USA varnar via CDC att babesia är vanligare än man trott

babesia sr
Redan för ett par år sedan insåg man att babesia kunde infektera människor även i Sverige. Informationen som skulle spridas till verksamma inom sjukvården verkade dock inte gå ut.

Babesia kan ligga bakom många feldiagnostiseringar
I en amerikansk studie har 89000 humana blodprov screenats för babesia. I 335 fall (0.38%) anträffades babesia, en parasit som överförs vid bl a fästingbett. Den parasiterar de röda blodkropparna vilket leder till bl a syrebrist, utmattning och mjölksyrabildning.
Studie i fulltext

Nu informerar CDC allmänheten att man kan vara smittad:
Centers for Disease Control and Prevention (CDC), det ”amerikanska smittskyddsinstitutet” har nu gått ut med följande information. Du kan smittas av babesia genom:
– bett av en infekterad fästing (vanligast)
– blodtransfusion från en smittad donator
– medfödd överföring från en smittad mor (under graviditet eller förlossning)

Översatt till svenska mått skulle det innebära att uppåt 40000 svenskar är infekterade av parasiten!

Problemet är att babesia är mycket svår att diagnostisera
De som är bäst på att analysera babesia i Sverige är Statens veterinärmedicinska anstalts anlitade laboratorium. Det finns tre sätt, där ett av dem innebär mörkfältmikroskopi med färgning. Sjukvården i Sverige har tyvärr liten erfarenhet och det är inte många kroniskt sjuka som undersöks. Enbart några enstaka fall av människor har påträffats positiva i Sverige på senare år. Många ”experter” menar att detta i huvudsak är en infektion som drabbar boskap. Tyvärr har de fel.
Källa

Min fru har babesia
Några månader efter påbörjandet av behandling från tysk läkare har min frus mjölksyrabildning avtagit markant.

Jag tror det kan vara vettigt att undersöka de patienter som stämmer in på symtomen om man inte finner andra avvikelser vid provtagning.

Vad anser du?
Fortsätt gärna diskutera i kommentarsfältet. Bloggen har många läsare, bla flera från svensk sjukvård. Idag passerade bloggen 700.000 besökare. Registrera gärna även din mail så får du alla inlägg per automatik.

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Ammie

  Min naturläkare har hittat babesia på flera olika ställen och behandlat. Med vector. Klart det finns ,Varför skulle Det inte ..men läkemedelsindustrin tjänar inga pengar om vi blir friska ju 👊👹

  Gillad av 1 person

 2. Linda

  Jag kan inte låta bli att undra om de har vetenskapliga bevis på att det endast är boskap som drabbas.

  Gillad av 1 person

 3. Elisabeth Östlund

  Mycket intressant!

  Gillad av 1 person

 4. Claudia

  Jag har gjort 4 tester på Babesia, 2 mörkfältsmikroskopi visade att jag hade det. Karolinska universitetssjukhuset labb hittade inget, men de har väldigt låg erfarenhet av vad detta. Arminlabs i Tyskland hittade inget.
  Men dr. Wolfgang Klemann säger att Babesia är väldigt svårt att finna i blodprov, man måste gå på klinisk symptom. Och där stämde allt in på mig. Så jag har fått Malariamedicin (Babesia och Malaria är släkt) i 9 månader. Redan efter 2 månader kände jag stor skillnad i min ork att kunna gå utan att få mjölksyra direkt. Jag kunde efter flera år äntligen gå ut korta promenader med mina hundar, det här inte gått på flera år. Efter 5 månader behövde jag inte längre rullator och rullstol! Jag har dock en bit kvar innan jag kan gå längre promenader och utföra kroppsarbete. Klemann säger att Babesia är en väldigt allvarlig sjukdom, som är första prioritet att bli av med, sedan kan man gå på resterande infektioner.

  Gillad av 3 personer

  • Yes, jag hoppas detta kan leda till att även andra kan få hjälp på sikt. Just nu verkar det gå lite trögt. Men sidan har faktiskt idag passerat över 700.000 så jag tror att det snart kommer att ske en förändring. Många är intresserade, och jag har pratat med väldigt många inom svensk sjukvård som håller med mig i sak, men ingen vågar…

   Gillad av 1 person

 5. Katarina

  Absolut skulle testerna för detta göras på ME-sjuka som bl a har problem med kraftig mjölksyra! Av det som Claudia beskriver förstår jag dock att det är mycket viktig att läkare också går på kliniska symptom. Varför görs inte mörkfältsmikroskopi (remiss till ngn specialist på analyser av dessa) av de ME-mottagningar som finns undrar jag? De läkare som har ME-kunskaper borde ju kunna avgöra vilka patienter som uppfyller kriterierna för ev Babesia… Fantastiskt att malariamedicinen hjälpt dig, Claudia! Undrar till sist om du (Claudia) fått några biverkningar av den?

  Gillad av 1 person

  • Casper

   > Varför görs inte mörkfältsmikroskopi

   Det som man ser via mikroskopet kan inte stämma enligt sjukvårdssystemet, för det finns inga direktiv för hur sådant skall tolkas. Det är så det fungerar. Direktiv bör följas militaristiskt, för all Sanning står i Direktiverna. Att använda hjärnan är föbjudet, Finns det inte Direktiv, så existerar det inte inom den artificiella verklighetsbubblan som sjukvården har konstruerat för sig själv.

   Gillad av 2 personer

   • Det ligger mycket i det Casper!

    Gillad av 1 person

   • Claudia

    Jag har inte fått några direkta biverkningar av medicinen Malastad/Malarone. Men jag fick efter 6 månader dåliga levervärden. Men då hade jag även tagit antibiotika i flera månader, så vad som orsakade vad vet jag inte. Det konstiga var att när jag slutade med alla mediciner så blev mina levervärden ännu sämre. Dr. Klemann sade att Babebsia trivs bra i levern och att jag därför bör fortsätta med Babesiamedicinen. När jag gjorde det blev levervärdena bättre.

    Gillad av 2 personer

  • Du har helt rätt i ditt resonemang Katarina! När det gäller så komplicerade diagnoser som ME/CFS där det inte finns biomarkörer – än. Borde man faktiskt titta lite utanför boxen, och mörkfältsmikroskopi är då inte alls dumt. Jag har sett många provtagningar, och kan säga att blodet skiljer sig hos alla, och många har avvikelser. De som har gemensama avvikelser har ofta liknande symtom.

   Att en utbildad biomedicinsk analytiker genomfört mikroskopin i de fall jag deltagit gör att jag är än mer övertygad om att denna metod bör införas i de fall traditionella prover inte räcker till.

   Gillad av 1 person

 6. Rosita Hellberg

  Undrar om det skulle fungera att detektera redan i fästingarna och göra någon form av kartbild på utbredningen i Sverige.

  Gillad av 2 personer

  • Casper

   Jo. Detta borde absolut göras. Prof. Eva Sapi har genomfört ett liknande projekt i USA, och det är inte det de inte hittade i fäsgingarna. Via sådan analys inser man att fästingarna är ännu mycket farligare än det i flesta fall påstås. Dessa patogener borde ju sedan vara utgånspunkten för analyser och tester för insjuknade människor. Mycket enklare och billigare sätt att bygga upp en databas på patogenerna, än att försöka utreda denna lista ur svårt insjuknade människor.

   Gillad av 1 person

 7. Rosita Hellberg

  Kommer babesia att ingå i tickplex? Av artikeln framgår att en väldigt liten andel av de undersökta blodproverna visar på antikroppar trots att blodet var smittat. Vi står ju inför samma problem som med borreliabakterien. 😩

  Gillad av 1 person

 8. Katarina

  Tack för återkopplingar. Är så glädjande att du Claudia blivit bättre o det ger även mig hopp om att på sikt komma upp från sängen (lite mer iaf). Så bra att dina levervärden blivit bättre, denne dr Kleeman verkar ha stor kunskap. Jag hoppas så mycket att några inom sjukvården i Sverige ska våga ”ta steget” o gå någon av alla vägar som du Mats, ritat upp, tror det kan medföra att många ME-sjuka kan ha möjlighet att få må bättre. Fantastiskt roligt att din blogg har så många läsare!😊

  Gillad av 1 person

  • Tack Katarina! Jag har pratat med många läkare och forskare i Sverige. De flesta jag talat med och skrivit till förstår problematiken, men de är tyvärr styrda av några få som håller det medicinska samfundet i ett järngrepp.

   Svensk sjukvårds ledning och styrnig verkar påminna om en annan tid, jämfört med vad jag är van med. Det är otroligt mycket hierarki och prestige. Sunt förnuft verkar tyvärr inte inrymmas. Man väljer och vrakar bland de studier som passsar en själv i sitt sätt att framhäva sanningar, trots att ingen vet sanningen fullt ut.

   Gilla

 9. Patrik Saikkonen

  Nu finns det inga ursäkter för sjukvården. Babesia måste undersökas ordentligt. Hur många går inte runt med fel diagnoser?

  Gillad av 1 person

  • Du har rätt Patrik, men med den utvecklingstakt som Sverige har när det gäller nytänk inom dessa infektioner så får vi vänta bra länge.

   Den enda läkaren som öppet varit engagerad och intresserad är nu avlegitimerad. Ingen vågar ju!

   Gilla

 10. Lars-Erik Söderström

  Kan inte låta bli att jämföra hur mycket energi, tid o pengar som läggs på att utreda Babesia hos kor i Sverige jämfört med en vän jag har som har babesia.
  Redan 2002 fick en massa kor babesia på Gotland, och där var det inga problem att diagnstisera och behandla. Men det är klart, korna har ett värde till skillnad mot en vanlig patient I svenska sjukvården……

  https://www.google.se/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://ex-epsilon.slu.se/33/1/Lundstrom.pdf&ved=0ahUKEwi_6uzXkejSAhUBchQKHZEXAqoQFgggMAI&usg=AFQjCNGTKp764XSvFpaX-gUhIwLOJR-Q2A&sig2=aWeDKJUpLKruahfIOfgsOA

  Gillad av 3 personer

 11. Ida

  Men om det handlar om prestige och hierarki och kostnader osv så borde svenska sjukvårdsapparaten tänka om, för skulle inte DET om nåt va prestige!? Att hitta orsaken och bota många sjuka där man letat sej gråhårig och inte hittar nån förklaring eller hjälp eller bot utan bara ger en diagnos som passar bättre än andra?!

  Gillad av 1 person

  • Du resonerar helt rätt, men tyvärr så fungerar det inte så. De ”lärda” är exklusiva. De gör som de vill. I dessa fall har de stoppat huvudet i sanden – totalt! Det har inneburit att jag och många andra fått vända oss utomlands. Jag har haft råd, och tack var det har min fru blivit mycket bättre. Men så ska det inte behöva vara. Alla ska ha rätt till adekvat vård i Sverige.

   Gilla

 12. Magnus Fahle'n

  Jag hade för fyra år sedan symptom som stämmer överens med din beskrivning av borrelia/ME. Jag sökte under en period hjälp inom sjukvården men kunde snart konstatera att de famlar i mörkret, så jag sökte alternativa vägar.
  Jag testade en ketogen diet + en del alternativa tillskott, KS och en del andra stärkande tillskott. Detta har hjälpt mig att komma på banan igen och jag fungerar nu förvånansvärt bra. Det enda problemet som finns kvar är mjölksrakänsligheten. Jag går formligen in i väggen när jag utsätter kroppen för mjölksyra.
  Men med ketonkroppar som bränslekälla fungerar hjärnan bättre än någonsin och så länge som ketonkroppar syresätter celler och hjärnan fungerar jag bra på lägre intensitet.

  Gillad av 1 person

 13. Sigridur Thordardottir

  Mats, vart kan man vända sig i Tyskland för att få sånt undersökt. Min brorsdotter i Norge får skov och blir som paralyserad och det har pågått i några år. Läkarna Fär har inte hittat rätt….hon fick en diagnos ME, men den togs tillbaka sen, om jag förstår det rätt. Hon gick till en norsk läkare som jobbade även med antropsofiska metoder men han, precis som Kenneth Sjöström, blev av med sin legitimation. Min brorsdotter blev lite bättre men är inte alls bra. Sistnämnde läkaren misstänkte eller om han på något sätt hade konstaterat borrelia eller liknande men det måste undersökas igen och grundligt i så fall. Vart kan hon vända sig för provtagning och behandling? Tack för allt du och ni andra hör delar med er av ❤

  Gillad av 1 person

  • Tyvärr kan jag inte rekommendera något då det säkert finns bra och mindre bra labb och kliniker. Jag kan bara tala utifrån egen erfarenhet. Arminlabs fungerade bra för oss och även Dr Wolfgang Klemann i Tyskland. Men då måste man betala allt själv.

   Gilla

 14. birgittabritta

  Jag hoppas att omsättningen av läkare här ska göra att jag har tur nästa månad då jag måste göra ett läkarbesök och träffa på en bra hyrläkare. Grannen hade den turen för några år sen och han rensade bort helt olämpliga mediciner, skickade iväg akutremiss till njurmedicin och det visade sej att hade hon fortsatt ta medicinerna som hon fått alla här på samma VC, då hade hon varit död idag. Nu lever hon med ständigt försämrade njurar allt pg a de felaktiga läkemedlen. Hon hade även skyhögt blodtryck som han också fick bukt med så jag hoppas och ber varje kväll när jag lägger mej att jag ska träffa på en udda juvel som kanske bara är här en vecka men kan se till att något positivt händer för jag är snart helt knäckt av att aldrig veta vilken läkare jag får träffa, vilka idéer den har, om jag får smärtstillande eller inte. Jag har ständig värk efter borreliainfektion 2011. Jag fick gå obehandlad i månader tills jag lyckades tjata mej till antibiotika så det vände lite men jävulska värken fick jag behålla. Den tror en del är psykisk, en del att jag får värk av värktabletterna osv. Jag går alltid ut därifrån i tårar och totalt tillplattad och det är lätt gjort när man redan är på botten och krälar. Jag vill ingen något illa men ibland önskar jag de läkare som gör narr av mej fick gå igenom det samma som jag för tyvärr verkar det vara det enda sättet att få dom att förstå. Jag ska skriva ut detta och kolla om läkaren ens vet vad babesia är och hur man kan kontrollera om man har det. Skulle tro att jag blir nekad och förlöjligad igen varför jag tror jag skulle ha det. Jag har ju inbillad borrelia eftersom jag inte visar positivt på något prov. Imorgon ska jag ringa veterinärkliniken jag har lyckan att ha nära här och de kan ta nästan alla prover och analysera själva och fråga vad det kostar. Bedrövligt men det verkar som man har större chans att få bra vård hos veterinärer än läkare. Den kommentaren borde väl mala sönder prestige snabbt eller?
  Ska även kontakta en lokal förmåga som sitter i landstingsstyrelsen och höra vad han kan göra för så här kan det inte fortsätta. Det är väl verkligen ekonomi i att vi blir friskare och inte belastar landstingskontot mer än nödvändigt nu när den är så enormt ansträngd. Tänk att orka dammsuga hela lägenheten på samma dag och att orka ta en promenad längre än 200 meter.
  Håll tummarna för mej den 31:a att jag får tid hos en BRA läkare. Tusen tusen tack Mats för allt du gör för oss! ❤ Är så glad för Claudias skull att hon mår lite bättre!!
  Kanske kanske kan vi andra också snart få chansen att slippa den förgörande mjölksyran inom en snar framtid när läkare inser att kossor blir bättre behandlade än vi
  Hoppet är det sista som överger människan sägs det och det är vi väl alla här levande bevis på

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: