Spansk forskare rekryterar 60 ME-patienter till studie

Kan Melatonin och Zink förbättra symtom hos ME-sjuka?
Dr. Jose Martin Alegre har under flera år forskat om ME/CFS.  År 2010 visade hans team att 70% av ME-patienter var positiva för retroviruset XMRV. Analyserna gjordes i Barcelona, dvs inte i det kontaminerade laboratoriet i USA (se hans övriga publikationer längre ner).

Sedan i december rekryterar han 60 kvinnliga patienter med ME/CFS (Fukuda-kriterierna). Studien beräknas komma igång nu i februari. Alla kommer administreras 1 mg Melatonin  och 10 mg Zink  oralt en gång dagligen, en timme före sänggåendet under 16 veckor. En självskattning kommer att göras av olika symtom före och efter.  
Läs om studiens upplägg här

Lite om melatonin och zink i tidigare studier
Melatonin är ett hormon vars huvudsakliga uppgift är att du ska kunna sova. Hos däggdjur produceras det av tallkottkörteln (epifysen) från tryptofan via bland annat serotonin. Mängden melatonin varierar under dygnet och påverkas av ljuset. Nivån ökar vid mörker och är som högst på natten.

Mycket forskning har kretsat kring det endokrina systemet hos ME/CFS-patienter. Särskilt intresse har ägnats åt hypotalamus-hypofys-binjure (HPA-axeln). Ett antal avvikelser har observerats hos ME/CFS-patienter med avseende på detta, bland annat låg kortisol och DHEA samt förändrad melatoninmetabolism.
Källa

Många läkare ordinerar även DHEA och melatonin i låga doser och många tycker att det är till stor nytta.
Källa

Djurstudie har visat framgång med melatonin mot MS
Säsongsskov hos patienter med multipel skleros (MS) orsakas av sjunkande nivåer av melatonin under våren och sommaren, enligt forskning som publicerades den 10 september 2015.  För att prova om melatonin spelar en avgörande roll i skov hos MS-patienter gav forskarna dagliga injektioner av hormonet till möss med en autoimmun sjukdom som rekapitulerar de viktigaste symtomen i MS. Inte nog med att melatoninbehandlingen förbättrade kliniska symtom, den återställde även en hälsosam balans av T-celler i hjärnan, ryggmärgen och flera immunorgan. Hormonet reducerade halter av skadliga T-celler som kallas Th17-celler, vilka är kända för att spela en viktig roll i utvecklingen av MS och andra inflammatoriska sjukdomar. Samtidigt stimulerade melatoninbehandlingen en ökning av regulatoriska T-celler, som håller Th17 aktivitet i schack. Den undergrupp av T-lymfocyter som producerar IL-17 (Th17) spelar en nyckelroll i immunsystemet. Det är inblandat i inflammatoriska sjukdomar, tumörbildning, autoimmuna sjukdomar, och avstötning av transplantat.

Zink är en mineral och en viktig antioxidant för flera av kroppens funktioner. Bara för ett par dagar sedan skrev jag om den australiensisike forskaren Michael Maes som genom åren genomfört flera olika studier på ME-patienter och menar att diagnosen ME/CFS istället borde heta Neuro-inflammatory and Oxidative Fatigue (NIOF). Han har i olika studier använt olika antioxidanter, där han bl a i en klinisk studie från 2008 visade på bra resultat när över hälften (24 av 41) blev kliniskt bättre och några t o m helt återställda efter att ha administrerats glutamin, N-acetylcystein och zink.
Källa

I en annan studie av Maes fann han att serum zink var betydligt lägre hos CFS-patienter än i normala kontroller. Det fanns en trend mot en signifikant negativ korrelation mellan serum zink och svårighetsgraden av CFS. Det fanns även en betydande och negativ korrelation mellan serum zink och den subjektiva upplevelsen av infektion.
Källa

En intressant studie som kanske inte ger stora resultat
Den spanska studien kommer kanske inte göra någon frisk, men det ska ändå bli spännande att se hur pass symtomlindrande effekt melatonin och zink kan ha. Det blir en kokt med bröd i avvaktan på hamburgaren 🙂 För det finns betydligt mer intressant läkemedelsforskning, inte minst Rituximab i Norge och Ampligen i USA. Open Medicine Foundation har nu även fullt fokus på olika behandlingsalternativ, och de jobbar fullt målinriktat med ett rasande tempo. Två av de ansvariga forskarna har nämligen själva barn som har diagnosen.

Dr. Jose Martin Alegres tidigare publikationer
Castro-Marrero J, Cordero MD, Sáez-franca N, Jimenez-Gutierrez C, Aguilar-Montilla FJ, Aliste L, Alegre-Martin J. Kan mitokondriell dysfunktion vara en särskiljande markör mellan kroniskt trötthetssyndrom och fibromyalgi? Antioxid Redox Signal. 2013 20 november, 19 (15): 1855-1860. doi: 10,1089 / ars.2013.5346. 

 

 

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. PA Öckerman

  Mats!

  Märkligt låga doser för melatonin och zink.

  Hälsn.

  PA

  Gillad av 1 person

 2. Pirjo H

  Jag tar 5mg Melatonin (EJ Circacidin!) varje kväll och sover MYCKET bättre med den än förut. Melatonin stabiliserar inte bara sömnen utan även vakenheten så den är suverän för oss emmisar. Dock finns det jubrisker led den (insulinkänslighet är en kånd) men att leva med ME-jävulen är allt annat bagateller. Tar åven LDN mot natröten och kombinationen Melatonin -LDN har hjälpt mig!

  Gillad av 1 person

 3. Pirjo H

  Jag tar 5mg Melatonin (EJ Circacidin!) varje kväll och sover MYCKET bättre med den än förut. Melatonin stabiliserar inte bara sömnen utan även vakenheten så den är suverän för oss emmisar. Dock finns det ju risker med den (insulinkänslighet är en känd) men att leva med ME-jävulen är allt annat bagateller. Tar även LDN mot natten och kombinationen Melatonin -LDN har hjälpt mig!

  Jag vaknar flera ggr varje natt men skillnaden är den att jag oftast (99%) kan somna igen. Vilket jag inte kunnat förut och har prövat flera olika sorter av sömnmediciner vilket bara gav mig ”hangover” nästa dag och det vill man absolut inte ha när man mår redan så fruktansvärt dåligt av ME:n.

  Gillad av 1 person

 4. Katarina

  Pirjo, finns andra melatonin-tabl än Circadin? Har provat Circadin men dessa hjälpte inte mig utan sov knappt alls med dessa.

  Gillad av 1 person

 5. Anita Söbye

  Ja jag väntar med spänning på den Norska studien, den i USA blev väl inte godkänd?,,,för allvarliga biverkningar läste jag nånstans ? ..kan ha fel …

  Gillad av 1 person

 6. Helena Randowo

  Jag tar så mycket som 15-20mg melatonin (ej circadin) för att kunna sova och vaknar ändå flera gånger om natten men jag somnar ganska lätt om. Går jag ner till 10mg är det lika som utan något alls. 1mg melatonin låter väldigt lite för att överhuvudtaget kunna märka skillnad mot kontrollgruppen.

  Gillad av 1 person

 7. Anita Söbye

  Sitter här, funderar kan inte sova..åh andra sidan om Cancer medicin är aktuell för oss med CFS/ME (bakteriella infektioner som sannolikt har lett till att vi har utvecklat neurologiska besvär, som består av olika virus)…. vad blir ,.. vår prognos?.. Resistensmönster diskuteras i alla medier, även inom cancerforskning…

  Gillad av 1 person

 8. Ammie

  Har diagnos me och fibromyalgi. ..aldrig testad för något inom vården mer än traditionella prover ..sköldkörtel. ..sänka .vita ..osv …får ingen behandling mer än b12 Mekobalamin som jag tar själv ca v2v …Helt ointressant att gå vidare med orsak verkar det och jag orkar inte slåss längre . Blev sjuk i fibromyalgi 1983 ..då skulle jag fylla 25 år

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: