Homocystein har vi kanske inte koll på?

Lider du av trötthet, dåligt minne, balans eller yrsel?
Höjt homocystein pga vitamin B12-brist ger trötthet, dåligt minne, dålig balans, yrsel eller sjukdom som drabbar nerver i armar och ben m fl symtom.

Höjt homocystein pga folsyrabrist: kan ge trötthet och personen kan bli mer lättirriterad.
Källa

Höjt homocystein återfinns ofta hos patienter med demenssjukdomar och anses av många vara en biomarkör för dessa sjukdomar. Vitamin B12, folat och även vitamin B6 minskar nivåerna av homocystein.
Källa

ME- och FM-sjuka kan ha för höga värden utan att veta om det
Redan 1997 konstaterade Gottfries med flera att homocystein var svårt att kontrollera i plasma. I en mindre studie på 12 kvinnor, med både CFS och fibromyalgi, var blodproverna i allmänhet normala. Men hos samtliga var homocysteinnivåerna förhöjda i cerebrospinalvätskan. Det fanns även en signifikant korrelation mellan homocysteinnivåerna och trötthet.
Källa

ME-patienter nekas till ”B12-injektioner” i Sverige
Trots att erfarenheten (det är allmänt vedertaget bland kunniga ME-läkare och patientgruppen) visar att över hälften av alla med ME/CFS mår bättre av vitamin B12. Trots det har det blivit mycket svårare för patienterna att få det utskrivet av sina läkare den senaste tiden.

Det handlar om en patientgrupp som har en livskvalitet som kan jämföras med svårt cancersjuka patienter. Det rör sig om ett vattenlösligt vitamin som i princip är ofarligt och kan underlätta vardagen för många. Det måste normalt tas relativt ofta då det inte lagras i kroppen som exempelvis det fettlösliga vitaminet D gör. En del måste ta injektioner 3 gånger i veckan för att uppnå god effekt.

43 (59%) av 73 med ME/CFS mår bättre av mekobalamin B12-injektion med folsyra
Vid en förvisso ovetenskaplig undersökning ställde jag frågan i gruppen Databas ME/CFS hur många med diagnosen ME/CFS som blivit bättre av mekobalamin B12-injektion. De flesta uppgav att hjärndimman släppte, att de fick ökad energi och ökad kognitiv förmåga.

Se i övrigt Gottfriesklinikens studie från 2015 på samma tema.
Källa

Tyvärr har läkare intagit någon slags red code i Sverige. B12 inj skrivs inte ut, utom i undantagsfall. Oerhört märkligt! Kanske något för dig som husläkare att fundera över när du känner dig maktlös när ME-patienten kommer på besök.

En tröst finns dock i sublingual form
Flera studier visar att högt intag av sublingual form (sugtablett under tungan) av metylkobalamin och folat kan ha liknande effekt som intramuskulära eller subkutana injektioner. Det är enbart att söka på Pubmed för att komma till den insikten. Då kan man med fördel även ta det varje dag. För övrigt är denna artikel om B-vitaminer läsvärd.

Sublinguala kosttillskott – antingen i tablettform eller vätskedroppar – är tänkta att sättas under tungan och absorberas genom slemhinnan för att därefter komma in i blodomloppet utan att behöva gå genom det gastrointestinala området. Fördelen med det är att ME-sjuka ofta verkar ha problem med metabolism. En ytterligare parameter för att B12 ska kunna absorberas i tarmarna, är krav på närvaro av intrinsic factor som utsöndras av parietalceller i magväggen. Frisättningen är beroende av hög surhetsgrad och produktion av klorvätesyra. Personer med bristfällig saltsyra eller brist på  intrinsic factorproduktion kan därför gynnas av sublinguala B-vitamintillskott.
Källa

 

 

 

 

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Anna

  Intressant! Vet du om det pågår någon forskning kring just det med homocystein/b-vitbrist?
  Jag är en av de som uppvisar förhöjt homocystein i blodprov. Väldigt högt.
  Det svarade bra på folsyra+mekobalamin så det utreddes inte vidare.
  Det ska bli intressant att se om VC skriver ut i fortsättningen. Största skillnaden för mig, under behandling med subc mekobalamin+folsyra, är att jag inte kräks av kroppens trötthet lika ofta/lika lätt.

  Gillad av 1 person

 2. Bodil Karlström

  Observera att apotekets kolbamin B 12 inte duger, det tillverkas av alger och höjer inte b12 värdet hos alla!

  Gillad av 1 person

 3. Åsa ahlbin

  Mitt liv tog slut -99 då jag fick nån influensa med 40 grader i feber. I den perioden jobbade jag 7 dagar i veckan hade hus o var ensamstående med 3 barn o full av glöd o energi. Febern försvann men aldrig tröttheten jag blev blå om benen och de var iskalla o värkte och jag kunde inte stå. Man hittade en b12 brist o sa att jag kunde ju studera istället för att jobba tills jag blev bra. Efter ett års studier la hjärnan av det gick inte att komma ihåg saker längre, sen kom denvena symtomen efter den andra. De hittade då en cheoatit som jag gått med sen tonåren och jag blev behandlad o botad från men blev ändå inte bra. Jag hade 11 kattungar som klättrade på mig vid tillfället jag blev sjuk samt nära kontakt med en hund som fått richetta. Man har under alla år inte hittat några fel på prover som tagits , 2010 fick jag diagnos cd-spelare/ me och trodde därmed att jag skulle få hjälp till bot, men så blev det inte, blev bara sämre o sämre, riktigt jäkla döden blev det efter att besökt min kille o hans hund som hadde borelia. Tog prover i Sverige men hade inte det. Dock åkte jag till USA för att besöka min dotter o gå till en ilads läkare där. Det visade sig att jag hadde flera borelia band o brist på dhea, progrestron, kortison. Fick medicin och började med lrtbehandling . Diet. Blev bättre o bättre men inte bra. Sprokreter o syster syns än i blodet, men jag har förstått att jag inte kan bli bra så länge jag har amalgam. Ekonomin har blivit en katastrof under åren så jag sanerar en tand då o då när jag kan undvara pengar till det. Har inte längre råd att köpa alla de lrter som gjorde att jag mådde bättre , så jag går sakta bakom i hälsan igen. I 17 år har jag försökt kämpa mig till ett liv utan ett dugg hjälp från sjukvården. I januari fyllde jag 60 och det är snart för sent, sjukdomen har tagit bort mitt liv mitt jobb mitt sociala liv o vänner, inte ens barn o barnbarn har jag orkat med alla gånger. Jag har lite örter kvar och laddat upp med antibiotika för 2 månader som jag ska ta när amalgamet är borta, det är mitt hopp att jag då ska bli av med borelia så jag kan kanske få bukt med cd-spelare/me sen. Men det är olustigt att behöva behandla sig själv utan någon lökar hjälp i Sverige . Jag har varit min egen doktor i 3 år och på de åren har det blivit bäst resultat. De andra åren har man bara sagt gå hem o lägg dig o acceptera du är sjuk. Och så gör sjukvården änn

  Gillad av 2 personer

  • Casper

   Åsa om du har amalgamer så kolla också Andy Cutlers protokoll för tungmetaller. Kanske du vet det redan, men kan hjälpa med att bli av med den värsta förgiftningen. DMSA är huvudmedicinen här för Cutlers protokoll, men får användas först efter att amalgamerna har avlägsnas (obs).

   Gillad av 2 personer

   • Casper har du själv sanerat amalgam samt även kelerat? skulle vilja ha kontakt med dig då.

    Gillad av 2 personer

   • Casper

    @elektrosmog2016 Har inte haft amalgamer, enbart plast/akrylatfyllning. Men har kelerat ändå, för det är relativt ofarligt och var värt ett försök.

    I början fick mycket hjälp och en massa brainfog försvann, men tyvärr försvann inte tröttheten. Men anser det som helhet ändå värt. Tror jag skulle må mycket sämre nu om jag inte gjort det. Sover en stor del av dagen, men kan ändå fungera litet nu.

    Jag skickade kommentar på din blogg, med min e-postadress bifogad där om du vill kontakta.

    Gillad av 2 personer

 4. Åsa ahlbin

  Ursäkta alla felskrivningar min iPhone o mina ögon o hjärna sammarbeta inte

  Gillad av 1 person

 5. Marie

  Att det finns en Red code hos husläkare mot B12 kan jag intyga. Själv köper jag Hydroxycobalamin från utlandet. Den lagras inte lika i levern. Men min mor som har Pernisiös anemi sedan 50 år tillbaka och som tagit 1 Inj i månaden mot detta i alla år har nu av sin övernitiske husläkare blivit tvingad att gå ner till 1 inj var 3:e månad. Efter 50 år på samma dos som hon mått bra på! Hon är över 90 år o pigg, men är det en hund begraven när hon trots protester måste finna sig…
  Tack för allt du efterforskar åt oss o Stort Grattis i efterskott!! Du är guld värd!!

  Gillad av 1 person

 6. Ingela S

  Spot on!!

  Tack, det här r verkligen något Per och jag får kika närmare på.

  Gillad av 1 person

  • Nu har jag diskuterat med hundratals med ME och det är helt uppenbart att de flesta mår bättre av högdos B12 och folat. Tyvärr tar en del vanliga ”sväljtabletter”. Många har då problem med bioupptaget. Om man nu inte får B-injektioner utskrivet så kan sublingual form av sugtablett/droppar/spray under tungan vara ett alternativ. Jag har själv beställt 5000 mg sugtabletter. Två om dagen borde få hjärndimman att luckras upp 🙂 Återkommer med resultat.

   Gillad av 2 personer

 7. Anita Söbye

  MEGALOBLASTANEMI
  Megaloblastanemi skyldes mangel på vitamin B12 (kobalamin) eller folat, vanligvis på grunn av at kroppen ikke tar opp tilstrekkelige mengder av disse vitaminene fra tarmen. Mangel på vitamin B12 kan også i sjeldne tilfeller skyldes ekstremt lavt innhold i kosten (veganere kan være utsatt, spesielt barn). Vitamin B12 og folat er nødvendig for produksjon av DNA, noe som blant annet foregår i forbindelse med celledeling. Benmargen er det organet i kroppen som har raskest celledeling på grunn av den store produksjonen av blodceller, derfor er anemi et tidlig symptom når kroppen har for lite av vitamin B12 eller folat.

  Navnet «megaloblastanemi» henger sammen med at forstadiene til de røde blodcellene i benmargen blir større enn normalt, noe som kalles megaloblaster.

  Pernisiøs anemi er den mest kjente typen megaloblastanemi, og egentlig er «vitamin B12-mangelanemi» et riktigere navn for denne autoimmune sykdommen. Den er kjennetegnet ved tap av celler i magesekkens kjertellag (atrofisk gastritt). Dermed mister magesekken evnen til å lage saltsyre og skille ut et spesielt protein, såkalt intrinsic factor, som er nødvendig for effektiv oppsuging av vitamin B12 i enden av tynntarmen.
  Källa : Norsk medicin bok

  Gillad av 3 personer

  • finns korrelation mellan låg syremättnad i blodet och anemi?

   Gillad av 1 person

   • Jag skulle bli förvånad annars. Anemi finns ju i olika former. Antingen för få röda blodkroppar eller dysfunktionella röda blodkroppar. Båda problemen innebär sämre syremättnad i både blod och celler.

    Gillad av 1 person

   • ah ok så då är det teoretisk enkelt att mha syremättnadsmätare på fingret (ännu en liten kul elektronisk gadget = ) kunna se tidiga tecken på låg B12 samt B9 om -”Benmargen er det organet i kroppen som har raskest celledeling på grunn av den store produksjonen av blodceller, derfor er anemi et tidlig symptom når kroppen har for lite av vitamin B12 eller folat.” stämmer ? Jag menar serumprover vet vi är missvisande och ryggmärgsprover svåra… eller tänker jej feil nu?

    Gilla

 8. Anita Söbye

  Blodet bringer oksygen og næringsstoffer ut til cellene og tar opp cellenes avfallsstoffer. Disse utskilles siden med utåndingsluften via lungene og med urinen via nyrene. Også hormonene, som regulerer cellenes virksomhet, bringes rundt av blodet. Dessuten sørger blodet for at varmen som produseres i arbeidende organer, fordeles jevnt i hele kroppen. Blodet sikrer at vevsvæsken omkring cellene, det miljøet cellene lever i, ikke forandres, til tross for at cellene hele tiden skiller ut store mengder sure avfallsstoffer.
  Blodet inneholder stoffer og kjemiske systemer som kan nøytralisere både syrer og baser, og derfor kan vevsvæskens surhetsgrad normalt bare varieres innen meget snevre grenser. Mange sykdommer forandrer blodets fysiske og kjemiske egenskaper på en karakteristisk måte, derfor kan blodundersøkelser brukes i medisinsk diagnostikk.

  Gillad av 2 personer

 9. affabro

  Ja, det här med höga homocysteinvärden är viktiga att kontrollera i samband med att man tar B-12 nivåerna.
  Det gå lättare att få utskrivet B-12 injektioner, då dessa direkt sänker de skadligt höga homocysteinnivåerna.
  Detta fick jag lära mig av en läkare som var specialist i invärtesmedicin och som fördjupat sig i hur viktiga B-12 var för en hel lång rad av sjukdomstillstånd.
  Läkaren är död sedan två år tillbaka.

  Gillad av 1 person

 10. Pingback: Läkare avgör själva om B12 ska ges | Går kroniska sjukdomar att bota?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: