Närmar sig forskare ett diagnostiskt test för ME/CFS-patienter?

Läkare saknar effektiva verktyg vid diagnos och behandling av ME / CFS
ME/CFS är en mycket komplex och ofta handikappande sjukdom. Detta kan nu förändras. Forskare vid Nevada Center för Biomedical Research har tagit det första steget i utvecklingen av en klinisk analys för att diagnostisera ME/CFS-patienter genom en immunsignatur av antikroppar. Forskningen har genomförts tillsammans med flera andra forskare från hela världen.

Slutsatserna finns i den ansedda tidskriften Molecular Neurobiology https://link.springer.com/article/10.1007/s12035-016-0334-0

Eftersom jag har semester har jag inte för avsikt att djuploda i detta just nu, men uppenbarligen finns det flera avvikelser avseende retrovirusfynd i ME-gruppen, även om just denna studie har mest fokus på autoimmunitet. Fynden av retrovirus är oerhört intressanta då flera forskare misstänker att just retrovirus kan ligga bakom ME/CFS.

Sök gärna på “retrovirus” i sökrutan på bloggen så kan ni se de flesta studier som bedrivits kring just retrovirus och ME/CFS. Antiretroviral behandling mot ME/CFS i framtiden ser jag absolut inte som uteslutet i en subgrupp.

Immunsystemet producerar annars proteiner som kallas antikroppar som binder till sig ytan av patogener, såsom virus och bakterier, för att neutralisera dessa patogener med hjälp av övriga immunförsvaret. Ibland blir detta system oreglerat och producerar antikroppar mot kroppens friska vävnad, vilket kallas autoimmunitet. Med hjälp av ett mikrochip som består av tusentals små slumpmässiga proteinsekvenser har dessa forskare identifierat ett diagnostiskt mönster av antikropp/peptidbindning som identifierar ME/CFS-patienter med hög specificitet och sensitivitet.

Ni som har fördjupat er ytterligare i denna studie får gärna komplettera i kommentarsfältet.

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: