Utan succinat ingen energi

Succinat (bärnstenssyra) behövs för cellandningen
Flera studier har nu visat att puryvat till viss del ombildas till laktat istället för ATP (energi). Studier har även påvisat bristen av succinat hos ME-patienter. Succinat behövs för cellandningen, dvs så att mitokondrierna får syre vid tillverkning av APT. Både professor Jonas Blomberg och Anders Rosen har även uppmärksammat det i Läkartidningen.
http://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Nya-ron/2016/12/Kroniskt-trotthetssyndrom–en-immunmetabol-sjukdom/

Svårigheten är att kunna tillföra succinat till cellerna
Som nog många har förstått finns en stor utmaning att kunna transportera läkemedel ”dit man vill ha det”.  Ett problem är att kunna passera blod-hjärnbarriären, ett annat kan vara att få substansen till cellnivå.

Förra några veckor sedan ringde jag upp en medicinchef för ett svenskt läkemedelsföretag (NeuroVive) som utvecklat en transportväg för ett nytt läkemedel mot mitokondriella sjukdomar, där just succinat är huvudsubstansen. Han sade att det inte kan tillföras oralt för det kommer då aldrig fram (på cellnivå). Det bryts ned i mage/tarm. Precis samma problem som med glutation och mycket annat, i synnerhet för ME-patienter som har problem med metabolism.

Det kan ta ytterligare några år innan NeuroVive har en färdig produkt som de kan prova på patienter, men han menade att även ME-sjuka visst skulle kunna vara en intressant grupp. Det som tar tid är just att finna bra transportörer som kan passera cellmembranet. De använder sig av prodrog-teknologi.

Prodrog-teknologi bygger på tekniken att ett läkemedel eller förening som, efter administration, metaboliseras (dvs omvandlas i kroppen) till ett farmakologiskt aktivt läkemedel. Det verkar påminna om prekursor som vi annars brukar kalla det i alldagliga termer. Det finns både direkta och indirekta prekursor.
https://bors-nliv.svd.se/index.php/news/detail/07b4d3e5-2d4d-4a2f-8ed3-a8006323ef53

Probiotika?
Jag fick genom forumet Databas ME/CFS tips om att probiotikan Mutaflor och även Symbioflor-2 från Tyskland ökar mängden goda e-colibakterier som är viktiga för kroppens egenproduktion av succinat. Syresättningen av cellerna kan vara en viktig pusselbit.
http://www.fxmedicine.com.au/blog-post/d-lactate-producing-probiotic-strains

Glycerol (glycerin)?
Glycerin är en prekursor till e.coli som är en prekursor till succinat.
http://www.aimspress.com/fileOther/HTML/Bioengineering/20150240.htm

Glyceriol/glycerin finns i fett och oljor
Exempel: kokosfett (17 %), sojaolja (10 %), talg (8-10 %)
http://www.shenet.se/ravaror/glycerin.html

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Casper

  Dessa läkemedelsfirmor borde undersöka DMSO (Dimetyl Sulfoxide) som transportör. Icke toxisk, ofarlig, och mycket effektiv.

  https://www.sott.net/article/228453-DMSO-The-Real-Miracle-Solution

  Har använt det själv, och minskar värk i kroppen bara i sig själv, för att inte sedan tala om alla de möjligheter att koppla DMSO in med andra läkemedel, örter, och kosttilskott.

  Gillad av 1 person

 2. Sven Källström

  Självklart mycket spännande – eftersom det nog till syvende og sidst ändå är i mitochondrierna som Gåtans Lösning ligger gömd (oavsett alla tidigare ”steg i sjukdomsprocessen”). Alltså – en störd metabolism i mitochondrierna – som slutpunkt för en kedja av skeenden. FRÅGA: NeuroVive utvecklar en transportväg för transport av … läkemedel mot mitochondriella sjukdomar – där just Succinat är huvudsubstansen. Det sista ledet: betyder det att succinat skulle fungera som bärarsubstans för andra substanser? – eller är det enbart för succinat som man funnit en transportväg?

  Gillad av 1 person

 3. Anna Florén

  Hej! Vill bara tipsa om ett enzympreparat som heter Dr Niedermaier Regulat (eller Bio Reglat). En naturprodukt framställd genom patenterad kaskadfermentering innehållande bl.a. växtglycerin. Det har hjälpt mig betydligt. Även om det inte kan göra en frisk från ME så gör det vardagen som ME-sjuk lite enklare, ger energi och kan stärka immunförsvaret så pass att kroppen kan hantera andra påfrestningar som svampinfektioner osv.
  Tack för ett viktigt forum.

  Gillad av 1 person

  • Jag är glad att det har positiv effekt på dig, men det var fruktansvärt dyrt i förhållande till den lilla mängd man får. Det är trots allt mycket vanliga vitaminer och mineraler som går att få tag i högre dos för mindre peng.

   Gilla

 4. Anna Florén

  Det är dyrt, men det är värt det. Vanliga vitamin/mineraltillskott tas upp enbart via tarmsystemet och mycket lämnar kroppen utan att tas upp alls, beroende på hur frisk tarmslemhinna man har. Det här är en enzymprodukt, inget vitamintillskott i vanlig bemärkelse. Det är väldigt lättupptagligt (mkt hög biotillgänglighet) för kroppen redan via munslemhinnan. Det går ut i blodet direkt via kärlen under tungan om man håller det där i några minuter. (Det tas även upp av huden och går då in i leder/muskler/benvävnad.) Det har alltså förmågan att läka på cellnivå. Själv tar jag det här två ggr per dag + bredspektrum antioxidanter. Det har varit min väg från sängbunden till hyfsat fungerande. (Jag köper mitt (Reglat Pro Bio) på alternativhalsa.se. De har bäst pris och om man köper två slipper man frakten. En flaska räcker ca en mån.)

  Gillad av 1 person

 5. Anna Florén

  Jag insåg också att det blev lite reklam : ) Ska kanske tillägga att jag vare sig arbetar eller känner ngn som arbetar med hälsokost. Det finns säkert andra webbutiker med bra pris. Det viktiga är produktens effekter.
  Jag vill varmt rekommendera den utifrån mina egna erfarenheter. Lycka till!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: