ME/CFS – en neuroinflammatorisk sjukdom

ME/CFS borde heta NIOF enligt professor Mchael Maes
Den australiensiske forskaren Michael Maes har genom åren genomfört flera olika studier på ME-patienter och menar att diagnosen borde heta Neuro-inflammatory and Oxidative Fatigue (NIOF) då han funnit att sjukdomen är neuroinflammatorisk med närvaro av oxidativ stress, dvs för många fria radikaler.
Källa

Maes har funnit en ökad tarmpermeabilitet hos patientgruppen
I dagligt kallas det för ”läckande tarm”, som innebär att den strikta reglering av vad som kommer in i kroppen via tarmslemhinnan inte fungerar. Det orsakar förstås inflammationer i kroppen med olika symtom som följd. De vanligaste biomarkörer han upptäckt är IgM/IgA-svar mot lippolysackarider (LPS) i tarmens bakterieflora. Han har även sett inslag av autoimmunitet avseende serotoninproduktion samt förhöjda pro-inflammatoriska cytokiner av interleukin 1.

Maes har i olika studier använt olika antioxidanter, där han bl a i en klinisk studie från 2008 visade på bra resultat när över hälften (24 av 41) blev kliniskt bättre och några t o m helt återställda efter att ha administrerats glutamin, N-acetylcystein och zink. Det är antioxidanter som i flera olika studier visat sig ha positiv effekt mot ökad tarmpermeabilitet.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19112401

2014 konstaterade Maes att ME/CFS  även kännetecknas av väsentligt ökade IgM-svar riktade mot kväveoxidsyntesen, bl a NO-tryptofan,  NO-arginin, NO-cysteinyl.

Klicka för att komma åt NEL35_7_Maes_577-585.pdf

Särskilt om den fria radikalen kväveoxid (NO)
Detta med kväveoxid och kvävedioxid är intressant, men även mycket komplicerat. Till viss del behöver kroppen kväveoxid för signalsystemet, men blir toxiskt i för stor mängd. Om det inte finns tillräckligt med syre ombildas inte kvävemonoxid till kvävedioxid.

Förhöjda kväveoxidnivåer korrelerar med MS-symtom
Redan för tio år sedan var professor Lou Brundin vid KI först med att upptäcka att patienter med den autoimmuna sjukdomen SLE hade förhöjda nivåer av NO i ryggmärgsvätskan. Det dröjde sedan inte länge förrän hon gjorde samma upptäckt hos MS-patienter. Nivåerna kunde vara ända upp till tio gånger så höga som normalt och de korrelerade till sjukdomsaktiviteten. NO produceras kontinuerligt vid MS av inflammatoriska celler i nervsystemet. Koncentrationen är högst i samband med skov, det vill säga då sjukdomssymtomen är särskilt starka. Hon har i djurförsök visat att symtomen nästan helt försvinner om man ger ämnen som hindrar NO-bildningen. Särskilt effektivt är det om man tillför ämnet direkt i centrala nervsystemet
http://ki.se/forskning/kvaveoxid-okar-nervskadorna-vid-ms

PDE5-hämmare fungerar på ”MS-sjuka” möss
Jag sökte vidare på detta med kväveoxid och djurförsök och fann att fosfodiesteras typ 5 (PDE5-hämmare) använts framgångsrikt och minskar kliniska symtom vid behandling i djurmodeller av MS (EAE).

Professor Carl-Gerhard Gottfries om kväveoxid
Gottfries skrev en artikel i Läkartidiningen 2009. Jag citerar det som handlar om just kväveoxid.

”En intressant teori om patogenesen vid ME/CFS är att dessa patienter har en abnormt ökad syntes av kväve­oxid (NO).  Kväveoxid hör till ett av kroppens mest potenta system för vasodilatation, vilket är grunden för adekvat blodförsörjning. I kärlväggen finns NO-syntetas som katalyserar produktion av NO.

Den ökade NO-syntesen leder till ökad mängd peroxinitrit (reaktiv syreförening), som startar en ond cirkel som benämns NO/ONOO (»no, oh no!«). Eftersom NO reglerar vaskulär tonus i flera organsystem kan denna störning eventuellt förklara de skiftande symtomen vid ME/CFS-sjukdomen och kanske också den snabbt uppkommande träningsvärk och matthetskänsla (sjukdomskänsla av influenskaraktär) patienterna får vid muskelansträngning.”
http://www.lakartidningen.se/Functions/OldArticleView.aspx?articleId=12098

Professor Martin Pall om kväveoxids inblandning i kroniska sjukdomar
Professor Pall beskriver att exponering för kemikalier, bekämpningsmedel, lösningsmedel eller elektromagnetiska fält, såväl som infektioner, fysiskt trauma och svår psykologisk stress, även kvicksilverföreningen Tiomersal i vacciner kan orsaka olika kroniska sjukdomar. Han ger även exempel på hur man kan förebygga och behandla dem. Han nämner Nrf2, en viktig regulator för kroppens förmåga till avgiftning.
http://www.vagbrytarenstockholm.se/martin-pall.htm

Om Nrf2
Nrf2 är ett protein som förblir vilande i en cell till dess att den aktiveras av en Nrf2-aktivator. Utmaningen är att avgöra vad som aktiverar Nrf2. Självklart handlar det om olika antioxidanter. Det kan vara orsaken till att inte enbart en stark antioxidant räcker. Flera studier visar att antioxidanter i kombination är det bästa. Det finns över 7000 studier publicerade på Pubmed om just Nrf2.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=nrf2

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Det finns 9 gener som påverkar NRF2. Om man tagit DNA-test hos 23andme kan man kolla upp om man har några mutationer.

  Denna artikel är intressant och där omnämns ovan gener men även hur man kan aktivera det viktiga NFR2-proteinet som är betydelsefullt för detox.

  https://selfhacked.com/2015/10/04/about-nrf2-and-natural-ways-to-increase-it/

  Gilla

 2. anna-carin Jungmark

  Det står att Martin Pall har tagit fram kosttillskott som skall vara verksamma? Vilka?

  Gillad av 1 person

  • Professor Martin Pall vid Washington State University återhämtade sig från CFS på 18 månader.
   Martin är intressant att studera och följa det finns oerhört mkt material av honom mycket studier etc.
   mats har skrivit om honom innan: https://kronisksjukdom.wordpress.com/2015/08/18/professor-blev-frisk-fran-cfs-han-rekommenderar-antioxidanter/

   Professor Martin Pall vid Washington State University återhämtade sig från CFS på 18 månader. Han har ägnat resten av sin karriär att förstå och behandla CFS och sedermera ME/CFS. Den grundläggande strategin: Att minska NO-relaterade fria radikaler.Forskarna ansåg att det var övertygande bevis för att Dr Pall hypotes och förslag till antioxidanttillskott var rätt.

   Kosttillskotten som användes var
   1. Q10 (CoQ-Gamma E med tokotrienoler & karotenoider )
   2. Multivitamin (MVM-A )
   3. En blandning med bl a mariatistel, grönt te, havtorn mm (FlaviNOx)
   4. Omega 3 (Super EPA Fiskolja koncentrat)
   Mer om dosering finns på studiens hemsida.
   http://www.clinicaleducation.org/news/chronic-fatigue-responds-to-antioxidants/

   Gillad av 2 personer

  • oj det var en rejäl lista med kosttillskott från mPalls protokoll du listade Casper!
   även intressant att läsa detta…
   -”However, taking large quantities of single antioxidants can actually increase oxidative stress. Once antioxidants such as tocopherols (vitamin E), vitamin C, and flavonoids react with free radicals, these antioxidants are themselves converted into free radicals. Other antioxidants are then needed to neutralize those newly formed free radicals. Therefore, a wide variety of antioxidants is optimal. ”
   undrar om det då räcker med en vanlig dos multivitamin dvs lägre doser av vitaminer och antioxidanter som stöd sas?

   Gillad av 1 person

   • Casper

    Jag tror det kan behövas mera än en multivitamin(?). Hans lista är nog intressant. Har märkt att åtminstone både.ALA och Milk Thistle (Silymarin) har en märkbar inverkan, men jag har inte kopplat ihop att dessa skulle fungera som antioxidanter tidigare.

    Kroppskemi är nog mycket intressant och samtidigt oerhört komplicerat. Det är inte bara kemi, utan fysik också som pågår. Här kan man börja studera:

    http://biochemical-pathways.com/#/map/1

    Det kan löna sig att läsa upp om glutation också. Den s.k. ”master antioxidant” som, vad jag förstår, ansvar för slutet av ”antioxidant-kedjan” (Mats har säkert skrivit om glutation också tidigare).

    Det tycks också finnas ett genfel som kan göra att kroppen har problet att producera glutation. Jag skulle inte vara förvånad om många med ME har brister i just den här metaboliska kedjan:

    http://drhyman.com/blog/2010/05/19/glutathione-the-mother-of-all-antioxidants/

    Intressant nog så har gluatationtillskott dock ingen effekt på mig, vilket kanske kan tyda på att felet är tidigare i detoxifieringskedjan, och glutation aktiveras överhuvudtaget inte. Vilket kanske också förklarar vatför jag är så oerhört kemikalieöverkänslig.

    Här undrar jag hur många med ME kanske inte har insett att en del (eller tom. kanske en stor del?) av tröttheten kan bero på kemikalisk belastning. För mig är en 100% steriliserad miljö från syntetiska kemikalier och parfymer oerhört viktigt för att lindra trötthetseffekten. Inomhusluftens kvalitet har en märkbar påverkan här. Mögel, parfymer, tvättmedel, handkrämer. tvålar..alla utsöndrar hela tiden molekyler som kroppen måste hantera. Om man har problem med detoxifiering så räcker det med minutiösa mängder för att trigga symptom.

    Speciellt i de fallena om man mår bättre tex. ute i frisk luft, eller hemma hos någon annan, så måste man misstänka nåt i hemmet.

    Eller använder man själv parfym? Hårspray? Deodorant? Hur är det med tvättmedlet för kläderna (dessa är riktiga kemiska bomber)? Något av dessa kan vara bidragande orsaker till tröttheten. Själv har jag avlägsnat allt suspekt från min egen miljö, och det hjälper.

    Gillad av 1 person

 3. Ammie

  Ja du Mats , avancerat men enkelt låter det som.
  Skulle gärna vara med i någon testgrupp som provperson och säkert fler med mig. Jag blir ju sakta bättre och har teori om varför jag blev så sjuk.
  Någon som vet hur jag får kontakt med och vem/vilka som är på gång med nytt test.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: