Nästan som att ”mikroskopiera hjärnan” – PET, SPECT och MR

spect.jpg
Bildkälla

ME/CFS är en neuroinflammatorisk sjukdom
Det finns många övertygande bevis om att ME/CFS är en neuroinflammatorisk sjukdom. Det vill säga att det existerar inflammation i centrala nervsystemet, som hjärnan ingår i. Många vet att inflammation ställer till med än det ena och det andra. Det kan leda till total utmattning/energilöshet, smärta och andra symtom.

Antiinflammatoriska läkemedel/kosttillskott och antioxidanter har lindrat symtom för många med ME/CFS. Självklart är det inte tillräckligt för att de ska må bra, men ändå ett av flera bevis för att det handlar om en inflammatorisk sjukdom.

Vad dessa inflammationer beror på är ännu inte klarlagt
Självklart finns fler olika undergrupper av ME/CFS som infektioner, autoimmunitet, kemisk belastning (även vaccinationer).

Det som orsakar ME/CFS tyder på en överbelastning av kroppens olika system, oavsett orsak. Det gemensamma för de allra flesta som insjuknat i ME/CFS är att de insjuknat p g a av en eller flera infektionssjukdomar. Det autoimmuna spåret är kanske mest intressant för den största gruppen, även om det inte kan uteslutas att en relativt stor undergrupp lider av pågående infektioner av ”låggradig karaktär” som inte kan upptäckas med dagens undermåliga diagnostik. Det har flera läkare och professorer omvittnat i personliga samtal med mig.

Tyvärr har vi några svenska ”språkrör” för det svenska medicinska samfundet som sprider helt felaktiga budskap – att de vet, men de vet tyvärr inte allt. De saknar tyvärr en ödmjukhet inför både svenska sjukvårdens begränsningar och framförallt deras egna begränsningar. Det hade varit mer smakfullt om de erkände att detta är ett stort utvecklingsområde.

Hur som helst måste man ta allt i olika steg
Att ME/CFS är en neuroinflammatorisk sjukdom har de flesta initierade forskare, läkare och patienter förstått sedan länge. Men de som inte kan något om diagnosen känner tyvärr inte till det. Så ett steg i att försöka förklara för omvärlden är nr 1 – att bevisa att det är en sjukdom som faktiskt orsakar inflammation i det centrala nervsystemet!  Kanske onödigt kan vi tycka som är pålästa. Men, de allra flesta läkare känner tyvärr inte till diagnosen ME/CFS, och en del försöker tyvärr vifta bort den som något psykosomatiskt.

Då kan det i vart fall kunna vara bra att bevisa – utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet – att ME/CFS direkt orsakas av inflammation i centrala nervsystemet. Det finns även en tröghet inom vetenskap och beprövad erfarenhet – i synnerhet när det gäller diagnoser som är mindre kända. Tyvärr är ME/CFS en av dessa. Då får vi gå en liten omväg, för att övertyga alla om det vi redan känner till.

Det påminner mig om motivationskurvan vid en omorganisation – det tar ett tag att få med alla på tåget… Det var därför jag faktiskt var förvånad att ME-mottagningen i Stora Sköndal skulle ”ödsla resurs” på detta, då de inte ens mäktar med alla som vill komma dit. Men jag förstår varför- att få med andra på tåget.Så verkar det tyvärr vara, i den strikta medicinska världen. Väldigt omständligt och byråkratiskt och krångliga vägar.

För att det ska finnas en konsensus kring något måste det helt enkelt överbevisas. Nåväl, nu är det som det är och vi får ha tålamod, och jag antar att ansvariga vid ME-mottagningen har bättre koll på detta än vad jag har i mina spekulationer. Jag skulle dock gissa att deras studie kommer att visa förväntade resultat… Då  blir det än mer vetenskapligt bevisat att ME/CFS är en neuroinflammatorisk sjukdom, och deras arbete kommer därmed (förhoppningsvis) bli mer accepterat bland kollegor. Jag skriver lite mer om det nedan, lite mer faktabaserat.

Pågående PET-studie – ME-mottagningen Stora Sköndal

Just nu pågår en Microglia-PET studie i samarbete mellan Stora Sköndal och Karolinska institutet. Man undersöker 10 st ME-patienter avseende serotonin-transportör (SERT) och (11C)PBR28 som mäter graden av inflammation i hjärnan.

Det finns även fler studier som redan visat på faktum att ME-patienter har inflammation i hjärnan.

Nakatomistudien (2014) fann bevis för neuroinflammation i hjärnan
I den japanska studien fann man genom PET att graden utbredd neuroinflammation hos ME-patienter var starkt korrelerad med hur allvarlig trötthet, smärta och kognitiva problem är. Studien fann även bevis för omfattande inflammation i hjärnan hos ME/CFS-patienter. De inflammerade områdena reglerar retikulära aktiveringssystem som påverkar vakenhet, smärtkänslighet, kognitiv nedsättning och humör.
Källa

Redan 1994 förekom SPECT-avvikelser hos 13 av 16 patienter med CFS, jämfört med tre av 14 friska kontrollpersoner .
Källa

Men vad betyder alla dessa olika metoder?
Magnetisk resonanstomografi, MRT, i dagligt tal MR eller magnetkamera, ger tvärsnittsbilder av kroppens mjukdelar och används främst för att studera anatomi och fysiologi. MR använder väteatomer, den vanligaste atomen i kroppen, som finns i bl.a. alla vattenmolekyler. Tekniken bygger på att kroppen placeras i ett magnetfält som likriktar magnetfältet i väteatomkärnorna. Med en ”radiovåg” kan man därefter påverka detta magnetfält, och studera ekot av de radiosignaler som sänds in mot kroppen. Med MR kan man studera vattnets kemiska omgivning, som kan ändras vid ex. sjukliga förändringar.

Positronemissiontomografi (PET) är en medicinsk avbildningsteknik som bygger på användningen av radioaktivt märkta molekyler. Med dessa kan man exempelvis följa ämnesomsättningen i ett organ eller följa hur olika substanser rör sig i kroppen. PET ger sämre upplösning än MR men är bättre på att följa molekylära skeenden och funktion.

SPECT är ett alternativ till PET, skillnaden ligger i användningen av olika radioaktiva ämnen.
Källa

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Hoppas de gör en bra studie o att viktiga papper inte ”försvinner” för att kriminella administratörer är framme – det är ju offentliga medel som ska användas optimalt- kanske dags att någon döms för sånt här för att försöka återupprätta forsknings heder i Sverige efter

  (Citat..)
  Vetenskapsrådet och Vinnova väljer numera att radera de expertutlåtanden som ligger till grund för fördelningen av forskningsanslag på totalt 8 miljarder kronor per år. Det är svårt att se hur det kan ligga i linje med offentlighetsprincipen. JK måste ta sitt ansvar och granska detta, skriver Carl-Johan Eberstein, Mattias Höjer och Agnes Wold.

  http://mobil.dn.se/debatt/forskningsraden-kringgar-offentlighetsprincipen/

  Gillad av 1 person

 2. Jag skulle gärna velat se bilder på hur en frisk och en ME-hjärna ser ut på en SPECT-röntgen. Så att man faktiskt kunnat få se skillnaderna.
  Är det möjligt att lägga in?

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: