När hon vid 13 års ålder stod vid sin mammas dödsbädd bestämde hon sig

Norsk medicin såldes för 800 miljoner kr till Japan
”Detta är det största licensavtal som gjorts av norsk sjukvård någonsin”, säger VD Ole Kristian Hjelstuen vid Inven2.

Forskaren och läkaren Anita Kass ligger bakom ett läkemedel som behandlar artrit, Psoriasis och MS. Licensmedicinen säljs nu till ett japanskt läkemedelsföretag och kan innebära miljarder i intäkter.

När Anita växte upp led mamman av artrit och var mycket dålig. När Anita vid 13 års ålder stod vid mammans dödsbädd bestämde hon sig för att finna en medicin som fungerar mot sjukdomen.
Källa

Anita Kass har utvecklat ett hormonellt läkemedel mot Artrit, Psoriasis och MS
Det är sjukdomar som drabbar omkring 6 procent av befolkningen i Norge.

Läkemedlet har snabb effekt
Studier har visat att läkemedlet har effekt redan efter 5 dagar jämfört med de normala 12 veckor för nuvarande läkemedel på marknaden. Det har väckt internationell uppmärksamhet och det japanska företaget Astellas har nu betalat 800 miljoner kronor för patentet.
Källa

Läkemedlet hämmar hormoner i hjärnan som sänder ut fel signaler
Anita Kass medicinering ska även angripa orsaken till problemen.

”Dessa sjukdomar har en sak gemensamt, nämligen att de är bättre under graviditet och värre efter födsel” – Jag tänkte att det måste bero på hormonella faktorer, säger Anita Kass.
Källa

Frågan är vad det är för hormonmedicinering som används…
Nu vet vi inte exakt vad det är för hormoner som används av förklarliga skäl. Det är ju anledningen till det dyra patentet. Men Anita Kass finns enbart med i två studier på Pubmed. Den mest intressanta studien som eventuellt kan relateras till ovan verkar vara just studien med Gonadotropinfrisättande hormon mot reumatoid artrit (RA) från 2015. Det är ett hypofyshormonfrisättande hormon som visade sig ha bra effekt mot reumatoid artrit (RA). Hormonet används normalt som läkemedel vid till exempel prostatatumörer, livmoderfibrom, metastatisk bröstcancerhypogonadismför tidig pubertet och endometrios
Källa

I intervju med Skavlan (ca 33 min in) avslöjar Kass att det är ett hormonblockerande läkemedel
Läkemedlet ska bland annat motverka inflammatoriska cytokiner och sannolikt motverka att de vita blodkropparna angriper kroppsegen vävnad.
http://www.svtplay.se/video/12241398/skavlan/skavlan-sasong-17-avsnitt-4?start=auto

Det ska bli väldigt spännande att se vad detta leder vidare, även om det kan ta fem år som sägs.Det upplevs som äkta, inte minst då man fick se en kvinna före och efter behandling gå i en trappa.

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. This type of informtion is very helpful and gives knowledge and hope thank you matt. 😀

  Gillad av 1 person

 2. Ammie

  Jag blev ju sjuk i samband med förlossningen. .fullt frisk …vältränad division damfotbollsspelare …innan …nu 33.5 år senare är jag ett vrak som egentligen aldrig fått annan hjälp än symtomlindring med starka mediciner , ångestdämpande , antidepressiva eller antieptileptika som jag aldrig velat ha och inte heller har tagit. Jag Har sökt andra vägar inom hälsokost ..träning mm och kämpat emot min sjukdom men just nu har den segrat. Såg med ett leende på läpparna på Skavlan ikväll och tänkte ..yessss det är som jag har sagt alla år ..det är hormonellt. ..hoppas att dom kan hjälpa även oss med ME och Fibromyalgi

  Gillad av 2 personer

 3. Therese

  Jag gissar på prolaktinhämmare ! 😉

  Gillad av 1 person

 4. Jag såg programmet och kände genast tilltro till detta! Har själv funderat när jag egentligen fick ME. Det finns flera tidpunkter i livet som jag har gradvis blivit väldigt mycket sämre. MEN första gången jag kände att benen vek sig undan för mig, och den enorma tröttheten som inte gick över med någon sömn, var efter min förlossning med mitt yngsta barn. Dessutom gick jag upp i vikt istället för att gå ner i vikt efter förlossningen som med de andra två barnen 13 år tidigare. Dessa två hade en annan pappa än den yngsta. Därför trodde jag det var annorlunda för mig med allt med det tredje barnet.

  Men visar sig detta nu även gälla oss med ME och fibromyalgi, så börjar det klarna för mig när jag blev sjuk, när jag försämrades igen och när jag sedan blev hembunden.

  Jag var en aktiv mycket sportig kvinna som hade många järn i elden, studerade och hade ett intressant yrke! Tills jag blev gravid 25 år sedan. Jag var hemma med barnet lite längre än med de andra, hämtade mig så småningom, började heltid igen och 1998 fick jag världens influensa då jag blev sjukskriven för första gången i mitt liv. Då tog det slut med idrott, arbete, socialt liv blev lidande, men efter några år igen så omorienterade jag mig i livet, läste till ett nytt yrke och var relativt välmående. Men jag hade något i kroppen som tog energin, skapade värk och jag fick diagnosen fibromyalgi 2004 och fick långtidssjukersättning. Ändå hankade jag mig fram med hjälp av yogan, glatt humör, min kreativitet och jäkla anamma emellanåt.

  Sen tog jag den där sprutan som jag aldrig skulle gjort! Pandermixvaccinet! Fy på mig, i ett obevakat ögonblick i förbifarten när jag var på närhälsan av en helt annan anledning blev jag lockad att ta vaccinet. Då blev jag jättesjuk av det direkt och det drog undan fötterna på mig, sen dess har jag i princip varit hembunden förutom några resor utomlands som jag bara måste göra för att orka leva. Min man hjälper mig mycket då och hemma.

  Så jag önskar verkligen innerst inne att hjälpen är runt hörnet!
  Men allra mest önskar jag att hjälpen finns för min yngsta dotter som kanske haft ME hela sitt liv. Hon hade flera bekymmer med infektioner som barn, men först i tonåren då hon tog Gardasilvaccinet blev hon rejält sjuk. Och eftersom ingen av oss visste vad ME var så fortsatte hon anstränga sig och kollapsade för ett par år sedan och har varit sjukskriven sen dess. Hon har ändå mer problem med benen än jag och har fått rullstol, köksstol mm. Och ungdomar verkar ta det lugnare mentalt med allt, hon tänker att allt ordnar sig, men jag hoppas att det hittas en behandling, så hon kan fortsätta med dina studier, orkar göra det hon vill i livet och kan bilda familj som hon så gärna önskar!

  Så nu håller vi tummarna!!!

  Gillad av 2 personer

 5. havsskatten

  Hej!
  Jag tycker detta låter mycket intressant och hoppfullt att läkemedelsmarknaden uppmärksammat Anitas upptäckter.

  Jag lider av överaktiv hypofys, vilket läkare menar beror på hypotyreos. Nu vill man medicinera med levxin. Men jag känner lite ugglor i mossen. Jag märker nämligen att jag parallellt med hypon blivit sämre i min astma och i allergi, vilket tyder på att immunförsvaret är starkt överbelastat. Minsta lilla bacill och jag får en förkylning. Ständig utmattning. Jag funderar mycket över en mer grundläggande orsak till dessa symtom.

  När jag läser denna blogg så ser jag stora likheter mellan mina symptom och ME, som dessutom var en sjukdom hos mitt ex. Jag tror inte att jag har ME men jag tror att det kan finnas likartade intressanta lösningar och möjligen i linje med Anitas forskning. Detta känns besläktat!

  Som egen behandling har jag börjat använda bioidentiskt binjurehormon, progestronkräm och MSM. Samt en mängd vitaminer, mineraler och aminosyror. Jag äter också rikligt med mjölkssyrebakterier. Jag är osäker på om något av detta hjälper då proverna på lab inte visar ändring på mitt förhöjda TSH, men jag vet inte heller om det tas prover som visar en hel bild av mitt tillstånd.

  Jag tar gärna emot tips på vad som kan vara viktigt i den här processen. Eventuella prover och övrig kunskap om bakomliggande orsaker till hypotyreos samt vårdförslag. Om det är ok med Mats som driver bloggen, för jag vill inte kapa tråden?

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: