontakta henne. Man är chanslös på egen hand och fk utnyttjar att vi inte kan reglerna och inte orkar kämpa. Man behöver ha en jurist som känner systemet.

  Gillad av 1 person

 3. Ammie

  Tragisk läsning 😢 det är våra liv. Som om man vill vara sjuk efter 39 års jobbande 😱😈

  Gillad av 1 person

 4. Anita Söbye

  ..men nu har vi en chans att göra något då Svt vill ta upp det! , skriv eller få någon anhörig att hjälpa till, desto fler som skriver desto mer chans har vi…

  Gillad av 1 person

 5. Lisa

  Jag har fått avslag på omprövning:
  Har: Me +misstänkt MS vitsubbstansförändringar.
  Ryggmärgsprov visar haft inflammation hjärna trolig MS
  Glutenintolerant benskörhet
  Har haft flera infektioner hög sänka 150-200 hamnat sjukhus.
  Efter försök till sjukgymnastik 2 omgångar båda hamnat sjukhus,
  Arbetstränat blivit sämre. Gått på flera rehabkurser fått avbryta mm
  Har intyg arbetsförmedling, sjukgymnaster utdrag 2 träningsperioder.
  Har intyg på hjärntrötthet utredning: Arbetsterapeut neuropsykolog
  Teamutredning via försäkringskassan
  Läkarutlåtande Me läkare
  -”- specialist neurolog
  Psykolog intyg kbt gått över ett år,
  alla intyg är till min fördel och styrker mitt sjukdomstillstånd.
  Försäkringskassan lämnar då mina intyg till en försäkringsmedicinskrådgivare
  Som skall bedöma min förmåga, utan att träffa mig.
  Hon skriver: -”personer med cfs har en dysfunktionell förmåga att
  Bedöma sin egen kapacitet.den subjektiva upplevelsen av oförmåga och trötthet beror inte på någon skada eller ohjälpligt tillstånd utan forskning visar att det går att förändra och vända…. med KBT och GET det framkommer att det inte är skadligt att successivt öka din kondition och även att successivt förändra sin syn på sig själv och upptäcka energi och ökade förmågor.

  Omprövningen sjukpenning avslås det framkommer inte att jag gått på kbt regelbundet, inte heller att jag försökt med gett.
  Min handläggare är inte det minsta trevlig, utan gör vad hon kan för jag skall förlora allt hopp. Nu nytt brev nya regler osäkert om jag får behålla sjukersättning… Vet inte vad jag skall göra….
  Har bara blivit sämmre ( Min vän börja gråta när hon läste utlåtandet för hon vet hur sjuk jag är och hur jag kämpar för att ha ett liv, och bli bättre!!! )
  Lisa

  Gillad av 1 person

 6. Maria

  Lisa du måste skaffa dig en jurist som kan hjälpa dig överklaga beslutet!
  Det finns flera vetenskapliga studier och uttalanden från experter som visar att KBT och GET absolut inte funkar vid ME utan bara gör patienten sämre. De som blir bättre har helt enkelt inte ME! Ingen med ME efter Canada kriterierna blir bättre av GET och KBT, det hjälper bara för dem som endast är utbrända eller deprimerade.

  Gillad av 1 person

 7. Lisa

  Tack Maria och Matts förstår att jag måste skall ta kontakt med den du tipsa om, skönt med den kunnskaps bank som finns här💞💓😚

  Gillad av 1 person

 8. Maria

  Gör det, hon är jättebra. Lycka till Lisa! ❤

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: