Innovativ forskning om virus saknar ekonomiska resurser

draco
Dr Todd Rider 

DRACO – framtidens antivirala läkemedel?
Den biomedicinske forskaren Todd Rider har under flera år försökt utveckla ett bredspektrum antiviralt läkemedel. Eftersom det idag finns få antivirala läkemedel som tenderar att enbart vara specifika för enskilda virus eller vissa stammar blev Rider motiverad att utveckla ett nytt antiviralt läkemedel som kunde vara effektivt mot ett mycket brett spektrum av virus.

Hellre än att försöka uppfinna något från grunden, beslutade han sig för att låna från vad naturen redan uppfunnit. Våra celler har nämligen ett naturligt sätt att upptäcka virus och ett naturligt sätt att utlösa självmord (apoptos). Han uppfann då DRACO som kombinerar dessa två naturliga system.
Läs mer

DRACO har visat sig vara säkert och effektivt
Rider har vid behandat 18 virus med framgång både i mänskliga celler och på levande möss. Det rör sig bland annat om två olika typer av H1N1 influensavirus, fyra typer av rhinovirus (vanlig förkylning), två adenovirus och denguefeber.
Läs studien här

Forskningsbidrag från NIH har upphört
Todd Rider har tidigare erhållit viss finansiering från National Institutes of Health (NIH) vilket gjort det möjligt för tidigare proof-of-concept experiment i celler och möss, men han får inte längre några statliga bidrag. Det är enbart större läkemedelsföretag som har ekonomiska resurser och kompetens att utveckla nya läkemedel likt DRACO genom storskaliga djurförsök, och mänskliga kliniska studier som krävs för godkännande av FDA.

Ca 61000 amerikanska dollar har hittills samlats in genom crowdfunding
Genom en  Indiegogo kampanj #EndTheVirus samlas nu pengar in till Todd Riders forskning.

We are now raising funds to test and optimize DRACOs against the herpesvirus family, which contains many major clinical viruses such as Herpes Simplex Virus 1 (HSV-1), Herpes Simplex Virus 2 (HSV-2), Cytomegalovirus (CMV), Varicella Zoster Virus (VZV, chickenpox and shingles virus), Epstein-Barr Virus (EBV), and Kaposi’s Sarcoma Herpesvirus (KSHV). Depending on funds, we also hope to test and optimize DRACOs against the family of retroviruses, which includes Human Immunodeficiency Virus (HIV) and Human T-Lymphotropic Virus (HTLV). In principle, the DRACO approach should be effective against virtually all known viruses, or potentially even against new viruses that may appear.
Här kan man donera pengar till forskningen

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: