Biotillgänglighet och antioxidant aktivitet av vissa kosttillskott
Många antioxidanter visar motstridiga beteenden eftersom den biologiska miljön kan göra att de inte kan verka. Att enbart dricka chaga-te eller äta gojibär räcker inte, även om de har höga ORAC-värden.
FORT och FRAS kallas de analysinstrument som mäter oxidativ stress i enheten U.CARR
För ett tiotal år sedan upptäcktes metoden att kontrollera oxidativ stress i serum. Testet kunde detektera ”spektrofotometriska förfaranden” som U.CARR. (carratellienheter). En U.CARR. motsvarar 0,8 mg / L väteperoxid.
Hos en frisk människa är U.CARR- värdet normalt mellan 250 till 300. Värden därutöver innebär att man lider av oxidativ stress – ja som ni vet orsakar det inflammationer som leder till diverse olika symtom, bl a trötthet och smärta.
Tre olika formler av antioxidanter administrerades till 14 till synes friska personer (11 män och 3 kvinnor).
Formel 1 var sammansatt av 5 mg zink, 48 mikrogam selen, 400 mikrogram vitamin A , 50 mikrogram betakaroten, 15 mg vitamin E och 10 mg L-cystein.
Formel 2 var sammansatt av 30 mg bioflavonoider från citrusfrukter, 30 mg vitamin C (askorbinsyra), 10 mg koenzym Q (10) och en mg vitamin B-6.
Formel 3 bestod av formel 1 plus formel 2.
Varje formulering administrerades under en vecka i en crossover-design
En 15% avvikelse av U.CARR-nivåer valdes som ”cut-off-värde” för att om möjligt visa en betydande förändring i oxidativ stress.
Formel 1 och 3 minskade medelvärdet U.CARR- nivåer i de flesta av de behandlade patienterna ( P <0,05), medan formel 2 inte påverkade värdet.
Källa
Slutsats
Denna studie visar att vissa kombinationer av antioxidanter har större effekt än andra beroende på biotillgänglighet. Tyvärr finns ingen vidare forskning på biotillgänglighet av antioxidanter. Även om man känner till ORAC-värden på olika antioxidanter så verkar dessa värden ha underordnad betydelse.
Slutsatsen av denna studie är att antioxidanter måste kombineras, och att de verkar ha en synergisk effekt i de fall man lyckas kombinera rätt. Därav torde en variationsrik kost med mycket olika grönsaker och frukt vara gynnsamt för de som lider av oxidativ stress. Sedan är det förstås av intresse att veta att zink, selen, vitamin A och E, betakaroten samt L-cystein kan vara en bra kombination.
ME-sjuka har bevisat låga nivåer av zink och vitamin E. Dessutom finns många anekdotiska berättelser om att många mår bättre av selen och vitamin E i kombination. Där kan 4-5 paranötter vara bra att ta dagligen 🙂
Detta med oxidativ stress anser jag är mycket viktigt att ta tag i. Självklart inte en lösning på grundproblematiken, men allt som kan göra att man mår lite bättre måste belysas. Då måste vi även på något vis kunna veta hur man ska minska antalet fria radikaler, gärna vetenskapligt om möjligt. Det är dock synd att intresset för det är obefintligt bland de flesta medicinskt skolade. Där ligger nog alternativvården lite längre fram kunskapsmässigt, oavsett vad VoF anser 😉
Intressant. Dock ser det ut som väldigt låga mängder av de angivna ämnena avseende behandling av oxidativ stress, Det ger dock en intressant indikation som väl stämmer med mina erfarenheter. Pekka Nylund
GillaGillad av 1 person
Det är den synergiska effekten som är viktig. Mångfalden! De olika antioxidanterna har olika vägar att tas upp i kroppen. Klart som korvspat 🙂
Det är därför vi ska äta grönsaker, bär och frukter av olika färger.
GillaGilla